Colombia trip 3

Lonely-Planet
Mathilde en Wim
Wed 28 Nov 2012 21:14
Santa Marta, Colombia, 28 November 2012

Van Medellin 5 uur met de bus naar Manizales in de Zona Cafetera, een prachtige tocht over groene heuvels en bergen op 2000 meter.  Het is steeds weer afwachten waar je terecht komt. Ons hostel: "Aqui me quedo" (hier blijf ik) lag in de wijk Alto Palermo. Met de taxi door een erg armoedige wijk steil naar boven en een weinig aantrekkelijk uitziend hostel, maar achter de deur een leuke binnenplaats met zitje en hangmatten.
Bovendien bleek het te grenzen aan een aardige wijk met leuke studentengelegenheden (lekkere koffie met echte bonbons!). Het hostel werd gedreven door een aardig stelletje, dat alle tijd nam om je wegwijs te maken in de omgeving en een moeder die 's morgens het ontbijt verzorgde in pyjama en een schort voor.
Hiervandaan maakten we een mooie dagwandeling in het  "Reserva Ecológica Río Blanco" en lekker luieren in de thermale baden van Santa Rosa en 's avonds eten, ja, maar waar? In de "Calle del Tango"  zouden leuke restaurants zijn met Tango-muziek, maar die hebben we nooit gevonden en verder waren er vooral veel snackbar-achtige tentjes in buurten die er in het donker niet zo prettig uitzien. Dan maar een Chinees in gedoken en vandaaruit een taxi terug nemen. De bestelling ging ook niet helemaal zoals we verwachtten. De serveerster vroeg of we één gerecht met z'n vieren wilden. Dat leek ons een beetje karig, dus dan voorlopig maar twee verschillende gerechten, konden we altijd nog bijbestellen. Ik heb nog nooit zo'n berg voedsel bij elkaar gezien. De helft van één gerecht was voldoende geweest.     
 

Foto's:

Chipre, hoog punt met gezicht op de bergen, Los Nevados, en mooie luchten.


Inline afbeelding 1

Inline afbeelding 2

Beelden van de kolonisatie van Colombia en de ontberingen die de pioniers geleden hebben. 


Inline afbeelding 4

Inline afbeelding 5


Inline afbeelding 6


Bird watching in "Reserva Ecológica Río Blanco". Voederplek kolobri's

Inline afbeelding 7
We hebben één nachtje op " Hacienda Guayabal" vertoefd. Een koffieplantage in de bergen. Rust..........., vogels, orchideeën, varens en ongelofelijke veel verschillende bloeiwijzen van wilde bananensoorten.
En de papegaai des huizes, die "quiero coca" zegt (ik wil coke). 's Morgens vroeg een "echt" kopje koffie op de waranda en heerlijk eten. Pure verwennerij. 
De Colombiaanse koffie is van bijzondere kwaliteit omdat ze hoog in de bergen gekweekt kan worden. De bonen rijpen langzamer, zijn daardoor compacter en harder. Bij het branden van de boon blijft daardoor meer van het aroma behouden. De bonen van één struik komen na elkaar tot rijping. Daarom moeten zij met de hand geplukt worden. Eén plukker plukt ruim 100 kg per dag van +/- 12 uur. Verdiensten: 300 peso per kg, dat is ruim 15 euro per dag. tijdens het plukseizoen wonen en eten de plukkers op de finca. 
Colombianen zelf drinken een brouwsel van slechte koffie gekookt in grote brokken geperst rietsuiker, de kwaliteitskoffie wordt geëxporteerd. 

het valt nog niet mee om een emmer vol te krijgen

Inline afbeelding 21

De rode rijpe en de groene onrijpe bonen en de bloemetjes die nog bonen moeten worden.

Inline afbeelding 22Enorme bomen vol met bromelia's

Inline afbeelding 23


Inline afbeelding 12


Het heerlijke ontbijt, met veel fruit en vers geplukte bloemen: 's ochtend wit, 's avonds roze (de bloemen verkleuren)

Inline afbeelding 24


Inline afbeelding 18Inline afbeelding 15


Rode bananen, worden door vogels gegeten


Inline afbeelding 16Wordt vervolgd.