Blogg 44 - Dag 15 - Vi er uønsket

Katarina og Hallstein på tur - Nå med SY Sana
Hallstein Moerk
Fri 20 Mar 2020 09:37
Blogg 44 - Dag 15 - Vi er uønsket

I løpet av natten har vi mottatt en mail fra WARC arrangørene som etter forhandlinger med myndighetene i Fransk Polynesia har konkludert med at vi er uønsket i Fransk Polynesia og må forlate øygruppen så snart som mulig når vi endelig kommer oss dit om noen dager. 

M.a.o. Coronaen har innhentet oss uten at Coronaen har innhentet oss. Ingen er syke og vi har i praksis vært i karantene i mere enn to uker på havet.  Så sånn sett har Coronaen ikke innhentet oss. Alternativene ble plutselig veldig få. Vi kommer til Hiva Oa, den første øyen i øygruppen. Her sjekker vi inn men Sana kan ikke ligge her over lengre tid. Det er ingen havn. Vi ligger på svai der. Vi må til hovedstaden Papeete på Tahiti for lengre opphold. Dit er det over 700 nautiske mil og det betyr 5 dager til på havet. Diesel får vi antagelig ikke mere av heller så det må rasjonaliseres slik at vi kan lade batterier og lage vann på overfarten. 

Vi får antagelig heller ikke lov til å stoppe opp i noen av Atollene på veien. De vi har reist så langt for å se, en av de absolutte høydepunktene. Når vi har kommet oss til Papeete blir det å fly hjem så fort som mulig dersom det fremdeles finnes fly. Sana blir nok liggende i havna der. Å seile videre virker lite sannsynlig ettersom Sana kan risikere ikke å komme inn i Fiji som er neste hovedstopp og dit er det også veldig laaangt. 

Katarina og skribenten har i de siste dagene jobbet mye med å finne et mulighet for å overvintre her i Fransk Polynesia. Finne en atoll og bli der til Coronaen har gått i graven, men de planene må nå skrinlegges ettersom utlendinger er uønsket. 

Vi hadde opprinnelig planer om å fortsette til Cook Island og deretter til New Zealand. Vi kommer ikke til Cook Island om vi ikke reiser først til New Zealand og blir i karantene der i 14 dager og vi kan ikke komme til New Zealand uten å fly via Cook Island så da er den opsjonen borte. Australia har helt stengt sine grenser så dit kommer vi heller ikke. M.a.o. det kan nå se ut som om hjemreise til Norge er den eneste opsjonen og vi vet jo ikke om det er mulig heller. Det jobbes det nå med.

Ellers er vi ved godt mot, vi seiler fint i solskinn og medvind. Litt for mye medvind akkurat nå = platt lens. Vi gjør 7 - 8 knop og har 380 NM igjen, men vinden kommer til å løye. Fremme om to til tre dager tipper vi. Flere kilo nydelig tunfisk i fryseren = Sashimi til lunsj, ikke dumt . Glemte å si at tunfisken fikk en god slurk med sterk sprit når den kom ombord. Da dør den fort og lykkelig og det blir mindre blod på dekk. Nei, det er ikke en fin Cognac som benyttes. Noen har etterlatt noe sprit for spesielt interesserte i barskapet. Det er passende. 

Vi har vaskemaskin ombord men hun (eller han - stryk det som ikke passer - ser at jeg er på tynn is her), er litt fintfølende og nekter å gå på jobb om det er for mye bølger. Da er det sitt down streik og hun/han er ikke åpen for forhandlinger så da blir det å enten gå i skittent tøy eller vaske for hånd. Tørkingen er veldig effektiv på akterdekket. 

Og med disse siste tørre kommentarene, avsluttes dagens blogg.