Lofoten dag 56 Blogg 54

Katarina og Hallstein på tur - Nå med SY Sana
Hallstein Moerk
Mon 17 Jul 2017 18:04

«Hvordan blir været i dag» spør Katarina. «Vestlig vind dreiende mot nord, 7 til 9 sm» kommer det kjapt fra skippern som selvfølgelig hele tiden er oppdatert på de siste værmeldingene. «OK, men hva med regn eller sol?», «har ikke peiling». Slike detaljer oversees når jeg studerer yr og værkart flere ganger om dagen. Jeg får et overbærende blikk så nå skal jeg skal ta meg skikkelig sammen og huske det til neste gang, om jeg ikke glemmer å huske det.  

 

Frokosten (min, ikke Katarina’s) er inntatt og det er helt rolig i Skudeneshavn. Helt stille, blankt vann man kan speile seg i og en gammal gubbe som tusler rundt fordi han må opp av senga for å smøre ledda. Han har på seg de nye koksgrå buksene han kjøpte for 7 år siden. De nye buksene er for øvrig helt like de han hadde før, ganske enkelt fordi han likte de så godt (og så slapp han å justere bukseselene og det hadde jo vært vanskelig siden justeringsklemmen har irret igjen).

Det er noe magiske med disse morgenstundene og Skudeneshavn er et flott sted å oppleve det. Nydelige hvite og røde skipperhus, bygd i den gamle stilen. La oss for guds skyld ikke få noe funkisgreier med flate tak her.

 

Jazzkonserten startet kl 20 i går kveld og det hadde samlet seg flere hundre mennesker på torget. Musikerne var i god moden alder med eldste mann på 85 år om jeg fikk det med meg rett (jeg hører jo litt dårlig). Gjennomsnittsalderen på de som sto på torget vites ikke. Jeg syntes det var lite praktisk og kanskje litt ufint å spørre alle om alderen, spesielt damene, men basert på antall hoder med grått hår, lite hår, frisørdame hår, spaserstokker og elektriske rullestoler var det ingen fare for at torget skulle bli forvekslet med en ungdomsklubb for å si det sånn.  

 

Musikerne spilte entusiastisk og bra. Ikke verdensklasse akkurat og ikke tror jeg de ville ha vunnet noe Norgesmesterskap heller, men herlige ildsjeler som trener og koser seg og spiller for alle andre som også koser seg og overser litt mangel på krysser og B’er. Herlig. Ingen danset og det er kanskje like greit. Det hadde sikkert knirket så mye i gamle ledd at det hadde overdøvet musikken. Og rullestolene hadde fått kjepper i hjulene (jeg mener stokker i hjulene). Og med tanke på dette bød jeg ikke Katarina opp til en dans som kunne ha smittet de andre tilskuerne og dermed ødelagt konserten.

 

Jeg skylder for øvrig kroverten en unnskyldning. De holdt åpent. Han hadde bare glemt å informere sitt personale som fortalte oss at de hadde stengt. Men hun hadde kanskje ikke skjønt hva han sa for hun er selvfølgelig ikke norsk. Det har for øvrig vært en gjennomgangsmelodi langs hele kysten. Mye grått hår og de som ikke har grått hår kommer ikke fra Norge.  Dette gjelder de vi typisk møter i butikker, kafeer og andre steder i service næringen. Flott at de kommer og hjelper oss å holde liv i Utkant-Norge mens vi flytter til byen og NAV’er fordi det ikke er jobb til oss.  

 

Det ser ut som om de satser på turismen de fleste stedene langs kysten, og de gjør mye bra etter min mening. Her i Skudeneshavn har de til og med et turistkontor, men jeg lurer på om vi var de eneste som var innom der i går. I en av Norges flotteste havner, mitt i fellesferien ligger de 9 båter. Det burde vært tre ganger så mange båter og smokk fullt på hoteller og pensjonater med katter og hunder og barnevogner og ungdommer og så har det blitt et sted som alle de andre stedene vi har besøkt, et samlingspunkt for pensjonister ispedd et par villfarne barnefamilier, gale Franskmenn og Tyskere med utferdstrang og en liten Fritjof Nansen i seg,  2 Finner og 2 svensker. Det lover ikke godt for denne fantastiske flotte delen av kjære Norge.

 

Apropos Finner, i skrivende stund har vi nå ankommet Tananger etter 18 nm til sjøs i flott vind, store bølger og super fart på skuta. Vi startet med et rev i storseilet, men tok ikke innpå Tysker’n som hadde startet før oss så da ble det fullt storseil og Tyskern ble innhentet og seilt ifra. Men bare for moro skyld, vi konkurrerte ikke. I hvert fall ikke om vi blir fra seilt og det har ikke skjedd så langt på turen.

 

Tyskern kom for øvrig og la seg utenpå oss. Artig når de skulle legge til i en litt vanskelig vind situasjon. Gubben gjorde så godt han kunne mens kjærringa skrek og viftet med sine korte og runde armer og bein. Det var ikke mye spenst i den kroppen (men ganske mye eichbein og sauerkraut vil jeg tro), men det var mye spenst i stemmen. Tyskere er ofte flinke til å trene stemmebåndene og så måtte hun jo veie opp for at Gubben ikke sa så mye. Han fikk litt myk HR coaching når han nærmet seg og vi begge overhørte hylekoret fra fordekket og vips så var han på plass.

 

En stakkars Finne ligger også ved siden av oss. Helt vingeklipt. Riggen (for de uinnvidde, den pinnen som stikker høyt opp i luften (med alt tilbehør) på en seilbåt) brakk tidligere i dag og dermed blir det motorbåt hjem til Helsinki via Gøtakanal. Vi synes oppriktig veldig synd på de.

 

Katarina summer rundt i skuta som en vårkåt mygg. Filler her, kluter der, rydde litt opp og rydde litt ned, spyle inne og spyle ute (selv om det regner), sum, sum, sum. Jeg holdt på å ta fram den elektriske myggdreperen når jeg først hørte all summingen, men lot det klokelig være. Tror ikke Katarina kler hår som står rett opp etter et lite, men overaskende elektrisk støt.

 

Jeg prøvde å rømme for å snakke litt fornuftig med noen lokale på brygga, men neida, «har du lust til å gjøre ditt og lust til å gjøre datt» på Svorsk. Har jeg lust, nei, men sier jeg nei, nei, for det blir nok ikke så lustig mottatt og da blir ikke stemningen så lustig heller. Og det er jo hyggelig at det ser fint og ordentlig ut for vi får fint besøk i dag. Leif og Magdalena kommer om bord og det gleder vi oss storlig til. Hjelp til seiling og hyggelig selskap, kanskje en ørliten flaske Champagne og en GT kan være aktuelt også om vi har fortjent det, og det har vi sikkert det. Og med disse herlige betraktninger og utsikter avsluttes dagens blogg før besøket kommer om bord.

 

 

 

 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image