SV: Lofoten dag 6

Katarina og Hallstein på tur - Nå med SY Sana
Hallstein Moerk
Sun 28 May 2017 22:59

Dag 6

 

Som tidligere nevnt tok Leif og Kjetil den tidlige bussen til Oslo for å komme seg på jobb. Vi foreslo at de bare kunne stenge av mobilen og bli med på hele turen, men etter en grundig overveielse klarte de å komme til konklusjonen om at de fremdeles var seriøse, unge arbeidende menn (men det går vel snart over…)

 

Håkon og jeg kastet loss kl 0700 etter, igjen, alt for lite søvn og satte kursen sydover, vestover og nordover uten faste mål og mening. Etter hvert utviklet det seg en utmerket ide om å seile til Egersund, ca 85 NM fra Kristiansand og hente to AIS PLB’er som vi hadde bestilt. Flotte greier med et svært vanskelig navn det er vanskelig å huske. For de uinnvidde er dette nok en liten dings som kryper om bord. Man legger den i vesten og om man skulle falle over bord, utløses en mekanisme og man kan se på kartplotteren hvor vedkommende ligger i vannet. Så kan man jo bare snu og plukke vedkommende opp igjen, om man har lyst, og det har man jo som regel. Og om man ikke har lyst, gjør man det bare allikevel. Vi er jo seilere.

 

Når vi etter 10, 11 timer til sjøs begynte å nærme oss Egersund i grøttjukk tåke og gledet oss til en Munkholm eller to var vi dumme eller smarte nok (stryk det som ikke passer) til å se på de siste vindvarslene for dagen etter og så at vi ville få opp mot liten kuling midt i ansiktet (trynet på godt norsk). Da fant vi ut det geniale at det kanskje var bedre å bare fortsette i tåkehavet til vi var ferdig med Jærens rev. Det betydde 50 NM ekstra (7 timers seiling) hvor navigering foregår via radar og kartplotter. Bilder i kartbøker fikk erstatte utsikten av Norges kyst. Mye tåke og lite vind gjorde at det ble Jonas som fikk jobbe mest (motoren m.a.o). Nå vet vi hvordan det føles å være en ert i en ertesuppe. Noen oppkall på VHF til store fraktskip som suste rundt oss fra tid til annen gjorde susen og vi kom helskinnet fram til Skudeneshavn kl 0100 hvor vi la oss utenpå en intetanende Finne. Alt i alt ble det 17 timer og 130 NM på dag 6. (Eller som den korrekte Arne ville ha sagt 16 timer av dag 6 og 1 time av dag 7). Nå ble det ikke Munkholm men en liten pils før vi svimte av i køyene. Den intetanende Finnen vekket oss på morgenen og sa på den sedvanlige finske, høflige måten; «we are leaving in 15 minutes». Oversatt fra Finsk betyr det, «god morgen, unnskyld at vi forstyrrer dere, men vi planlegger å kaste loss om ca 15 minutter om det kunne passe» så da var det bare å få på seg buksa og flytte seg ut og flytte seg inn igjen der Finnen hadde ligget. Og her stopper bloggen for dag 6.

JPEG image

JPEG image