Blogg 35 - Dag 6 til havs - hjelp

Katarina og Hallstein på tur - Nå med SY Sana
Hallstein Moerk
Fri 13 Mar 2020 10:00
Blogg 35 - Dag 6 til havs - hjelp. 
Vi sover på skrå. Som selv dere landkrabber der ute vet, ligger en seilbåt ofte på skrå og siden vi ikke kan vente med å sove til skuta er rett igjen må vi sove på skrå. Det går så fint når vi bruker le-brett. Det er litt seilduk som spennes opp på hver side av der man sover, ofte en køye ja (seng for landkrabber), og så kan man ligge på skrå lent inn mot seilduken (som er festet med stropper i tak og seng) og eventuelt rulle over på den andre seilduken når skuta skrår den andre veien. Desto trangere det er, desto bedre er det egentlig. Man ruller mindre og ligger rolig. Se det, nå vet dere det. Sove på skrå går bra det. Og sikkert bra for blodomløpet å rulle frem og tilbake. 

Hjelp. Generatoren funket ikke i går. M.a.o. Mister vi watermaker, komfyr, air condition, noe annet? Vi er så bortskjemt. Aircon noen timer når vi sover, watermaker som lager 270 liter i timen av saltvann (vi kan sløse med vann), induksjonsplater og så videre. Watermaker funket etter en test på en liten reserve generator, induksjonsovnen funker på inverter så vi overlever, men ingen Air Condition. Men se det, skippern og Christian kastet seg over generatoren og jaggu ble ikke det problemet løst også. Alt er back in business. Nå setter vi enda mere pris på godene. 

Jeg kaller det dag 6. I realiteten er det natt til dag 6 som bloggen skrives. Det er antagelig ca 4 dager til vi har internet igjen. Vi forventer da å være ute av skyggen. Det vil si at satellittens bane er slik at den får kontakt med oss igjen om ca 4 dager tror vi. Da blir det mange blogger å lese for de av dere som gidder å lese alt tullet jeg skriver. 

Vi har nå virkelig fått fart i skuta. Sana logger nå tett opp til 200 NM mil pr døgn. Og det er fort. De av dere som er raske i hoderegning har funnet ut at det betyr ca 8,33 knop i snitt (og for de av dere som sliter med å finne kalkulatoren har dere svaret nå så da kan dere sette dere ned igjen). 

I løpet av dag 6 (mandag 9 mars) tror vi at vi kan feire at 1/3 av seilasen er gjort unna. M.a.o. Mindre enn 2000 NM igjen. Vinden er nå utrolig stabil. 7 til 9 sm fra Syd,sydøst - ca 120 grader på skuta = slør = veldig behagelig og rask seiling. Det har vært slik over et døgn nå. Hvor lenge varer det? Vi tror at vinden vil dreie etterhvert slik at vi får den rett i hekken = platt lens= tregere seilas= blue water runner = allikevel ikke så veldig sakte men ikke så fort som nå. 

Og med disse logiske forklaringene avsluttes blogg 6 selvom dag 6 ikke er over enda og på tross av at dere kommer til å lese denne bloggen rundt dag 10 eller 11. Og for de av dere som ikke orker å lese den spiller det jo ingen rolle.