Lofoten dag 11 - Blogg 8

Katarina og Hallstein på tur - Nå med SY Sana
Hallstein Moerk
Fri 2 Jun 2017 17:24

Kjære venner,

Da er vi godt i gang med dag 11. Vi lå som nevnt på Værlandet i natt. Flott liten havn. Vi be imidlertid en smule overrasket når vi ble informert om at de var kåret til den nest vennligste (tror jeg det var) havnen i Norge i fjor og det gjør de alt for å leve opp til. Hit skal vi tilbake, leie noen sykler, padle litt og prate med lokalbefolkningen. De hadde et flott lite hotell som har rom med fantastisk havutsikt. Løp og kjøp..

 

Vi kastet loss 0845 i svak vind men satte seil og benyttet også anledningen til å fikse vår Code Zero som hadde kranglet litt sist vi tok det ned. Code zero er, for de uinnvidde, et stort forseil som vi bruker på sidevind og vind aktenfor tvers ned til ca 120 grader (nei ikke varmegrader, for da hadde det jo smeltet og vi måtte ha et bål på dekk og det er ikke tilrådelig har vi lært på kurs) men grader mot vinden.

 

Vi ble deretter helt euforiske av lykke idet vi seilte forbi en Svenske som hadde forvillet seg helt hit opp. Han lurte på om han var på rett vei til Malmø (neida det siste er bare tull, men det hadde jo vært veldig morsomt om det hadde vært sånn og Svensker er jo troendes til så mangt). Svensken har forsvunnet i kjølvannet og lunsjen er inntatt i skrivende stund. Det ble grillet Chorizo i lompe i motsetning til gårdsdagens hvitløkspølse i brød. Vi er jo flinke og tenker variasjon i kosten. Vi leste på plasten at det var en smule med fiber så da er det gjort.  

 

Vi har nå passert Florø og det er bra. Det er ikke noe vakkert syn, i hvert fall i fra sjøen så det er bare å holde hodet vent litt til venstre når man passerer Nordover så er det problemet løst.

 

Vi har forstått det slik at Petter og andre er litt bekymret for Cognac forbruket vårt. Derfor har vi bestemt oss for kjøtt til middag i dag (nærmere bestemt hjort) for å ikke få i oss alt for mye Omega 3 som må balanseres med litt sterkere saker.  Ellers kan det noteres at det ikke er Cognac glass om bord. De har en tendens til å fylles med for mye brun veske som enten blir igjen i glasset eller i hodet på den som drikker opp alt. Vi benytter oss av små prøveglass som rommer 2cl. Vi fyller Cognacen slik at det bare er ca halvfullt. I hvert fall i begynnelsen. Vi passer på å dele helt likt, akkurat som barna gjør når de deler brus, og da hender det jo at den ene får litt for mye så det andre må få litt til, og så blir det litt for mye slik at den første må få litt til, og slik fortsettter det, men med så små glass begrenser det seg jo en del. Men fra spøk til alvor, det blir et veldig beskjedent alkoholinntak om bord så dere behøver ikke å uroe dere for at våre organer er utslitte når de evnt en dag skal doneres bort.

 

Vi har kjørt Watermaker i fire timer i dag. Watermaker lager vann. For de uinnvidde som kanskje kan misforstå, lager vi ikke vann fordi de er lavvann eller litt for grunt rundt oss, selv om det jo hadde vært kjekt å kunne gjøre det en gang i blant. Da måtte vi jo først ha demmet opp rundt oss slik at vannet ikke bare forsvant og det ville jo bli en smule upraktisk før ingeniørene finner en god løsning, som økonomene kan forsvare og vi HR folk kan godkjenne ut ifra menneskelige forhold og noen lover og regler. Nei, vi lager altså ferskvann fra saltvann slik at vi kan få pusset tenner og lagd kaffe. Vi produserer ca 50 l ferskvann i timen og det blir jo nok til noen kopper kaffe når vi produserer i 4 timer. Vi vurderer faktisk å sløse litt og ta oss en dusj om noen dager.

 

Ellers kan vi informere om at det er en helt fantastisk natur her. Tenk dere indrefileten av den Svenske vestkysten, gang strekningen med drøye 10 og det samme med fjellene rundt. Nå begynner også toppene å blir hvite. Mere klyping i armen…

 

Og så har vi kommet frem til Silda Hamn. Fisken sild er etter min oppfatning ikke spesielt spennende (selv om Svenskene mener noe annet) men Silda Hamn har sin sjarm, ingen biler, velstelte hus og hager og ingen mulighet til å bruke kredittkort. Kanskje jeg skulle bli her en måned eller to? Når det gjelder Svenskenes mulige meninger om stedet er det vanskelig å spå. Nåja, vi har i hvert fall spist et meget godt måltid mat basert på hjortekjøtt. Fint skal det være (og med et bitte, lite glass med rødvin som kanskje også har blitt bedre av å rulle rund i rødvinkjelleren om bord, rett over kjølen).

 

I morgen kaster vi loss og skal runde Norges tøffeste farvann (Stadt) og satser på å komme til Ålesund. I morgen, underveis, skal vi også på jakt, men det kommer jeg tilbake til i morgendagens blogg. God Natt.

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image