Blogg 36 - Dag 7 - Hvor er vi?

Katarina og Hallstein på tur - Nå med SY Sana
Hallstein Moerk
Fri 13 Mar 2020 11:15
Dag 7 - Hvor er vi? 

Vi har nettopp seilt 221 NM på et døgn. Det er veldig fort det. For de uinnvidde er en NM en nautisk mil = 1852 meter = jordens omkrets ved ekvator ( 40.000 km) dividert på 360 grader og divider igjen med 60 minutter og vips så har du 1852 meter i all sin enkelhet. Nok et fint tema å diskutere i selskapslivet. 

Vi lager middag hver vår dag. Katarina og jeg idag. Veldig ambisiøst, lammekoteletter, potetgrateng, med ost og hvitløk, stekte auberginer og litt salat med fetaost (for de som liker gress til middag). Det er så varmt i byssa at stekeovnen nesten må settes på kjøling for at maten ikke skal bli overstekt. Vi seiler med bølgene inn aktenfor tvers. Det blir veldig mye bevegelse i båten. Det har ikke vært mulig å stå oppreist uten å holde seg fast siden vi startet. Katarina er som de fleste vet god til å danse og selvom det ikke er like rytmisk i byssa kommer alle steg til siden og frem og tilbake til sin rett mens det danderes på tallerkener. Å åpne stekeovnen som henger på hengsler for å være vannrett, uten at alt kommer ut av ovnen som Bambi på isen, krever flere c moment både i utførelse og planlegging. Det gikk bra bortsett fra at de rene t-skjortene ikke er helt rene lenger.  

Om det er noen som lurer på hvor vi er, kan man laste ned en app som heter YB Races. Der finner man World ARC 20/21 og der vil dere se Sana og hvor vi er. Burde har skrevet om denne appen tidligere. Busy doing nothing. Sorry. 

Ettersom vi ikke har internet har vi ikke fått noen værmelding, men vi så på AIS på plotteren at det var et lasteskip i nærheten. Vi kalte det opp på VHF og spurte om de kunne hjelpe oss med værmelding. Det kunne de. Samme vær neste 4 dager. Passer bra for oss rent bortsett fra at vinden kommer litt for mye bakfra. Vi seiler derfor litt saktere nå. For de uinnvidde, en VHF er en telefonlignende dings man holder i hånden, trykker på en knapp og snakker og alle som er innenfor en viss avstand, kan høre deg. Viss avstand er så langt øye kan se eller hvor langt antennen kan se en annen antenne. Derfor er antennen på toppen av masten. Det er greit å vite det tenker jeg. 

Uten å ha finregnet på det er vi nå omtrent så langt ute fra land som det i det hele tatt er mulig å være på kloden vår. Litt spesiell følelse. Dybden er 3 - 4000 meter hele tiden. Kanskje like greit at vi ikke klarer å se bunnen.  

Og med disse dype funderinger avsluttes dagens blogg.