Lofoten dag 28 Blogg 26

Katarina og Hallstein på tur - Nå med SY Sana
Hallstein Moerk
Mon 19 Jun 2017 16:12

Bye, bye Skrova. Flott erfaring å ha besøkt deg, men nå bærer det videre. Dagen begynte som vanlig, på med varmen (13 grader i båten), steke rundstykker, 1 glass juice, litt kaffe og så begynner alvoret. Yr. Værvarsel på 8-10 sm (frisk bris) og så kommer jobben med å konvertere det til realitetenes verden. M.a.o. hvilken vind vi kan forvente oss. Det er ikke så vanskelig, selv for en HR gubbe. Vi legger på to, og det klarer jeg helt uten kalkulator, i hvert fall på en god dag og det er det jo). M.a.o. vi bør forvente oss 10-12 s/m med opp til 14sm i kastene, m.a.o. opp i liten kuling innimellom. Neste vurdering, hvilken seilføring resulterer dette i. Er det 1. guttetur med erfarne seilere eller er det 2. shorthanded (les jeg som seiler og Katarina som moralsk støtte). Det er 2. og vi har ikke dårlig tid så da blir det 3 rev i storseilet for sikkerhets skyld og en liten fokk. Det ble klargjort og så kastet vi loss.

 

Næmmen, det ble jaggu 11 til 13 sm (liten kuling) og vi hadde fin seilføring (10 - 0 til oss vs Yr). 1,5 til 2,5 m bølger aktenfor tvers og en skikkelig rulling og surfing på bølgene. Ikke en drømmeseilas for svaksynte og de som har en tendens til å bli sjøsyke. Katarina holdt koken, bleknet kanskje en smule, frøs og dermed forsvant litt av den moralske støtten fra Katarina og hun la seg nedenunder, mens Skipper’n navigerte og hjalp autopiloten i de tøffeste bølgene. De uler godt i riggen når vinden passerer 13 sm. « I am sailing, I am sailing»..Vi hadde mange surfer over 10 og 11 knop når riggen ulte som verst. Vi prøvde å ta litt video underveis, men sjøen ser alltid flat ut på bilder og videoer. Se link nedenfor.

 

Det blåste sønnavind og da er det mest naturlig å seile nordover og det gjorde vi. Håper vinden snur om ikke så lenge ellers blir det jo  Nordpolen og hva gjør vi da?. Det går jo ikke å seile lenger nord enn Nordpolen, så da blir det å vente på nordavinden (men hvor i all verden skal den komme fra når vi er helt nord?) og vi ville vel fryse fast mens vi ventet og da hjelper det jo ikke om vinden snur for da sitter vi fast til våren. I ventetiden ville vi bli utsatt for angrep av Isbjørn og vi har ikke geværet med (at det går an å være så kort tenkt). I tillegg er det vanskelig å borre hull i isen uten isbor for å fiske, og seler skal man ikke slå i hodet har vi lest i avisen, så da ville vi sulte. Så basert på denne enkle logikken har vi bestemt oss for å seile sydover igjen uansett om det blåser sønnavind. Så det så.

 

Etter noen timers seiling, så vi et fyr og gikk inn bak det. Vi ligger således på det nordligste punktet på vår reise. N 68 grader og 11 minutter. Tranøy som er hjemmehavnen til Hamsund. Her er det kunst i alle baner, gallerier på gallerier og statuer og bilder av dronning Sonja og han Aha duden som jeg ikke husker navnet på. Fint er det ikke, spør du meg, men hvem gjør vel det, så da spiller det jo ingen rolle.

 

Det har regnet i Vestfjorden i dag. Vi klarte å seile slalom mellom nedbørsbygene helt til vi kom i havn og siden har det regnet og regnet, så kunstverkene for vente til i morgen (og det regner de nok med). Da blir vel Katarina skipper og jeg moralsk støtte så lenge jeg orker og går vel tilbake til skuta og legger meg nedenunder når jeg blekner av utmatelse. M.a.o. det kan hende det blir en hel eller halv liggedag i morgen . Vi ligger på et helt greit bryggeanlegg, men kun plass på feil side av kaia så ingen hyggelig jobb å være første fender i dag. Kulefender’n ser ut som en rund mann som trekker inn magen og holder pusten på stranda. Kul og stor overkropp og stor mage som henger ut under buksebeltet / kaia. Og med denne filosofiske betraktningen på kunstner øya avsluttes bloggen i dag.

 

PS! Kjøtt til middag, av naturlige årsaker fristet det ikke til fisking i dag (send sms merket forklaring om dere ikke skjønte den).

Video som hører til må jeg nok poste separat på FB. Dette er jeg ikke flink til og elendig connection hjelper ikke !

 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image