Blogg 24 - St Cruz - nok en dag

Katarina og Hallstein på tur - Nå med SY Sana
Hallstein Moerk
Wed 26 Feb 2020 12:29
Blogg 24 - St Cruz - nok en dag. Utflukt på øya. Vi surrer litt rundt uten mål og mening som noen villfarne bier som har glemt at de skal hente nektar og lage honning. Vi tok en taxi båt til et sted hvor mange andre tok en taxi båt og fulgte med de andre til et sted vi ikke visste hva eller hvor var, - følg strømmen (bestående av 4 andre personer) og se hva som skjer. Handlet litt vann på veien og gikk og gikk og heisan, her var det noe artig. En stor lagune dypt nede i avgrunnen (se bilder). Ferskvann og ferskvannsfisk. Herlig. Tydeligvis et sted for de lokale. Her er det bading og snorkling og skifting til badetøy i Guds frie natur - på leirete grunn.

Flere steder ser vi krabber. Der har flotte farger, røde av alle ting. De ser ut som om de vandrer rundt ferdig kokte, men selv om det er mye rart her, hadde vi ikke trodd at vi skulle se ferdige kokte krabber vandre omkring. Men det er jo veldig varmt i solen og vi føler jo at vi koker litt av og til vi også i 50 grader + i solen. Og noen av oss blir jo veldig røde også. Håper ikke krabbene er solbrente. Det har slått oss at konklusjonen kan være at de er født slik. Vi tenkte at vi skulle ta opp det spørsmålet på Darwin senteret som er her, men det er litt langt å gå så vi får leke Darwin og trekke konklusjonen selv. 

Vi sitter igjen med et klart inntrykk av at disse øyene tilhører dyrene. Vi får bare lov til å være på besøk. Det fungerer ekstremt bra. De er også veldig miljøbevisste her (tenkte da primært på folkene. Dyrene skiter der de vil, og alle skiter i det). 

Forøvrig er det en lang Norsk historie her. En Norsk gjeng kom hit i 1925. Trodde det skulle bare være gull og grønne skoger. Slik var det ikke. Ikke noe vann og mye nød. Et forsøk på å starte en hermetikkfabrikk feilet så det ble ingen stor suksess. En dame kom bort til Katarina, hun hørte Svensk. Hun kom hit på 50 tallet. De var da 80 fastboende. Vann fra brønn og levde av fisk. Thor Heyerdahl kom hit i 1953 og «gravde rundt». 

Alle privatbiler ser ut til å være små el-biler og skal man leie scooter kan man kun leie el scootere. Store sykkelveier og en god del sykler også. Søppelsortering er nøye og søppel blir plukket opp fra båtene som ligger på anker, ferdig sortert. Drømmeland for MDG - her hadde de ikke fått noen stemmer. For det er lite å klage over. 

Og med disse sterke miljøbevisste ord avsluttes dagens blogg.