Blogg 42 - dag 13 - Mate fiskene

Katarina og Hallstein på tur - Nå med SY Sana
Hallstein Moerk
Wed 18 Mar 2020 14:24
Blogg 42 - dag 13 - Mate fiskene.
Idag har det vært en travel dag. Vi har jibbet storseilet to ganger. Og da blir vi svette og varme, egentlig svettere og varmere. Det er 29 grader i vannet og nå steker sola stort sett hele dagen. Dette medfører at man må ta mange viktige strategiske valg i løpet av dagen. Hvor er det mest skygge. Å jibbe storseilet er ikke en kjempejobb men mye av jobben foregår på dekk, i sola ! Hva jentene er laget av vites ikke. Katarina skal ut i solen smurt med faktor 250 eller noe slikt og hva er vitsen da. Kline seg inn med krem for å ligge i solen for ikke å bli brun bare umåtelig varm. Forstå det den som kan. 

For dere seiluføre, å jibbe et storseil betyr å få storseilet til å stå på venstre siden av skuta og samle vind istedenfor på høyre siden av skuta. Og ja, seilet henger på bommen hele tiden og ja, bommen henger på masten hele tiden. Bommen kan man derfor svinge frem og tilbake = jibbe. Om dette ikke var klart, foreslår jeg å se på en jibbe video på YouTube. Alt finnes jo der og noe skal man jo holde på med når man har kommet seg hjem igjen fra hytta for å bli smitta. 

For dere seilere, vi seiler med lensetakler og jibbpreventer og genoa 1 spridd med bom. Det blir nesten en mellomting mellom lens og slør som funker fint på Sana. I skrivende stund, kl 0100 på natten går vi drøye 8 knop og ser 9 tallet av og til. Vi har nå kun 720 NM igjen til mål og værmeldingen sier lite vind mot slutten. Hvorfor skal det alltid være lite vind på slutten. Det er som å se en iskald halvliter stå på et bord 30 meter borte og så må du krype igjennom seig gjørme for å komme bort til den. Get it ? 

Vi har matet fiskene. Vi hadde levende blindpassasjerer ombord. For å være helt ærlig vet jeg jo ikke om de er blinde men de var i hvert fall levende. De levde i risposene våre. Mange svarte små. Gutta tenkte, litt proteiner i risen skader vel ikke, jentene, ja, jentene hadde, ikke til vår store overraskelse, et litt annet syn på saken. All ris og pasta ut fra sine skjulesteder og så var det å sortere bort alt med liv i. Noen av posene var nesten slik at de kunne gå av seg selv. Jeg prøvde å plystre på en, men den var ikke lydig. Dårlig oppdragelse. Vi matet fiskene med de. Og når fiskene har spist risen vår med proteiner, kan vi jo spise fisken og så er intet bortkastet allikevel. Med tanke på at risen sveller håper jeg fiskene har spist ris før og skjønner at de får vondt i magen om de spiser mye. Og fisker som har vondt i magen tipper jeg ikke er så keene på å jage kroker etter en skute som seiler i 8 knop.  Biter de på får vi jo ris og proteinrik fisk i ett. Smart trekk det der. Jentene er ikke dumme de. 

Som dere skjønner, utifra alt tullet jeg skriver om, skjer det ikke så veldig mye på havet i en seilbåt under stabile forhold. M.a.o. lite å skrive om. Trimmen vi får er å holde oss fast når vi skal til og fra badet og mens vi sitter på badet for å si det sånn. Gutta har fått streng beskjed om å sitte, ikke stå. Selv dere med en dårlig utviklet logisk sans skjønner sikkert hvorfor. Om ikke send meg en PM når vi har kommet i havn så skal vi forklare. Bølgehøyde varierer fra 2 - 3 meter så ikke så mye å bry seg om bortsett fra at de rugger kraftig på skuta. Annen trim er å snu bladene i boka.  

Og med disse avsluttende triminnspirerte ord, avsluttes dagens blogg.