Blogg 4 Panama kanalen

Katarina og Hallstein på tur - Nå med SY Sana
Hallstein Moerk
Sat 1 Feb 2020 21:58
Opp kl 0515, avgang i soloppgang 0615 sammen med 2 andre båter. Vi ligger litt og driver mens vi venter på vår Pilot som skal være vår los igjennom kanalen og soloppgang nr 2 kom faktisk før tiden. Han het Roberto og strålte som en sol hele dagen, selv når regnet plasket ned. 

Som kjent finnes det mennesker som "putt på en femmer og de snakker i ett sett". Roberto trengte ingen femmer. Det gikk av seg selv. Super entusiastisk, ba om penn og papir og tegnet og fortalte om hvordan slusene var konstruert og hvordan de virket. Selv om han hadde mye artig å fortelle ble vi slitt svette i ørene og serverte til slutt lunsj for da måtte han jo tygge og vi fikk en pause. Men ellers bare positivt å si om den karen. 

Prinsippet i Panamakanalen er egentlig ganske enkelt. Det ligger en innsjø ca 30 meter over havoverflaten sånn ca midt i mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Når man begynner seilasen igjennom kanalen går man i gjennom 3 sluser som alle blir fylt opp med vann fordi man åpner kranen fra vannet på platået. Ingen pumper der nei. Vel oppe seiler man over vannet (og en kanal) og så er det bare utforbakke til Stillehavet. De har lagt inn tre sluser der også ettersom store tankskip og for den saks skyld seilbåter egner seg dårlig til å rafte med. Så det er bare å åpne kranene på den siden også i kontrollerte former. Man skulle jo tro at vannet etter hvert skulle gå tom for vann, men flere elver renner inn i vannet så da er det problemet løst også.  

Rent teknisk ble vi tre seilbåtene bundet sammen med Sana i midten, Deretter kjørte Sana inn i den første slusen med de andre hengene på hver vår side og så var det "bare" å ha fire tamper i land - to på hver side og så stramme inn etter hvert som vannet fra vannet strømmet inn. 

Det er mye krokodiller i området. De synes tydeligvis det er morsomt å være med som blindpassasjerer i dokkene for det er mange av de på hele ruta. Vi har ikke sett noen så langt, men vil av naturlige årsaker ikke snorkle for å se etter de. Kanskje følger de etter cruiseskipene og håper at en full Finne eller Russer faller over bord slik at de kan få seg et festmåltid. Mat og drikke i ett. De  følger neppe etter container skipene for skulle en container falle overbord gjør det sikkert vondt, selv for en krokodille å få den i hodet. 

I skrivende stund ligger vi longside på en stor bøye med tre båter utenpå oss. Interessant fortøyningssystem. Her blir vi til i morgen ettersom de ikke hadde plass til oss i utforbakken i dag. Mer om dette i morgen.
IMG_1031.JPG
IMG_1032.jpg
IMG_1038.jpg
IMG_1035.jpg
Og med dette avsluttes dagens blogg.