Savu Savu, Fiji

Hvor sejler LOUSILL ?
Anne-Marie og Peter Skov
Wed 2 Jul 2008 09:55
16:48.516S 179:17.308E
 
Den sidste uges tid har vi ligget for bøje i et sund med smukke grønne bjerge omkring. Byen, med 5000 indbyggere, er en blanding af asfaltveje og jordveje, husene er farverige træhuse. Der er masser af gamle taxi, ældgamle busser uden vinduer og døre. Befolkningen er blanding mellem fijianere og indere. Inderne blev importeret hertil som arbejdskraft i sukkerrørsplantagerne. Den engelske kolonimagt var ikke tilfreds med det tempo øens oprindelige befolkning kunne levere. Selv i dag, kan man se at det er inderne der får tingene til at ske, imens fijianerne sidder rundt omkring og drikker cava og virker noget dovne og ikke særlig fortagsomme. Vi har været samlet ved Savu Savu yacht club og er blevet officielt modtaget af øens øverste cheef. Fredag var der en højtidelig cava ceremoni efterfulgt af traditionel fijiansk dans. Se billederne på www.bluewaterrallies.com.
Borgmesteren, den folkevagte, mødte op om lørdagen til optimist jolle sejlads, hvor han overrakte præmier. Der var optimist jolleræs imellem skipperne og vi spillede lystligt på resultat og var på den måde med til at samle penge ind til ungdommen i yacht klubben. Jakob deltog sanmmen med en del andre fra ralliet i en lokal fodboldkamp om søndagen og blev ved den lejlighed kåret som banens bedste spiller. I præmie fik han et komplet sæt fodbolds dress fra Savu Savu fodbold klub. Billeder f'ølger, han ser meget stolt ud.
Alle vi har mødt har været utrolig venlige og imødekommende, de smiler og vinker. Hver gang vi går forbi siger de "BULA Bula", det betyder hej hej. Vi har virkelig følt os velkommen, også selvom der kommer væltende 60 til 70 mennesker til de fleste arrangementer. Bureaukratiet her er ufatteligt. Vi skal tjekke ud og ind ved tolden hver gang vi sejler ud og ind af en ø, også selvom det kun er for at snorkle. Når man sejler ud af en ø skal man have deklareret målet, dvs. næste ø og hvis man går ind et andet sted venter der en kæmpe bøde.
I dag er vi sejlet videre, vi ligger for anker et stykke uden for sundet og nyder igen kun at være os selv til selskab. Vi sejler inat ned til en hovedøe. Vi skal sejle en natsejlads for at være sikre på at komme til indsejlingen af passet ved høj sol. Vi skal de næste dage sejle imellem skær og småøer, som ikke altid er aftegnet på kortet, så der skal navigeres korrekt. Vi kan kun sejle mellem kl. 10 om formiddagen og indtil kl. 3 om eftermiddagen for at være helt sikre på at nå ind på en ankerplads uden at løbe på et skær. Vi vil gerne besøge den gamle hovedstad fra kolonitiden på øen Levuka. Der skulle være flotte gamle bygninger og et museum om kanibalisme. 
 
Ship Ohøj
 
Kærlig hilsen fra 
Signe og Jakob
Peter og Anne-Marie