30 Sept. Mot Porto Santo Dag 1

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Wed 30 Sep 2009 17:10
Posisjon 37:42.812N 9:54.486W
Mot Porto Santo med Frivind i ryggen
 
Det må bare sies at tjenestene til Frivind kan anbefales på det sterkeste. Utrolig luksus å ha sin egen private værrouter. Man velger om man ønsker rask eller behagelig seilas, og Mads gir deg fortløpende værmeldinger i dagene før overfarten, og under selve seilasen. Han gir anbefalinger på hvilken rute man bør ta, og en detaljert beskrivelse av værforholdene underveis.
 
Vi mailet litt ila tirsdagen, og onsdag morgen 0800 dro vi fra Caiscais. Vi så Kaja båten til ankers tirsdag kveld, men den var forlatt når vi svingte innom. I dag tidlig hadde de gått. Synd at vi ikke rakk å hilse på, men jeg håper vi møter de igjen senere.
Odin og Duffen lå også til ankers. De var heller ikke ombord når vi kjørte forbi med jolla på vei inn til land. Cantare gikk tirsdag kveld til Sines for å plukke opp et mannskap. De drar videre mot Porto Santo onsdag.
 
Vi la ut med morgendisen lavt over vannet, og styrte så godt vi kunne utenom fiskepinnene. Kursen som Mads anbefalt var ca. 210 grader. Dette tok oss ganske raskt utenfor fiskesonen. Etterhvert fikk vi tjukk tåke. Neppe mer enn 50m sikt, og det var rimelig traffikert. Mye hyling på VHF mellom båter som avtalte hvordan de skulle passere hverandre. Vi fikk prøvd tåkeluren, som er koblet til VHF'en vår (ICOM IC-M603). Vi kan velge mellom de internasjonale lydkarakteristikkene fra en meny. Vi monterte høytaler i masta i Falmouth. Det er også en hailer-funksjon. Vi kan altså snakke inn i håndsettet og så forsterkes lyden. Genialt når man skal rope HOPP KJÆRRING!
 
Etter et par timer forsvant tåken, og solen tittet frem. Varmt og fint. Flatt hav, men dessverre også ikke noe vind. Vi kjører med storseil og motor.
 
Værmeldingen er stille og fint vær de neste to døgnene. Vi regner med å bruke 3-4 dager over, litt avhengig av routeren vår.
 
Underveis hørte vi plutselig en seilbåt som kallte på Kaja. Det var Midnight Swan (tror jeg). Kaia svarte ikke, så jeg prøvde Kaja i telfellet jeg lå mellom MS og Kaja. Det hjalp ikke. Kaja er nok for langt unna. Vi fikk en kjapp prat med MS, før plutselig Duffen var på. Han kunne fortelle at de og Odin også hadde satt kurs for øyene der i vest. De ligger et stykke bak oss, men Odin er rask og tar oss sikkert igjen.
 
Nå har vi akurat spist middag, Kylling Tikka Masal med salat og loffete rundstykker. Thomas er på vakt frem til det blir mørkt. Da tar jeg og Sus å deler den mørke delen frem til 2400. Jeg går på 0000 til 0300 Deretter er det Thomas frem til 0500, og så Sus igjen.
 
Nå skal vi sveive inne fiskeredskapene og gjøre klart til nattvakt.
 
Ut fra Escape