17 Sept Leixos (Porto)

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Fri 18 Sep 2009 13:38

Posisjon 41:11.142N 8:42.271W<p>
Neida, vi sitter ikke fast i gjørma ennå.


Etter et par timer hadde vannet steget såpass at vi klarte å komme oss ut av havna i Viano Do Castilla. Havnesjefen burde vite litt mer om bunnforholdene i havna si synes nok vi. Men det har lært oss å kikke litt på vanndybden ved lavvann neste gang vi planlegger å dra tidlig (ved lavvann).

Siden Portugal ligger en time etter England, så er det all mulig grunn til å rote det til, noe skippern gjorde med bravur. Han regnet litt på det, og fant ut at vi skulle opp kl 0600 etter hans mobil klokke. Det var feil. Klokka var ikke mer enn 0500 da mobilen kimte. Fikk ikke sove før ca. 0130, og når jeg da ble vekket 0500 uten å få sove igjen, var irritasjonsterskelen lav da vi satt fast i gjørma.

Det var lite vind, og rolig sjø. Vi satte storseil og hjalp til med motor. Det var laaaange havdønninger på et par meters høyde, men det var bare gøy. Underveis tok vi igjen Cantare og Timeout som seilte. Vinden hadde tatt seg opp litt, og vi burde ha satt Genakeren som spinnaker, men vi var trøtte og slitne etter lite søvn så motoren fikk jobbe. 30 nm gikk kjapt unna.

Vi vurderte å gå inn til Porto by som ligger 3 nm oppe i elven Douro, men droppet det da jentene kunne fortelle at det i deres guidebok stod at de likale ikke likte besøk av seilbåter. I reisebrevene til Hurra! som var på tur for et par år siden fortalte de at det gikk helt fint, men det ble nå Leixos på oss. Etter at formalitetene var unnagjort, gjorde vi oss klare til bytur. Jeg er nok ikke første langturseiler som er litt oppgitt over hva havnemyndighetene skal ha av opplysninger. Dessuten er det pussig at det er forskjellig fra havn til havn. Her i Leixos skulle de ha helt andre opplysninger enn i forrige havn. Bla. måtte vi fylle ut tolldeklarasjon.
Reglene er egentlig veldig klare. Man sjekker inn i første EU-havn, og så skal det være unødvendig å gjøre det videre nedover, men Portugal har kanskje ikke vennet seg til sitt relativt nye EU-liv ?

Forresten, mens jeg husker det. Havneprisen i Viano Do Castelo var sympatiske 18 euro natten

For å si det med en gang. Leixos er ikke noe idyllisk sted, og det er langt inn til Porto. Man kan kanskje ta noen busser, men vi valgte å gå et par km til metroen. Betalingssystemet var så avansert med automat på perrongen at det stod ikke mindre enn 3 officials for å hjelpe folk. Det er tydelig at EU-penger har tilflytt befolkningen. Veisystem, metro og buss-opplegget var hypermoderne. Heiser ifbm. store broer vi måtte over VIRKET. Det er lysende dioder i veiene for å varsle bilister om fotgjengerovergang etc. etc. I Norge er den almenne armoden mye mer synlig. Her, i EU's bakgård, er alt rent, pent og velstelt selv om idyllen i forstedene ikke er overveldende for å si det mildt.

Vel inne i byen, etter noe som virket som en evighjet på metroen,. fant vi fort turistfelle nr. 1. Området langs elven er preget av små kafeer, seightseeing båter og busser. Vi satte oss ned å nøt utsikten som var "autentisk". På den andre siden av elven ligger portvins-cavaene på rekke og rad. De skal vi besøke fredag.

Vi ruslet opp og ned bratte idylliske smug, og endte til slutt opp på en liten restaurant hvor vi avsluttet kvelden med middag.

Nå har vi internett, og hvis jeg rekker det før vi drar skal jeg legge ut noen bilder. For denne gang blir det bare en liten smakebit på Porto.