Sommerferien 2008: Læsø

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Fri 25 Jul 2008 23:59
Posisjon: 57:17.782N 10:55.482E
Motor:  682h
Motortimer hittil: 22,6
Trip: 0 nm
Utseilt: 201 nm
 
Gårsdagen ble avrundet med å se på solnedgangen fra gressvollen utenfor restaurantene. I dag har vi syklet tur på øya. Saltsyderiet ble besøkt. Et saltsyderi er dårlig oversatt et saltkokeri. Man henter grunnvann som holder 14% salt, og lar det syde, ikke koke, slik at krystallene stiger til overflaten. Vha et dørslag skummer man så de fine krystallene. Et kok kan vare i en uke. Bunnfallet er mindreverdig salt som brukes til fotbad etc. Årsaken til det høye saltinnholdet i grunnvannet er at slettene oversvømmes av havvann flere ganger i året. Når vannet trekker seg tilbake, fordamper det mens saltet blander seg med grunnvannet. Nok om det...
På hjemvei ramler Susanne av sykkelen og slår seg kraftig. Flere stygge skrubbsår måtte stelles og rengjøres for grus. Hun er tøff, og allerede etter et par timer rusler vi bort til stranda for å bade. Gutta og jentene er høyt og lavt. Været er fantastisk. Nesten for varmt, men det har vi ikke lov til å klage over. Kvelden avsluttes med fantastisk middag i felleskap på brygga. Hjemmelaget hvitløksbrød og krepsehaler. Alle spiste til vi nesten stupte. Vi hører det er smekkfullt på Anholt, så vi bestemmer oss for å bli her et par dager til. Her er det like bra strender, og vi har bra kaiplass.
 
Andreas og Thomas foran et stort kokekar til utvinning av salt:
 
 
Felles middag på kaia: