10 Juli 09. Hval

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Fri 10 Jul 2009 18:57
Hvalens posisjon: 58:35.574N 10:09.169
 
HVAL !!! og ikke noen småtass heller, midt i Skagerak....
Midtveis mellom Risør og Smøgen sitter skippern og leser Jens A. Risnes sin siste samling av reiseskildringer. Stykket handler om Michael Palin som reiser i Hemingways fotspor og historien har kommet til beretningen om Hemmingways store lidenskap; sverdfiskfiske. Tankene svevde litt rundt dette fantastiske dyret da en uvanlig lyd overdøvet bruset fra bølgene. På babord side kom plutselig strålen til en hval som blåste, ikke mer enn en knapp meter fra skutesiden. I det neste øyeblikket var nesten hele hvalen over vann i en fantastisk grasiøs bue før den forsvant i dypet. Jeg kaster fra meg boken og rister i eldstegutten som sover på benken i cockpit..HVAL HVAL en j... stor HVAL roper jeg. Martin rykker til å reiser seg opp, men ingen hval var å se. Jeg trodde ett øyeblikk at jeg hadde døset av og drømt det hele.
 
Vi speider rundt båten i noen minutter, og så plutselig ser vi hvalen bak oss. Den er oppe å viser oss ryggfinnen sin flere ganger. Vi motorseiler, og slipper av på farten, men hvalen holder avstand. Jeg prøver å plystre, og det ser ut til å hjelpe. Hvalen kommer nærmere, og vi finner ut at plystrelyden "Hey Sexy" virker best. Etter en stund forsvinner den, og vi setter kursen videre med en fin opplevelse. I mellomtiden har både Katti og Thomas som ligger å sover nede kommet opp. Vi tegner og forteller, men historien virker litt drøy synes de.
 
Etter en stund må Martin frem på dekk for å fikse noe, og mens han står med ryggen til vannet kommer hvalen og blåser slik at vannet treffer Martin. Han skvetter til og roper HVAL HVAL. Alle løper ut på siden og får se en fantastisk skapning som svømmer knapt en meter fra skutesiden. Først ser vi den hvite buken, sikkert fordi den legger seg på siden slik at den kan se på oss (tror vi), så vender den ryggen opp og foretar noen grasiøse bue-bevegelser før den igjen forsvinner i dypet. Jeg prøver å anslå lengden. Halen var bak ved hekken, samtidig som hodet var litt foreom masten. Det skulle bli ca. 10 meter.
 
Mange kjenner begrepet "stålånde", men jeg kan forsikre dere om at hvalånde antakeligvis er mye værre. Det stinket råtten fisk en god stund etter at den hadde blåst fra seg.
 
Jeg leser at Sigurd Parmann møtte en hval for noen dager siden, også det midt i Skagerak. Montro om det er det samme eksemplaret, eller om vi har fått etablert en ny hvalstamme i våre lokale farvann.
 
Katti klarte å få tatt et bilde, men det var på litt avstand med telelinse, og med bare deler av hvalen over vann. Hvis noen klarer å se hva slags art det er så hadde det vært en nyttig tilbakemelding.
 
PS! skippern har seilt i utenriksfart i sin ungdom, og har sett utallige nieser, springere og delfiner. Dette var IKKE noe slikt.