21 Sept. Peniche

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Tue 22 Sep 2009 13:47
Posisjon 39:21.098N 9:22.283W
Markedet i Fig. Foz. var veldig bra.
Det var innendørs i en stor hall hvor man kunne kjøpe alt fra fisk, grønnsaker, brød og alt mulig annet innen råvarer. Vi fant ikke klippfisk fra Norge, og det var litt rart synes vi.....Norge er jo kjent i Portugal som hoffleverandør av salta torsk.
 
Etter å ha ventet litt på havnesjefen slik at vi fikk betalt, stakk vi til havs. Vinden hadde løyet, og sjøen var grei. Havdønninger, men i rimelig riktig retning. Solen tittet frem og lovet oss en fin dag, og det ble det også. Spridd genua til og begynne med, deretter begge seilene på begge siden, og så spridd genua igjen. Vinden lå mellom 5-8 sm og vi skled avgårde i 6-7 knop.
 
Det var ca. 50nm og vi måtte jo finne på noe. Folk lurer jo på hva vi gjør hele dagen på havet. Nå er jo dette et familyshow, så svaret er at vi har gjettekonkuranser. På vei til Peniche gjettet vi på tittel og band fra en samling CD'er fra 70-tallet. Det er 8 CD'er med ca. 18 sanger på hver....so dont tell me, i've nothing to do...
 
Varmt i solen, men litt kaldt i skyggen så vi måtte ta litt hensyn til det når kursen ble lagt. I 1800-tiden rundet vi neset, og fikk oss faktisk en frisk kryss den siste milen inn.
 
Vel inne snurret vi litt rundt for å finne plass. Det ble på utsiden av en stor norsk trebåt, Bonanza av oslo, som lå der uten master. I skrivende sitter vi på en bar og treffer tilfeldigvis noen norskinger som kjenner eieren av denne båten.
 
På innsiden av pontongen ligger en politibåt med en mann ombord. Han tripper litt, og spør oss om papirene våre. Dette begynner å bli litt latterlig. Kisen vil gjerne hjem, men er tydeligvis pålagt å vente til Escape har ankommet. Man er skikkelig passet på her ja !  Lurer litt på hva som skjer hvis vi ikke går til den havna man oppgir ? Kanskje det blir satt i gang en leteaksjon ?
Vi kjører samme opplegget. Han spør om Ship Paper, og jeg spør hvilke ? Han flakker litt med blikket, og svarer litt nølende: registration, or maybe insurance. Jeg gir han begge deler, og alt er i orden. I neste havn skal jeg prøve med medlemskortet i NAF...
 
Natten ble preget av mye svell. Fiskebåter på vei ut og inn laget bølger i havnebassenget slik at vi ble kastet inn i båten vi lå utenpå ganske hardt. Vi var godt forberedt med 6 fendere, så ingenting skjedde.
 
Om morgenen tirsdag, vasket vi ned hele båten utvendig. Den var utrolig skitten, og det var godt å få det gjort. Etterpå ruslet vi inn til byen for å spise lunsj.
 
Vi blir nok her noen dager. Thomas kommer ombord lørdag kveld i Lisboa, og vi venter til fredag før vi går inn. Vi gleder oss veldig til å få Tassen ombord igjen. Vi planlegger å bruke et par dager i Lisboa for å se oss omkring. Etter det tar vi et par strekk nedover til Algarve kysten for å venne Thomas til bvegelsene før vi går over til Porto Santo rett nord for Madeira.
 
God lunsj