{22:38.000N 25:53.000W} 25 Nov. Fjerde døgnet på havet.

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Thu 26 Nov 2009 12:47
<p>Posisjon 24:52.000N 20:06.000W <p>
Fjerde døgnet på havet.<!--more--><p>
 
Dagene går sin skjeve gang. Vi har hatt mye kontakt med Ronja og Lina4 både på VHF og SSB. Nå er det for langt mellom oss og Ronja til å bruke VHF'en så heretter blir det SSB hvis de da ikke klarer å ta oss igjen etterhvert.
 
Hva man snakker om ? alt mulig. Små og store hendelser, middagsmenyen, og ikke minst været været og været.
Vi har vært veldig heldige til nå. Stabil fin vind rundt 10 sekundmeter. Noen ganger oppe i 12-13 og noen ganger nede i 8-9. I natt feks. har vi hatt litt lite vind. Helt nede i 5-6. Sjøen er veldig varierende. Første døgnet var det mye rotete sjø, så hadde vi et par døgn med ganske lang bølgelengde, og i dag er den rotete igjen. Vi slingrer avgårde, så alt man skal foreta seg må planlegges nøye. Spesielt jibbing. Vi klarer ikke helt å holde anbefalt kurs, så vi jibber hver morgen og kveld slik at snittet blir rett på waypointet som Mads i Frivind har anbefalt; 20N 35W
 
I natt hørte jeg en rar lyd fra DuoGen'en vår som nå brukes i vannmodus. Jeg dro den ut av myra, og oppdaget at begge skruene som fester det blanke røret til generatoren var borte. Stygg sak. Hele propellen, røret og akselen hang nå kun i en liten bolt som fobinder akselen med generatoren. Heldigvis har jeg et tau ned til propellen slik at jeg enkelt kan trekke den ut. Forhåpentligvis ville dette tauet ha hindret at vi mistet den i sjøen. Da var det bare å finne frem skrueesken og lete opp en med passe dim. Jeg la på sprengskiver i tillegg. Det hele var litt av en operasjon i mørket. Særlig vanskelig var det å rotere røret slik at hullene kom overens med gjengene i generatoren. Senere skal jeg snurre på litt vulk-tape for å sikre at dette ikke skjer igjen. Ellers må jeg gjenta meg selv; vi er veldig fornøyd med at vi ennå ikke har behøvd å starte motoren for å lade da duogen'en forsyner oss nesten med det vi trenger. Vi går litt underskudd om natten, men det rettes opp når vi kan spe på med solceller om dagen. Dette er selvsagt avhengig av at vi er bevisste på strømforbruket vårt. Jeg har eksperimentert med å sette ned responsen. Det er oppsiktsvekkende stor forskjell i forbruk på respons 9 og feks. 4. Vi  slår også av kartplotteren. Det går helt fint. GPS antennen gir oss fremdeles posisjon, fart og riktig klokke og autopiloten kjører etter fluxgate kompasset. Vi har rategyro så det går fint. Autopiloten vår heter Ray S3G med lineær hydraulisk drivenhet....bamse-saker. Ingen ombord klarer å matche den når det gjelder styring i slike bøljer vi har nå.
 
Temperaturen er fin. I natt klarte vi oss med bare en tynn flees og shorts. Vi har sett delfiner og flyvefisk. Fiskingen har vi utsatt, da det viser seg at frysevarene våre ikke holder seg frosne så lenge som vi ønsker. Derfor blir det fråtsing i kjøtt og medbragt fisk de neste dagene.
 
Vi ser ennå båter rundt oss, flere om natten enn om dagen. Det skyldes nok at lanternene i mastetoppen synes bedre om natten enn en liten tynn flis av en mast om dagen.
 
Vinden har vært veldig stabil og fin siden start. Vi har hatt jevnt over vind rundt 10sm. I perioder opp til 12-14 og sist natt nede i 5-6. Retningen er NØ til ØNØ så den blir veldig platt. Men med luringen Tom Hexeberg ombord klarer vi å finne skjærende kurser som gir oss bra fart. Sjøen var veldig rotete det første døgnet, deretter jevne dønninger i et par dager, men nå er den rotete igjen.
Rullingen venner man seg til, men innimellom glipper det, og da kan mat og kopper fly omkring. Hjemme hadde jeg nok syntes at dette var litt mer rulling enn nødvendig og behagelig, men her ute er det bare blitt en del av hverdagen.
 
Susanne baker brød og kokkelerer frem de lekreste rettene. Egg&bacon til lunsj, biff og poteter til middag og stadig vekk små "premier" fra snopskapene. Ja, vi har faktisk fylt 3-4 skap med snop. Sjokolade, potetgull, nøtter og rødvin i små "fly-flasker" med skrukork. For de innvidde kan jeg fortelle at i går hadde vi Carlos Primero til kaffen mens vi hørte på Odd Børretzen.
 
Nå er Sus blitt så varm i trøya at Tom slipper å sove i cockpit sammen med henne. Og nå snakker vi om midt på svarte natta i 10-12sm og spridde seil med kraftig rulling og skumle flyvefisk som angriper fra alle kanter.
 
Hurra for SUS !
 
 
Ut fra Escape
 
PS! Jeg har sløvet litt med posisjonene på de siste blog-innleggene. Sjekk www.worldcruising.com for riktige posisjoner. Skal skjerpe meg.
</p>