{18:11.000N 45:53.000W} 3 Des. Ellevte døgnet på havet

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Thu 3 Dec 2009 21:32
<p>Posisjon 18:11.000N 45:53.000W<p>
Ellevte døgnet på have t.<!--more--><p>
 
I vinter monterte vi spyleanlegg ombord (etter ide av Andreas Holo). Vi valgte et kit de har på Maritim som bestod av pumpe, slange og diverse koblinger. I tillegg måtte vi kjøpe inn 190mm armert plasslange. Munnstykket som fulgte med var ikke allverdens, så et nytt med flere forskjelllige dyser ble innkjøpt. Det hele er koblet slik at man kan velge mellom å bruke ferskvann eller saltvann. Saltvannsinntaket er koblet via en T-ventil på inntaket til det ene toalettet.Vi har et uttak fremme i ankerbrønnen, og et ute i cockpit. Tanken var å bruke det til å spyle ankeret for gjørme, og å rengjøre båten. Nå er vi veldig glade for investeringen. Vi bruker den til å spyle oss med saltvann. Daglig blir cockpit gjort om til dusjavdeling. Frem med Bliw'en og full runde. Noen ganger er det herlig bare å sette på "champagne" dysen. Deilig atlanterhavsvann strømmer over våre solvarme kropper.
Men, problemet er jo at man er ombord i en båt, og den krenger. Det betyr at saltvannsinntaket noen ganger kommer over vann, med dårlig trykk som resultat. Dagens jobb bestod i å fikse det problemet. Vi hadde selvsagt noen meter ekstra 19mm armert slange ombord, og ny slange ble strukket inn i motorrommet. 3-veis ventil ble koblet på kjølevannsinntaket som går gjennom seildrevet. Ventilen er slik at man kan isolere hele spyleanlegget fra kjølekretsen så man ikke risikerer at motoren trekker luft. Resultatet ble veldig bra. Høyt trykk og en jevn og fin stråle.
 
Ellers har vi satt opp spinnakeren igjen. Etter et frustrerende døgn med lite vind og bare 150nm utseilt, måtte vi foreta oss noe. Ikke det at det haster, men det hadde vært hyggelig for vårt mannskap Tom Hex å få noen dager i land på den andre siden før kontorpulten kaller. Skippern er ikke veldig rutinert med spinnaker, faktisk har han ikke brukt et slik seil mer enn en gang før. Derfor er det fantastisk å ha Hex ombord som håndterer denne edle kunsten. Vi fikk opp dyret og brukte litt tid på å trimme den, men nå står den støtt som et fjell. Bare man passer på vinkelen som ligger på mellom 140 og 180grader for å skjære mest mulig effektivt. Akkurat nå har solen gått ned, Hex sover og jeg bedriver instrumentseiling til månen kommer opp. Spennende...
 
Vi fant julekalenderen, men det ble en skuffelse da det viste seg at den er fylt med sjokolade som, ihvertfall for de 3 første dagene, var smeltet til det ugjenkjennelige.
 
Dette har vært den varmeste dagen hittil, skikkelig hett. Vanntempen er på ca. 26-27 grader og i lufta er det rundt 30.
 
Vinden har det siste døgnet ligget på 4-6sm, men har tatt seg noe opp i ettermiddag/kveld. Nå ligger den på 8-9sm. Passerer vi 10sm tar vi ned spinnakeren. Håper vinden stabiliserer seg på det den er nå. Retningen er ØNØ/Ø.
 
Værmeldingen fremover er den samme; 5-10sm ENE/Ø Vi la merke til en liten kommentar i værmeldingen til Frivind: det ser ut til at dere får dette været frem til mål. Det må altså bety at vi nærmer oss. Avhengig av vinden selvsagt, så er vi fremme tirsdag eller onsdag neste uke. Det betyr at vi kommer til å bruke 16 eller 17 døgn og det er faktisk rekordraskt for en slik båt vi har. En helt lik B42C, Minerva (Nå Safari) brukte 17 døgn for to år siden, men da ble det også satt overall rekord for ARC'en
 
MARTIN, HVOR F...... BLIR DET AV EN LITEN TILSTANDSRAPPORT FRA FORCEN ???
 
Utseilt distanse siste døgn : 150 nm (skal ikke ha flere slike !)
Utseilt distanse totalt: 1893nm
Gjenstående til St. Lucia: Ca 903nm
</p>