{19:26.000N 33:55.000W} 29 Nov. Syvende døgnet på have t.

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Sun 29 Nov 2009 13:12
<p>Posisjon 19:26.000N 33:55.000W<p>
Syvende døgnet på havet.<!--more--><p>
 
Siste døgnet har det vært litt lite vind. I går ettermiddag blåste det riktignok bra, ca. 10-12sm, men i natt og frem til 1000 i dag har det ligget på 5-7sm. Vi skjærer litt for å få litt fart i stedet for å gå slavisk på kurs. Været er lett overskyet og varmt. Ca. 28-29 grader. Vi har ennå tilgode å se en fin solnedgang. Det er alltid litt skyer i horisonten. Soloppgangene er også dessverre preget av det samme.
 
I går ble knirken jaget, og jeg tror vi har fått has på det verste. Tom Hex rapporterer fra akterlugaren at det nå er så&si helt stille. Skippern, derimot, har fremdeles et punkt over salongbenken som må sjekkes ut. Vi har montert sjøkøye i salongen, og her sover noen ganger skippern. Som regel foretrekker han benken i cockpit når vi har litt krenging en av veiene. Da ligger man godt og får frisk luft. Jeg skal sjekke tipset til Lars med disse håndrekkene. Det høres sansynlig ut.
 
Vi ser fremdeles andre seilbåter om dagen, men i natt var det kun et frakteskip som viste seg. Forrige natt kom et sværing på 600fot (ser det på AIS)aktenfra på kollisjonskurs. Vi kjørte med spridd genua, og ønsket ikke å avvike alt for mye fra kursen. Vi kallte han opp, og spurte om han kunne vike for oss, og det gjorde han.
 
I går ettermiddag tok vinden seg opp, og det kvinnelige mannskapet luktet blod. Etter en formanende reprimande om at det er kjekt med rigg når man skal cruise i Karibien, forordnet skippern et seil mindre, slik at vi sløret på stor og genua. Vi har ramlet bakover på resultatlista, men det gjør ingenting. Vi har fremdeles 140 båter bak oss, og det er langt igjen.
 
Ellers er det fint endelig å få bekreftet sin investering i SSB radio. Hver dag er det møte på nettet hvor man kan rapportere inn posisjon og ellers prate om løst og fast. Vi snakker også mye med Ruud familien på RONJA.
 
Hver dag går skippern sjekkerunde på dekk for å se om alt er i orden. Det er det stort sett, men allikevel dukker det opp "småting" som kunne ha ført til problemer. Jeg har allerede nevnt DuoGen'en som mistet begge skruene til røret. Andre ting jeg har funnet er slikt som knute på spinnakerbom nedhal. Ingen stor sak i sol og passe vind, men krise hvis man skal ha ned staken midt på natta. EN av de to skruene øverst på furlingen til forstaget var helt løs. Hva som evt. skjer hvis begge løsner vet jeg ikke, men dette var faktisk et av de punktene "Jerry The Rigger" i LP rådet meg til å sjekke nøye. I går kveld oppdaget jeg at høytaleren til tåkeluren oppe i masta hang og slang. Vi har helt sikkert kommet borti med spinnakerbom opphal. Det begynte å bli mørkt akkurat da, så jobben med å redde den ble utsatt til morgenen. Den jobben slapp vi, da hele saken kom deisende ned i dekk og så over bord. Ellers sjekkes alle split-pins, sjakler (som er sikret med strips) Vant sjekkes for brudd i kordeler. Riggbolter sjekkes om de er bøyd. Det siktes oppover masta for se om den er rett, og alle vinkler på T-terminalene sjekkes om de har samme vinkel. I dag tidlig oppdaget jeg at fenderlista på hekken har løsnet litt på stb side. Den ligger nesten alltid nede i vannet, og det er nok vannpresset som har gjort dette.
 
Vi sliter litt med kjøleskapet. Det har en funksjon som kobler ut skapet når spenningen synker under 11.5V Så langt nede er vi aldri, så jeg tror spenningsføleren i kjøleskapet er dårlig. Jeg har målt spenningen inn i skapet, og det er nesten ikke noe fall fra batteriet. To ganger har vi nå oppdaget dette, og begge gangene har vi måttet kjøre motor for å få opp spenningen slik at skapet slår seg på igjen. Vi er aldri under 12V på batteriene, som er helt greit på våre AGM batterier. Vi har DuoGen'en ute bestandig, og solcellene skal jo forsyne oss med resten, men siden det store deler av dagen er litt skyet så hjelper jo ikke de. Jeg hadde ønsket å komme frem uten å ha startet motoren, men pga. dette kjøleskapet ryker den målsettingen.
 
I går feiret vi over 1000nm mil i havet. Neste feiring er senere i dag. Hvilken anledning det er skal vi bruke resten av dagen til å spekulere ut.
 
Ellers lurer vi veldig på hvordan det går med Thomas og Martin da ! Det hadde ikke vært dumt med noen linjer i en mail vet dere, gjerne litt utfyllende om skole og slikt :)
 
Utseilt distanse sjette døgn : 174 nm
Utseilt distanse totalt: 1204nm
Gjenstående til St. Lucia: Ca 1548nm (rekker vi under 1500 mil gjenstående innen middag blir dette anledningen vi feirer i dag)
 
Ut fra Escape