3 Okt. Til Porto Santo Dag 4

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Sun 4 Oct 2009 21:46
Posisjon 33:03.760N 16:18.926W
3 døgn, 15 timer til Porto Santo
 
Det ble en langdryg affære. Lite vind de tre første døgn gjorde at vi måtte motre, og på slutten slå av på farten for å spare diesel.
 
Når vi dreide vestover tok det ca. 10 timer før vi fant vind. Det var en skarp slør, men stabil og fin rundt 7sm. Utover kvelden økte den på til rundt 10, og sjøen tok seg noe opp. Ingen panikk, vi så film i cockpit (Pirates Of the C. del 1, familiefilmen vet dere!).
Vi la kursen noe spissere for ikke å komme for nær pynten vest for øya. Her går dybden fra ca. 4000 til 80 raskt, og det kan bygge seg opp tårnsjø som vi fikk nok av i den engelske kanal. Planen holdt, og vi rundet neset med god margin. Nevnte jeg forresten at forrige natt passerte vi et fjell på 3914m? Det er godt det var under vann, ca 80m klaring til kjølen. Utpå kvelden kallte DUFFEN oss opp på 16, men vi mistet han etterhvert. Plutselig kom ING (den danske båten vi ble kjent med i Dover) inn på VHF'en. Det viste seg at de lå parrallelt med oss på vei inn til Porto Santo. Vi ankommer så&si samtidig, men vi kniper seieren med fattige 10 min. Dere vet, to seilbåter på samme kurs = regatta. Vi legger oss sidelengs inntil en pontong med ING på utsiden. Det ble noen ankerdrammer, så vi sov godt å lenge i dag. Formiddagen var preget av regn, men etterhvert klarnet det opp og vi dro inn til byen for å handle. By og by fru Blom, det er vel nærmest et veikryss. Et lite torg, og et museum med greier fra Columbus som vi sparer til i morgen.
Havnen i Porto Santo er ikke spesielt sjarmerende, faktisk svært lite sjarmerende spør du meg, men så er jo jeg litt opptatt av gammal stein og "autentitet". Dette ligner litt for mye på en industrihavn, som forsåvidt absolutt kan ha sin sjarm, men denne mangler ditto. Dessuten ligger den langt utenfor byen.Det største pre'et er selvsagt muren med alle båtlogoene. 2-300 meter dekket av båtnavn og årstall. Jeg fant vel et 20-tall norske båter, noen kjente og noen ukjente.
Har noen forresten hørt om Lina 4 ? Jeeezzz, jeg trodde jeg hadde oversikt, men denne båten som skal seile ARC'en i år har jeg ikke på koll...
 
Når denne sydlige vinden legger seg, legger vi oss ut på svai slik at vi kan bade fra båten. Det er forresten 26 grader i vannet her i havna.
 
Jada, bilder fra overfarten etc. kommer i morgen....