1 Aug 09. Marstal

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Sun 2 Aug 2009 19:32
Posisjon 54:51.291N 10:31.336E

Endelig internett, men ICE svikter

ICE, som jeg tidligere har skrytt opp i skyene, blir jeg mer og mer misfornøyd med. Den siste havnen med rimelig god dekning var Skagen.
På Læsø var det elendig, og siden har det vært null og niks. ICE har også sluttet å ta telefonen når man forsøker å ringe kundesenteret. Synd, for dette var et lovende produkt. Nå er vi snart utenfor deres dekningsområdet anyway, så det er ikke noe vits i å irritere seg noe mer over det...eller jeg kan klare å irritere meg hvis jeg konser...

Her i Marstal er det kjøpe-nett så jeg legger ut litt bilder fra de siste dagene, men først litt prosa. Grenå var som tidligere sagt ingen "høydare", bortsett fra Skagerak senteret med akvarium. Det blir jo litt sånn at man farges av situasjonen, og etter 3 ufrivillige netter pga. sterk vind, så blir man liksom mindre og mindre imponert over stedet man ligger.

Lørdag kl. 0500 stod vi opp og gikk fra Grenå i strålende sol, men selvsagt alt for lite vind, og det som var kom midt i mot. Vi motorseilte noen timer intil all duk måtte ned. Det var en fin tur nedover Kattegatt og gjennom Storebelt. Rett før vi kom til broen kalte jeg opp "Storebelt Trafikk" på kanal 11, og meldte vår ankomst slik man skal. Vi fikk beskjed om at vi kunne passere mellom den vestre pylon(port) og brofestet. Det er som regel spennende å se om masten går klar, men ikke her. Broen har en klaring på 54 meter, så selv Sus tok det piano. Videre ned forbi Langeland og en ny bro. Denne er merket i kartet til 26 meter, og det stemte heldigvis. Vi ble anbefalt å besøke Æreskøbing, men skippern holder på med en bok som heter "Vi, de druknete" av Carsten Jensen, anbefalt av vår gode båtnabo Jørgen. Handlingen er delvis lagt til Marstal, og jeg bare måtte hit en tur. I tillegg ville Æreskøbing bli en omvei. For de som har vært i området så vet man at man ikke bare kan seile hvor man vil i disse farvannene, men følge spesielle ruter som er godt merket opp med røde og grønne bøyer. For å komme til æreskøbing måtte vi faktisk ha seilt et stykke nordover før vi igjen kunne satt kursen syd.
Dette med å seile i oppmudrete kanaler er litt uvant for meg, og det er tøft å se dansker og tyskere med spinnaker dure av gårde med bare noen meters klaring til møtende trafikk.

Ved ankomsten ble vi gledelig overrasket over miljøet i havnen. 6-7 store gamle seilskuter lå fortøyd. Det er et ekte maritimt miljø, med skipsverft, flytedokk og greier. Vi smøg oss inn til gjesteplassene for mindre båter, men fant ingen plasser hvor det var bredt nok mellom pålene til at vi kunne gå inn. Det hadde også begynt å blåse litt, og det er for trangt mellom pontongene til at Escape kunne snu, så vi tok ikke sjansen på å gå inn i de trangeste stedene for å sjekke. Vi snudde derimot, og spurte om vi kunne ligge utenpå en dansk skonnert, og det var helt i orden. Båten heter Thea, og er fra 1854. Det er en forening som holder den flytende, og bruker den på skift i ferier. Det ble sen ankerdram i et veldig inspirerende miljø med den rette miksen av gamle båter, industri, yachties og et sus av historie. Lukten var også helt riktig, en blanding av salt hav og råtten tang. Ikke for sterk, bare akkurat passe som et bakteppe til scenen. Innenfor Thea lå en stor flott brigantine som gikk i chartertrafikk. Søndag morgen gikk begge båtene, og vi fikk kaiplass etter å ha klarert med havnefogden. Plassene er egentlig for båter over 25 meter, men ingen andre store hadde meldt sin ankomst så det var greit.

Søndag ble brukt til å bese Marstal. De har et fantastisk maritimt museum som skippern brukte mesteparten av dagen på. Det ble et par brune på én kro, og frokost på en annen. Frokost i Danmark er som en utvidet norsk lunsj, gjerne med sild, ost, salat og små skarpe som skylles ned med flere brune. Tilbake til båten for å vaske og rydde litt. I morgen går vi til Kiel eller kanskje inn i Kierkanalen.

Seilasens data:
LOGG: 22868
LOGG TRIP: 104
GPS TRIP (fra forrige havn): 90,5nm
UTSEILT SIDEN AVREISE : 348+90,5 = 438,5nm
MOTORTIMER: 73,5
VIND: V 4-5m/s
SJØ: 0,5-1m
VÆR: Fint, vekslende med sol. Ingen nedbør. Skippern ble solbrent i ansiktet
SEILFØRING: Føllmea !

Bilder.

Først noen fra Læsø, bla fra Nina's bursdag

 

 

Grenå/Marstal bilder: