19 Sept. Aveiro

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Sat 19 Sep 2009 20:24
Posisjon 40:39.388N 8:44.039W
Nei, internettforbindelsen ble borte gitt
Derfor ingen bilder ennå.
 
Fredag dro vi inn til Porto igjen og var på Cava-tur hos Calem, en av de eldste Portvinsprodusentene. En omvisning i ren Disney stil, slik alle kjellerne i området med respekt for selv har rigget til. Det eneste som manglet var kino med bevegelse i stolene og vannsprut samt 3-D briller. Nå er jeg kanskje litt sarkastisk, men det er også meningen...
 
Det er faktisk en fornøyelse å se at konseptet i omvisningen var slående lik den vi var på i Amsterdam (Heineken). Men, det er lettfordøyelig og absolutt veldig profesjonelt.
 
Vi fikk se de store portvinstønnene, de største rommet rundt 80000 (åttitusen) liter vin. Den aller aller største kunne ha 110000(etthundreogtitusen) liter, men den var "lånt" bort til et annet portvinsfirma (hvordan drasser man rundt på noe slikt ?)
 
Til slutt var det selvsagt prøvesmaking.
 
For å komme til Cavaområdet (Cava = kjeller, altså der portvinen lagres) gikk vi over den kjente broen som IKKE er tegnet av Gustaf Eifel (han tegnet jernbanebroen et par km lenger opp elven). Broen KUNNNE godt ha vært laget av overskuddsmateriell fra Eifeltårnet, men det var det ikke.
 
Tidliger på dagen hadde vi besøkt bla. en bokhandel for å få kjøpt en guidebok å engelsk. Den fant vi etterhvert i en bokhandel med en fantastisk trapp som senere vil bli beskrevet med bilder. Det som var litt synd (for bokhandleren, Lello) var at nesten ingen kjøpte bøker. De fleste var kun innom for å fotografere denne trappen. Vi besøkte også et fantastisk bakeri. Jeg måtte spørre to ganger når kisen skulle ha 140 kroner for et brød, noen rundstykker og en lefse med skinke og pølse. Det blir litt som å besøke kafeteriaen i frognerparken eller på frognerseteren. Du betaler det hvite ut av øynene fordi det er midt i turist-løypa, og det du får er rimelig ordinære greier..det var min første tanke, men det skal sies at "lefsa med skinke og pølse" var noe ut av en annen hverden når det gjelder smak. Tenk deg en smørdeig av den overnaturlige typen, fylt med lag på lag med zerano skinke, syltynne skiver med pepperoni og flere lag til med flortynne kjøttskiver fra det beste av det beste skinkematerialet bare adskilt av tynne lag med majo og diverse sauser....underveis til Aveiro spiste vi LITT av denne saken og måtte ha et par timer på øyet i to skift før vi var i vater igjen.
 
Anyway, fredagsvelden ble avsluttet på et institutt for portvin...intet mindre. Et slottslignende bygg høyt over Porto (Solar Do Vinho Do Porto) er en del av komplekset der det tidligere stod en kopi av Crystal Pallace i London (bygget til verdensutstillingen i ????) Palasset ble revet for noen år siden, ikke veldig smart spør du meg siden originalen i London brant ned for lenge siden slik at vi i dag ikke har noen håndfaste beviser på at disse "Crystal Pallaces" har eksistert. Vel, i sobre omgivelser med tykke stenmurer og glassvinduer kunne man velge portvin fra en meny hvor prisen varierte fra 1,5euro til 110euro pr. glass. Vi holdt oss i den lave enden av skalaen.
Det er overaskende godt med en hvit SEC portvin, akkurat passe avkjølt sånn sent på kvelden med utsikt over elven Duoro servert av en kelner som satte sin ære i å gjøre alt perfekt, og med lav klassisk musikk i bakgrunnen.
Vi lette etter årgangene: 55(Sus), 59(Tom), 90(Martin) og 93(Thomas) men de glimret med sitt fravær. Det ble derfor et lite glass 61-årgang for å hedre skipperns bror, Ståle.
 
Tidligere på dagen, ifbm. omvisningen hs Calem (portvinsprodusenten husker du!) traff vi jentene fra Cantare. Etter omvisningen hos Calem, og før avslutningen på Solar, spiste vi alle 4 en nydelig middag i en sidegate hvor de lokale pleier å spise. Det er kanskje en klisje, men det gjelder å komme seg vekk fra hovedgata. Da får du bedre mat til langt rimeligere priser, og ikke minst hyggeligere kelnere som jobber for hver gjest i stedet for de som agerer med en mine som om de eide hele etablissementet.
 
Lørdag stod vi opp i grålysningen, sånn i 1030 tiden og brukte et par timer med elendig internett på å bestille flybilletter til yngstegutten. Det er rart med det, det finnes utrolig mange billige flybilletter men ingen dit du vil reise..kjenner deg igjen, ja ?
Etterhvert tok vi bena fatt for å proviantere. Etter å ha trasket en stund ga vi opp å finne den butikken som skulle ligge "rett frem og til venstre". Vi avsluttet spaserturen ved en fiskeutstyrsbutikk hvor det ble innkjøpt noen blylodd og en wobbler. Vi får satse på fiskelykken. Nå tror jeg ikke vi skal lide noen nød. Fryseren, kjøleskapet og kjøleboksen er full av mat. I tillegg er det usansynlige mengder hermetikk og tørrfor under dørkplatene. Det eneste vi egentlig manglet ver vel melk, og det klarer vi oss uten et par dager.
 
Ut fra Leixos og den råttne fiskelukta til et hav som lå der så rolig så rolig. Litt havdønninger, og 2-3sm vind. Vi satte genakeren men ga opp etter en times tid. Vinkelen ble for skarp, og vinden for svak. Det ble storseil og motor.
 
Utpå ettermiddagen ankom vi Aveiro. Selve byen ligger et stykke opp i en av elvene som danner et delta området. Reeds mener at det kun er aktuelt med ankring i området ved innseilineg, men oppgir telefonnummeret til en kar som vistnok kan hjelpe til med kaiplass nærmere byen. Vi valgte ankringsplassen, og vi ble ikke skuffet. Omgivelsene var interesante. En idyllisk småflyplass, palmer langs en strand utenfor noe som lignet et nedlagt militærområdet og småhusbebyggelse med en liten fergeterminal. Innenfor moloen følte vi oss trygge sammen med 6-7 andre båter. Vi nøt ankerdrammen i solnedgang over atlanteren utenfor den halvøyen vi lå på innsiden av.
 
Middag, og så til sengs. Vi vurderer om vi blir her en dag til for å besøke byen som Michelin guiden skryter av. Det er det som er greit med å være på tur. Man kan bare ta en dag til hvis man har lyst.....
 
Natti natti