15 Okt. Madeira

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Fri 16 Oct 2009 09:21
Posisjon 32:38.720N 16:54.492W
Levada-to-da-bone
 
Vi skulle selvsagt på Levada tur. For de uinvidde er en Levada en kanal som bringer vann ned fra fjellene til markene nede i lavlandet hvor det dyrkes bananer, avocado og druer. Disse kanalene er ca. 50*50cm og har en liten kant som man kan gå på ved siden. Denne kanten er også ca. 40-50cm bred. Hvorfor man ikke bare brukte rør er det flere forklaringer på. Jeg klarer meg med min egen teori !!! Man hadde behov for å rengjøre kanalene, styre avløpene ut til de forskjellige åkrer og generelt ha noe beroligende å se på (som feks. et akvarie) Vi valgte en av de eldste Levadaene. Allerede på 1400 tallet ble den første kanalen anlagt nettop her, men er selvsagt utbygd og forbedret utallige ganger. Levadaen heter Levada Do Piornas, og ender i Funchal. Vi tok taxi opp til omtrent midten. Herfra gikk vi så oppover så langt det lot seg gjøre, og snudde så for å gå hele veien ned til byens fotball stadium hvor den endte. Visste dere forresten at Ronaldo er fra Madeira ?
Deler av Leadaen var spektakulær med bratte fjellskråninger både oppover og nedover. Noen steder gikk den i akvadukter, og noen steder gjennom tunneller i fjellet. Dette skulle vi selvsagt ha begynt med på dag 1, og kanskje fått med oss noen flere. Det finnes en bok som beskriver 50 walks her på Madeira. Hvis noen av dere skal hit, KJØP DEN (12euro) og les den så fort som mulig.
 
Vel nede i byen var klokka blitt mye, så alt vi rakk var en omvisning på det gamle BLANDYS Madeira bryggeriet, med smaksprøver, og en tur på det elektriske museet før vi spiste middag og gikk ut for å handle til turen i morgen. Vi reiser til et naturreservat som heter Selvagem øyene, ca. 155nm herfra. Vi har søkt om oppholdstillatelse, og har fått innvilget 48 timer, noe alle får. Vi er person(er) nr. 87, 88 og 89 som kommer dit i år.
 
Ja, skippern rakk en liten tur på Marcadoen før de andre våknet. Kombinert grønnsak og fiskemarked +++ Det var skikkelig stilig å se fiskerne hadde linet opp nattens fangst. Hver av fiskerne hadde sitt avmålte lille området. Her lå godsakene, men ikke skjønner jeg hvordan man skal forrente huslån, bil, unger på skolen, sydentur og frisørregningene til kona på 5 dypvannsfisk, 4 tunny'er og en liten bøtte reker !
 
Åssåvarrebilderda :