20 Okt. Santa Cruz, Tenerife

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Tue 20 Oct 2009 16:38

Posisjon 28:27.709N 16:14.794W

Santa Cruz, Tenerife

Vi er fremdeles på Iridium, derfor ingen bilder i dag heller. Ingen i "The Phone Shop" her oppe i byen snakket engelsk, så det ble dårlig med innkjøp av 3G SIM til telefonen. Vodafone sjappa hadde siesta, og åpner i kveld.
 
Anyway, vi hadde en kjempefin dag på Selvagem med dykking og felles middag i Escape om kvelden. Planen var å gå etter middag, men det ble det ikke noe av....
 
Natten ble straffen. Veldig mye svell, og lite søvn. Vi dro opp ankerene (brukte støtteanker bak for ikke å svinge inn i de andre båtene), og gikk med en gang det ble lyst.
 
Jeg vet ikke om jeg skal anbefale dette stedet eller ikke. Det er vanskelige ankringsforhold, og det skal være nesten helt stille for i det hele tatt å kunne ligge der. Det er ganske slett stenbunn, men noen sprekker her og der som ankeret KAN få tak i. Fordelen er at vannet er så klart at men kan bare stikke nesa nedi med dykkemaske så ser man enkelt om det sitter, selv på 14 meters dyp. Vi gikk ikke på land, men rangerne på øya tar deg villig med på en tur hvis man er interesert. Vi klarte oss med undervannsgledene. Litt spesielt var det å se 4 båter hvorav 4 norske samlet på en av de mest øde øyene i Atlanterhavet. Dagen etter var det 6 båter, 3 norske og 3 svenske.....tydeligvis er dette et sted for spesielt interesserte, og da i særdeleshet nordiske folkeslag som liker det goldt og ensomt...
 
Vi fikk en fantastisk seiltur de ca. 100nm ned til Tenerife. Sol og fint vær. Vi fikk seilt hele veien. Alt fra rom slør til platt lens. Vi prøvde spridd genua i lo og kryssfokken ut på samme siden som storen. Kryssfokken sjøtet vi litt godt inn slik at den førte vinden inn i genuaen samtidig som den stabiliserte noe for slingringen. Dette ga oss oppsiktsvekkende 1knop mer fart. Forholdene var fra 4-5sm til 8-10. Når vi rundet neset nord på Tenerife utpå natta tok vi inn genuaen, og revet litt på storseilet. Vi vet at det er akselerasjonssoner hvor vinden plutselig øker mellom disse øyene, og ønsket ikke å bli overrumplet av disse midt på natten med for mye duk ute.
 
Thomas fikk dratt ombord en gullmakrell, men mistet to andre. Vi lagde sushi på halepartiet, denne gangen med sitron i stedet for lime. Mye bedre. Lime blir for dominerende. Resten av fisken ble så vidt snudd i panna. Nyyyydelig.
 
Vi var inne 0200, og vel fortøyd like etter. Ankerdram og rett til sengs. Vi rakk å registrere at både Odin og Safari hadde funnet veien til samme pontongen. Artig.
 
Dagen etter kom sjokket. Det innkreves en slags cruising skatt i Spania, men bare hvis man ligger i offentlige marinaer. Den er beregnet ut i fra arealet man legger beslag på, og innkreves kun i offentlige marinaer. Avgiften gjelder for 10 dager, men om det gjelder opphold i offentlige marinaer eller i landet generelt klarte ikke damen å forklare. Hun gjorde oss derimot oppmerksom på at hvis man ankret opp eller lå i private marinaer slapp man avgiften. Det er nok grunen til at vi ikke opplevde dette i Baiona.
Skatt + marinaopphold + en-eller-annen-tilleggsavgift = 90 euro takk.
 
Jeg har allerede tatt opp saken med byrådet !!! No kidding. Tilfeldigvis ble jeg praiet av et menneske oppe i byen som hadde et spørresjema hvor man skulle gi tilbakemelding til myndighetene om hva man synes om byens tilbud, utseende, hygiene og prisnivå. Jeg fikk skrevet litt om denne tax'en, så jeg regner med at den snart er historie......
 
Ut fra Escape