16 Aug 09. Liggedag i Dover

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Mon 17 Aug 2009 08:03
Posisjon 51:07.066N 01:18.601E
 
Liggedag i Dover
 
Vi ville se byen og ikke minst det fine slottet over byen. Under slottet er det et nettverk av tunneller. De første ble påbegynt ifbm. Napoleonskrigene, og de siste ble gravd ut under den andre verdenskrig.
 
Vi dro avgårde i det fine været og spiste frokost på en uterestaurant langs strandpromenaden. Det var søndag, og folk var på stranden. Noen badet, noen seilte og andre rodde i sine flotte mahogney båter med plass til 4. Videre gikk turen gjennom sentrum og opp en bratt bakke til borgen. Vi brukte noen timer på å se oss rundt, og det var faktisk veldig bra. Alt fra de forskjellige museene til skuespillere som ruslet rundt og bedrev 1200-talls sysler i tidsriktige kostymer. Kl. 1510 var det vår tur til å få omvisning i tunnellene. Et imponerende system med alt fra sykehus, vaktrom, overvåkingsrom med disse gammeldagse tåblåene hvor man plottet inn sskip og fly manuelt slik at strategene kunne gi de riktige ordrene. Telefonsentraler med linjer til bla. London, og en masse andre funksjoner var bygd inn i tunnelene. Deler aav systemet har vært i bruk helt opp til 80-tallet, men de delene var stengt for publikum. De er for ferske til å vise frem, men om noen år vil de bli inkludert i rundturen.
 
Tilbake i byen var det innom en pub for å få oss litt mat (samme som i går, og nå er fornøyd med smultbakst for en stund) På pub'en traff vi Martin fra Johanna. Han hadde funnet ut at det var gratis internett der, og satt og skrev reisebrev til Oslo Seilforening. Som dere kanskje husker fra Amster, er Johanna en Dufour 35 fra 80-tallet som er på skikkelig langtur, 3-4 år rundt jorden.
 
Tilbake til båten og litt rydding. Vi fikk også spylt av det værste saltlaget fra kryssingen. Etterhvert kom Kenneth fra Johanna innom, og vi ble sittende å prate en stund.
 
Vi blir her ihvertfall til i tirsdag. Værmeldingene stemmer dårlig med virkeligheten om dagen. Det blåser langt mer enn de melder, både ugrib, passageweather og xcweather bommer stygt om dagen. I disse områdene bygger det seg fort opp grov sjø, og det er ikke behagelig å gå 110 nm mil (til Isle of White) i slike forhold.
 
Åja, mens jeg husker det. Havnepriser. Det blir gradvis dyrere jo lenger sør vi kommer. Her i Dover koster det for oss 32euro eller om vi vil betale med pund; 26
I Dunkirk kostet det 30. I Amsterdam 20 og det samme på Helgoland. I Rendsburg skulle de ha 20, og på Ærø betalte vi bare 130 danske kroner.