29 Okt. Anfi Del Mar GC

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Fri 30 Oct 2009 12:21
Posisjon 27:45.857N 15:40.972W
Anfi Del Mar, til ankers.
 
Vi ruslet hit for å se på anlegget til norske Bjørn Lyng. Han bygde det hele opp konsentrert rundt et eget avsaltningsanlegg. Om det anlegget fremdeles er i drift vet jeg ikke, men jeg må innrømme at dette anlegget er det peneste vi har sett hittil. Ellers er kysten dekket av til dels lite pene hotellkomplekser, men det er sett med øynene til en som ikke akkurat er fan av "Charterfeber" og det livet som beskrives der.
 
Inne i den lille bukta lå det allerede to norske båter, Odin og MaggyV. Utover ettermiddagen ankom ytterligere to norske båter: Sweet(B42C) og en katamaran. Vi kjenner ingen av de to siste. Nå er det 8 båter i bukta, 5 av de er norske.
 
Ankringen her var bedre enn i Mogan. Nesten ingen svell, bare litt gynging når fergene passerer. Vi spiste ombord og dro så en tur på land. Det er en liten "street" her med resauranter, samt et kjøpesenter med "flyplass-varer". Vi kom ikke inn på selve time-share området. Det var avlåst med høye gjerder og stålporter. På "torget" var det show med dansere og morro-konsulenter. Ikke veldig bra synes vi. Det syntes heller ikke mange av de andre gjestene som ble sittende ved bordene sine når kveldens hovedshow ble annonsert. De hadde nok sett det før, og kjente til kvaliteten. Barna derimot løp avgårde ned til scenen for å bivåne bla. en vitesmaker som dro alle historiene på 3 språk, spansk, engelsk og tysk.
 
Jeg våknet i natt midt i et mareritt hvor jeg hadde kjøpt meg en time-share andel og var bundet til å tilbringe tiden i denne leiligheten i alle ferier de neste 20 årene. Våt av svette måtte jeg fortelle meg selv gjentatte ganger at jeg når som helst kunne endre utsikten fra "hytta" vår.
 
Solen er sterk, vannet er varmt og vi bare nyter dagene. Etterhvert drar vi østover for å sjekke surfen på Fuertaventura.
 
Vi sliter med lite vind, og derfor heller ingen lading med duogen'en. Vi synes vel heller ikke den gir det reklamen lover i luftmodus, men i slepemodus er den suveren, og klarer nesten å dekke vårt strømbehov ved ca. 6 knop. Vi har lært oss en del strømspare triks. Bla. så sluker dagslyssjermen til E120 mye strøm. Vi skrur bare ned lyset til det så vidt er synlig og så vips sparer vi 2-3A. Trenger vi å se på detaljer skrur vi bare opp lyset igjen. Det samme gjelder autopiloten. Det er dramatisk hvor stor forskjell det er på strømforbruket ved å kjøre responsen på 9 kontra 2, selv om kursen blir litt mer vinglete. Respons på 9 trenger vi bare i stor sjø på hekken.
Vi bruker både kjøleboks og kjøleskap med en liten fryser. Det trekker mye strøm, selv om jeg har etterisolert begge boksene og montert utrekksvifte av varm luft fra kompressorrommene.  Med fulle batterier, og uten lading har vi strøm til ca. 2 døgn, men så må vi lade.
I går kjørte vi motor i 2 timer, og det holdt IKKE til ett døgn. Fredag morgen kjørte vi motor i en time, men vi må nok kjøre litt til i ettermiddag.
Vi har 540AH AGM batterier som tåler en støyt. Iflg Staubo som leverer disse batteriene kan vi uten problemer ta de ned til 12V før de lades. I dag tidlig var de nede i 11.78V og det liker jeg ikke. Vi har 2 dynamoer, den originale på 60A som kun lader start/thruster batteriet, og en 120A Balmar dynamo som lader forbruksbanken. I spesifikasjonen til batteriene står det max ladestrøm 80A, og det ser ut som om AGM programmet på Balmar regulatoren tar hensyn til dette. Jeg har sett 90A gå inn i batteriet over en kort periode, så synker strømmen til rundt 80A så lenge batteriet er sultent. Det fine med dynamo innstallasjonen vår, som forøvrig er kjøpt og designet av Ole Petter Hillestad i Electromarine, er at remhjulene er overdimensjonert slik at vi kan kjøre motoren på ca.1000 - 1200rpm og få ut nesten max effekt. Det fordrer igjen at vi har kjøling av dynamoen, noe som er ordnet med en kraftig vifte som blåser kald luft rett på dynamoene. Jeg vurderer nå solcellepaneler i tillegg. Hvis trenden på denne turen holder seg med lite vind og mye sol, kan vi kanskje få dekket en del med paneler. Jeg vet det vanligvis blåser mye i Karibien, men der er det også mye sol. Det er to mulige alternativer. Enten harde paneler montert på justerbare fester som igjen monteres på rekka, men da må jeg bytte ut den øverste rekkewiren med en syrefast stang. Det enkleste er kanskje å kjøpe feksible paneler som kan legges oppe på biminien, kanskje med borrelåser. Med to store paneler skal jeg kanskje klare å få et sted mellom 4 og 8 A.
 
Nok nerdeprat. Ut fra Escape