Nasjonalitetsbevis ankommet

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Wed 24 Jan 2007 09:48
Pos: 59:53.52N 10:32.92E
 
Da har nasjonalitetsbeviset ankommet. Ikke verst, bare et par-tre måneder etter at prosjektet ble innledet. Det er litt av en prosess å få det til. Det er grovt fortalt to instanser (3 !) inne i bildet. Sjøfartsdirektoratet utsteder målebrev (etter besøk ombord) og kjennings signal. NIS/NOR registrerer båten i sitt elektriske register, og til slutt Telenor Maritim Radio som utsteder radio konsesjon knyttet til kjennings signalet. Jeg hadde radio konsesjon (VHF) fra før, og måtte da bytte kallesignal. Det gamle kallesignalet: LM8800, er nå byttet slik at det er likelydende kjennings signalet: LK9875. For at Telenor Maritim Radio skulle bytte kalle signal, måtte de sende meg et BREV som skulle besvares i BREVS form, for å få bekreftet at meldingen om nytt kjennings signal fra Sjøfartsdirektoratet var korrekt. Ikke rart mange blåser i å registrere sin VHF med slik tungrodd byråkrati.
 
Når båten registreres i NOR, får man i utgangspunktet intet bevis eller lignende tilsendt, bare en melding om at båten er registrert. Stor skuffelse. Trodde jeg fikk et fint diplom med ekeløv etc. Jeg tok kontakt, og de kunne fortelle følgende: det tilsendes ikke automatisk nasjonalitets bevis til båter under 15 meter som frivillig melder seg inn i NOR. Jeg spurte tynt om det var mulig å få et slikt allikevel. Det var ikke noe problem sa damen, det er mange i min situasjon som ønsker det. Jeg sa det ikke, men det hadde vært nyttig å få opplyst slikt i søkeprosessen. Bare 3 uker senere ligger det et fint laminert NASJONALITETSBEVIS i posten, uten noe form for tilleggsgebyr, tror jeg....
 
Her om dagen lå også mitt nye SRC/VHF sertifikat i posten. Det var bare å sende inn det gamle VHF sertifikatet, vedlagt ny taushetserklæring signert 4 forskjellige steder, to passbilder, korrekt utfylt søknad om konvertering, bevitnelse fra myndig person og noen kopier fra utvalgte steder i den nye læreboka for å bevise at man har satt seg inn i de nye reglene/prosedyrene. Vips, etter 6 uker lå det nye sertifikatet i posten, og det bare etter 3 purringer. Er det noen sak!
 
Ellers har kartplotteren min vært inne for bytting av skjerm for annen gang. Det er nå snart 3 måneder siden den ble levert. Fint å få gjort slike ting om vinteren nå når kapasiteten hos leverandørene er stor !
 
De spesialbestilte putene til cockpit har vært i bestilling i 1,5 måned. Samme sak, alt går så mye raskere i lavsesongen !
 
Vet ikke helt, men har følelsen av at vår-rushet i bransjen kanskje grunner i veldig lav aktivitet om vinteren, og at man i april plutselig må begynne å gjøre noe med bestillingene fra oktober/november. Og da kommer jo i tillegg de som tror de kan få ting gjort før sesongen. Det kan kanskje ha noe med hvordan man bemanner ift. sesongen å gjøre. Ikke vet jeg, men uansett bør man være ute i god tid.
 
Skapdører over benken i byssa og over benken i salongen er på plass. Min B42C ble levert uten skapdører til disse rommene. Alle senere modeller har fått dører etter mye pes fra markedet. Det samme gjelder forpiggen, men her tror jeg at jeg går for noen gardiner eller lignende. Skapdørene var litt av en prosess. Vi fikk aldri de riktige dørene fra verftet. To feilforsendelser. Til slutt brukte jeg noen større dører som ble kuttet til, beiset i endene og lakkert. Det vanskeligste var å få plassert de runde hullene til låsen riktig i forhold til karmene.
 
Lunde erstattet cockpit bordet uten noe mere dikkedarer. Flunkende nytt teak bord med svarte nater som forhindrer oppsprekking pga. temp/fuktighet svingninger. Jeg skal allikevel lakkere bordet over og under med Epifanes lakk.
 
Årets første skitur er gjennomført, 23 januar. Føret i Lommedalen var helt perfekt. Bakken har dog ennå ikke åpnet