23 Aug 09. Falmouth

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Mon 24 Aug 2009 21:09
Posisjon 50:09.847N 05:03.933W
 
Falmouth, venting på vær og mekking.
 
Neste lovende værvindu er fredag. Orkanen Bill, som etterhvert blir til et vanlig low, passerer etterhvert Irland og gjør forholdene mer lovende for oss.
 
Søndagen gikk med til å sove lenge, diverse jobber og et tungt sosialt program på kvelden....
 
AIS transponderen virker ikke lenger. Det oppdaget vi når vi via VHF skulle lede Timeout inn til oss i marinaen i mørket. Timeout er en Gib Sea 30 med soloseileren Einar ombord. Han har samme AIS som oss, og ba oss skru den på slik at han kunne se hvor vi lå. Det gjorde han ikke, og det betød mange timers feilsøking på skippern søndag. Etter noen telefoner og litt skruing testet vi vår GPS antenne på Timeout sin unit, og den var helt død. Vi må få Digital Yacht til å sende oss en ny.
 
Et annet problem vi har hatt er ladealarmen. Den varsler når det er for lite lading, og har hylt kontinuerlig de siste ukene. Vi har derfor koblet ut lydalarmen og klart oss med å se på den blinkende lampen. Det er litt skummelt fordi vi da ikke hører om det går en alvorlig alarm, feks. temperaturalarm. Skippern ønsket å komme til bunns i dette og satte i gang. Det vi hele tiden har trodd er at originaldynamoen som lader start/thruster batteriet ladet bra fordi vi alltid har fått start på motoren, og baugthrusteren har virket. Skippern gir opp etter en stund og ringer det lokale VOLVO verkstedet etter tips fra Lunde båt. En time etter står en mekaniker i båten. Jeg mener at sist jeg ønsket hjelp fra VOLVO i Norge tok det flere uker....
Fyren feilsøker, tenker, feilsøker igjen og kommer så med en forklaring. Skilledioden slipper ikke nok strøm igjennom. Det betyr at batteriet har fått noe lading, men ikke nok. Hvorfor vi ikke har oppdaget det før er nok fordi vi stort sett ligger på landstrøm når vi ikke seiler nattseilaser. Vi kobler så dynamoen direkte til batteriet, og dermed forsvinner ladealarmen. Litt irriterende at jeg ikke finner denne feilen selv, men skilledioden er helt ny, den tredje jeg får på garantien til Lunde båt. Det er en Mastervolt, og de skal jo levere kvalitetssaker.
 
Vindinstrumentet er også ikke helt patent om dagen. Vi klarer ikke å få kalibrert det ordentlig. Det viser feil vinkel til tross for at vi har gått igjennom prosdyrene for å kalibrere flere ganger. I morgen skal vi sjekke giveren i masta, evt. få reparert/erstattet instrumentet.
 
Dette høres ut som store problemer, men er bare småtteri ift hva Timeout opplever. På vei inn til Falmouth treffer han noe i sjøen, antakeligvis en hummerteine, og roret brekker tvers av. Den nederste biten henger heldigvis igjen i en flik av noe glassfiber. Kenneth i Johanna drar på seg dykkerdrakta og snart er roret ombord. Einar får kontakt med en reparatør, og mandag morgen stiller han opp i havna og henter både roret og Einar. Folkene slipper alt de har i hendene, og prioriterer roret som er lovet ferdig onsdag.
 
Mandag kveld kommer Martin, Nægg og Christer for å være med over Biscaia. Vi gleder oss svært. Det er mange uker siden vi så Marta.
 
Seilingsdata for Isle of White - Falmouth (via Weymouth)
 
LOGG: 23645 LOGG TRIP: 157,5
GPS TRIP: 150,3
UTSEILT: 1256,5
MOTORTIMER: 183,7
VIND: Vest 4-6sm, etterhvert Syd 5-7sm
SEILFØRING: Storseil og motor til å begynne med, etterhvert stor og genoa.
VÆR: Litt grått, med sol innimellom men også en og annen byge.