26 Juli 09. Laso

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Mon 27 Jul 2009 10:35
Posisjon 57:17.768N 10:55.454E

Ferdig med Skagen, over til Læsø

Som sagt, det er alltid deilig å komme til Skagen, men like godt å dra derfra også. Siste dagen i Skagen var det faktisk godt vær, og vi gikk tur til den nedsannede kirke. En liten runde i byen for å handle og litt leskende væske i gågata.

Søndag kastet vi loss og gikk til Læsø. Vinden var vest, 10-12 m/s, perfekt for en fin slør. Når vi nærmet oss bygde sjøen seg opp i det grunne farvannet og vi surfet innimellom i 9 knop. Ikke noen rekord, men akseptabelt for en båt som absolutt burde ha hevet vannlinjen etter å ha blitt stappet smekkfull av ting til turen vår.

Vi har en Ray S3G Autopilot som er døpt Gabriel. Den gjør en utrolig jobb. Jeg stoler 100% på den i all slags vær (som vi har opplevd til nå). Selv i ganske stor sjø på låringen og mye giring klarer den å "lære" seg bølgebevegelsene og "møter" neste sjø før den har nådd oss. For de uinvidde er nok dette litt gresk, men for oss andre er det begreper som er viktige kvalitetsfaktorer når det gjelder valg av autopilot.

Vi hadde ringt havnesjefen på Læsø dagen i forveien, og han lovet at det burde være plasser bare vi ikke kom for sent. Ved ankomst viste det seg at det var ganske fullt, og vi ble liggende sidelengs på den store bryggen med service bygg og "parkering" for fiskebåter. Vi var veldig fornøyd med det, da både Hex og Sailabout kunne legge seg på utsiden av oss. Det blåste rimelig friskt, og vi måtte ha 2-3 forsøk før vi fikk i land trosser både foran og bak. Vi blåste så raskt ut fra kai, at ingen rakk å hoppe i land med akterfortøyningene. Vi fikk festen en line forut, og satt den som et spring som vi kjørte båten inntil på. Det irriterende var at det faktisk stod folk på kaia og så på uten å løfte en finger for å ta i mot fortøyninger. Det er nesten utrolig at disse personene faktisk var båtfolk og ikke forstod situasjonen. Etterhvert var det en kar som kom løpende og situasjonen var under kontroll.

Hex kom kjapt inntil, og ikke lenge etter var Sailabout på plass. Det ble ankerdram i Escape til stor gjensynsglede. Felles tacomiddag i Escape for de voksne, og Sailabout for barna, og praten gikk utover kvelden om turen vår og hvilke steder vi skulle innom. Både Hex og Sailabout har jo vært på den samme turen tidligere. Sailabout kom hjem for bare et par år siden, og har mange ferske og nyttige tips til oss amatører.

Shangrila, båten med de unge guttene, fikk en ekstra passasjer fra Skagen til Kjerringøya. Thomas sin kompis Oskar skulle hjem, og han valgte selvsagt seilbåt som transportmiddel i stedet for ferge. Takk for besøket Oskar. Du er en hyggelig kar å ha ombord.

ICE'n er litt treg her på Læsø så det blir ingen bilder i dag.

Siden vi hittil bare har vært på vår vanlige sommerferie tur, har vi ikke vært så nøye med å rapportere nav-data, men det begynner vi med nå.
Loggen (utseilt distanse gjennom vann) på båten viser ville verdier. Jeg skal forsøke å nullstille den etterhvert. Foreløpig noterer jeg bare det den viser.

LOGG: 22698
GPS TRIP (fra forrige havn): 27,5nm
UTSEILT SIDEN AVREISE : 297,5nm
MOTORTIMER: 46,8
VIND: V 10-12m/s
SJØ: 1-2m
VÆR: Sol, men kald vind. 16-17 grader i vannet.
SEILFØRING: Et rev både i storseilet og genoa til å begynne med. Siden kun et rev i storseilet.