5 Aug 09. Helgoland

Escape Loggbok
Tom Gabrielsen
Mon 10 Aug 2009 08:54
Posisjon 54:10.601N 07:53.525E

Helgoland har gitt meg forståelsen for hva skipsutrustning er

Vi leser; "SKIPSUTRUSTNING", over døren og vinduet til en butikk. I utstillingen ser jeg kun sprit, sigaretter og parfyme. Dette er altså hva man trenger ombord for at skuta skal være sjødyktig !

Som salige Lord Nelson sa: "Anyone can sail the world, but it takes a really good seaman to do it drunk"

Selve seilasen fra Cuxhaven burde fortelles skånsomt da jeg vet mange nå er på vei hjem fra ferie, om de allerede ikke er tilbake på jobb. Jeg skal fatte meg i korthet. Det var sol, sol og atter sol. Litt lite vind på en kryss gjorde at vi hjalp til med motor for å komme inn i kristelig tid. Vi valgte den sk. nordlige rute ned Elben, og la oss rett utenfor separasjonssonen. Det gjorde også et utall fiskebåter med redskapen ute, så det ble litt slalom.

Helgoland dukket etterhvert opp i det fjerne, en stor stein med bratte skråninger midt ute i havet. Vel inne i en diger havn som minnet om noe fra krigens dager, bla. med vrak og ødelagt betong gjorde settingen spennende og interesant. Vi fortøyde sidelengs utenpå en hollender. Uten vind stekte solen ubarmhjertig over Escape når den nødvendige ankerdrammen ble inntatt. Kjapp dusj og så på tur inn i byen. Vi klatret over et-par-tre båter og opp en lang sleip stålstige innfelt i brygga. Det var lavvann, og vi måtte nok klatre ca. 5 meter opp. Helgoland er ikke blant stedene med størst tidevannsforskjell, men kaianlegget er designet for mye større båter. Derfor så langt opp. Heldigvis har de laget "flåter" som man fortøyer til, og som følger tidevannet opp og ned.

Vel inne i byen fant vi ut at alle butikkene var stengt, så vi ruslet bare litt langs kaia og beskuet det spesielle miljøet. Vi likte oss, men det var jo bra vær og det hadde vært en fin tur og det farger selvsagt inntrykket. Andre vi kjenner har stampet seg hit, og ligget værfast i flere dager. Det er neppe like gøy. Langs kaia finnes det små skur. Noen av de er gjort om til butikker og kafeer. Riktig så koselig. Vi lette etter et sted å leske strupen, og fant etter hvert en provisorisk oppsatt uterestaurant hvor de solgte øl og bratwurst. Det var ifbm. en skipsdåp, og lokalbefolkningen hadde stelt i stand til en slags bryggedans. Vi joinet og ble der en stund før turen gikk tilbake til båten. I morgen skal vi sjekke ut hele øya.

Seilingsdata:

TIL HELGOLAND
ANKOMST: 1815
LOGG: 22998 LOGG TRIP: 32,6
GPS TRIP: 32,1
UTSEILT: 566
MOTORTIMER: 97
SJØ: 0-0,5M
VÆR: Sol, varmt
SEILFØRING: Stor, genua og motor