26:12.25N 31:41.25W RÄDDNINGSAKTION-RESCUE OPERATION !

Lisanne
Eric Alfredson
Sat 26 Nov 2016 08:15
Atlanten Lördag 26 November.
 
I går kväll vid 19-tiden blev vi uppropade av en båt i närheten som meddelade att en båt hade helt tappat styrningen och behövde omedelbar hjälp. Vi låg då ca 35 Nm därifrån och ändrade kurs och gick mot den nödställde. Det visade sig vara en av de 5 More 55-orna som är med i ARC. Vi anlände efter c:a 4 timmar tillsammans med två andra Oyster-båtar. Då ingen omedelbar fara för liv fanns beslöt vi att lägga oss strax intill under nattens mörka timmar för att avvakta dagsljuset. Under natten kom ytterligare en More 55a till platsen för att assistera sin kollega. Vi har legat bi här hela natten och det har inte blivit mycket sömn i de höga atlantvågorna. Nu på morgonen har det visat sig att rodret är av under båten. En person är skadad och behöver sys ihop. Planen nu är att försöka arrangera ett nödroder på haveristen och evakuera delar av besättningen för att ta dem till Kap Verde. Vi ligger därför kvar för att se på vilket sätt vi kan hjälpa till. Vi har vindstyrkor på 10-11 m/s och hög sjö så en evakuering blir oerhört riskabel. Vi återkommer med mer information så småningom.
Vi mår alla bra även om vi är trötta. Det är oklart när vi kan fortsätta vår avbrutna färd mot St Lucia.