Lagos 37:06.00 N 8:40.00 W. Dags för Bimini !

Lisanne
Eric Alfredson
Wed 14 Sep 2011 20:08

Lagos 37:06.00 N 8:40.00 W

Den nya besättningen, Ann,Lena och Tomas anlände från Sverige med rapporter om regn och kulingvindar hemifrån. Men det glömde dom snabbt efter att ha känt de ljumma vindarna och såg stranden i Oeiras. Ett något kyligt bad i Atlanten och sen åkte alla in till Lissabon för en gemensam middag innan ungdomarna försvann på sitt håll. Vi hittade en trevlig restaurang med goda skaldjur i Barrio Alto där det var fullt tryck som vanligt. Vi sa hej till Pim och Johan som flyttade in på Hostel och skulle stanna några dagar och surfa. Övriga ungdomar flög hem tidigt nästa morgon och sedan blev det lite tomt i båten. Sex åkte hem och tre nya kom men den totala åldern på besättningen förblev densamma. På söndag var det bad, shopping och förberedelser för avsegling. Den trevliga hamnkaptenen på marinan hämtade oss i affären och körde oss och våra varor till båten efter att först ha visat oss runt i Oeiras gamla stad. På kvällen åkte vi in till Cacais och åt middag. Cascais är en charmig gammal fiskeby fullt med barer och trevliga restauranger. Vi hade lite för trevligt och åt och drack lite för mycket, något vi fick ångra morgonen efter när vi gav oss ut på den gungande Atlanten med kurs söderut mot Sines, 50 NM bort. Plattläns och spirad genua men alla mådde lite tjyvtjockt, kanske sjösjuka ??

Vi anlände Sines vid mörkrets inbrott och uppsökte ortens samlingsplats. En fantastisk köttrestaurang som drevs av en familj som bara talade portugisiska. Vi pekade på några fina köttbitar som smakade jättegott men sen stank vi vitlök hela natten och även morgonen efter klockan 06.00 !!! när vi kastade loss för den 80 NM långa trippen ner till Lagos.En annan Oyster,en 45a lämnade hamnen samtidigt  men han fattade nog inte att det var kappsegling trots en fin besättning, skepparen och två 70-åriga damer ! Dagen bjöd på varierande vindar, först motorgång tills vinden kom vid 11-tiden. Upp med spinnakern ! Den nya besättningen gjorde en fin sättning. Sen drog vi iväg i 8 knop söderut. Oyster 45an försvann under horisonten. Tyvärr dog vinden frampå eftermiddagen så Yanne fick jobba igen. Motorgång utan vind i enorm atlantdyning är inte kul. Vissa av de nyanländas magar ( Lena) tålde inte detta utan avstod från vinet till lunchen. Detta är allvarligt.Delfinerna kom och hälsade på och något som Ann påstod var en val, ivrigt påhejad av Tomas (kanske för mycket vin till lunchen) ? Efter rundning av Cabo de Sao Vicente, Portugals sydvästra hörn där Atlanten möts av Algarvekusten la sig dyningen och vi fick en härlig körare in mot Lagos. Plötsligt kände vi varma, kanske till och med heta, vindar slå emot oss. Vi rullade in seglen och hoppade i sjön och döm om vår förvåning, vattnet var 5-6 grader varmare än ute på Atlantsidan. Märkligt men skönt.

Vi la till i den helfräcka marinan i Lagos och fick en av hamnens bästa platser. Antagligen bara för att vi är så snygga och trevliga. Där låg också Janne i Reginan och några andra båtar vi träffat tidigare. En del andra svenska båtar också. Glädjande nog ingen skymt av Lill-Arne. Tjejerna fixade snabbt till en härlig middag bestående av portugisiska frikadeller i tomatsås med pasta och gott vin därtill. Sen kollade vi Lagos stad, jättecharmig men ockuperad av engelska charterturister.

Onsdag var layday. Först en rejäl motionsrunda genom Lagos, sen frukost i sittbrunn. Nu insåg vi att vi kommit till varmare breddgrader. Biminin måste upp !! Sagt och gjort, nu har vi härlig skugga i sittbrunn. Båtvård och tvätt och sen av till stranden för bad o sol. Härligt varmt i vattnet. Nu väntar middag på stan, i morgon styr vi mot Faro.

Skål o hejdå !

Cabo Sao Vicente. Hejdå Atlanten.

Söt fiskebåt tyckte tjejerna.

Marinan i Lagos, äntligen framme.

Middag i sittbrunn.

Bimini på !!

Härliga vågor, varmt vatten.