40:55.22N 09:31.44E Olbia

Lisanne
Eric Alfredson
Tue 11 Jun 2013 16:50

40:55.22N 09:31.44E Olbia

Vi seglade norrut på fredag morgon men vinden dog sakteliga ut. Vi fick dra igång Yanne och sätta på autopiloten ( Fritz). Sjön lade sig och medan Yanne och Fritz gjorde grovjobbet så la den nyanlända besättningen sig i solläge på däck väl insmorda med faktor 30. Solen gassade på och då och då fick skepparen order om att det var badstopp. Yanne stängdes av och hela besättningen plumsade i det 20-gradiga vattnet. Framåt kvällen gick vi in till Arbatax och droppade ankaret i viken utanför hamnen. Lisa o Andreas tog dingen in till byn men kom tillbaks och rapporterade att det var inget att skriva hem om.Inte ens en pizzeria son var öppen ! En utsökt middag tillagades ombord och så småningom slocknade besättningen.

Nästa dag kollades brännan. Inga brännskador syntes, t.o.m Freddan hade klarat sig så han lärde sig något förra året då han brände upp sig totalt. Efter morgondopp och en tur till Supermarket för proviantering stack vi vidare norrut. Samma program. Yanne o Fritz fick göra det mesta av jobbet, havet låg stilla och lugnt. Besättningen dåsade i solen avbrutna av lunch och ett eller annat badstopp. Framåt kvällen fick vi en frisk bris och kunde sätta segel en stund innan vi gick in till marinan i La Caletta. På kajen stod en hamnkille o ropade "how many long" ? Efter besked dirigerades vi till en bra plats i den trevliga marinan. Några gubbar stod och tittade oroligt på aktern av vår båt och diskuterade högljutt. Orsaken var att inget kylvatten kom ut genom avgasröret. När vi förklarat att det var helt normalt så lugnade de ner sig. Nu var det pizza som gällde. Efter sedvanlig tilläggare, dusch mm gick jakten på den perfekta pizzerian. Och äntligen vi blev belönade med en riktigt god italiensk pizza. Den enda besvikelsen med kvällen var att de hade slut på Tiramisu.

Söndagen började med motionspass längs den vita vackra stranden,sedan härlig lunch på strandrestaurang och så gick färden vidare norrut. Vi ankrade upp i en fin vik, Cala Cavallo strax söder om Olbia där Lisa la ut lite för lång ankarkätting så vi blev väl närgångna mot grannarna i båten intill. Kvällsdoppet följdes av en kanonmiddag tillagad av kockteamet Ann o Eric.

Måndag morgon. Nu gällde det för Lisa o Andreas att maxa brännan inför hemresan nästa dag. Det mulnade framåt eftermiddagen och vinden ökade. Upp med ankaret och seglen ! Vi drog iväg mot Olbia i 9 knop, härligt ! Vid inseglingen till stan kom en regnby så regnstället fick plockas fram. Vi fick den sista lediga platsen i den trevliga marinan mitt inne i stan, vilken tur. Olbia visade sig vara ett riktigt charmigt ställe tvärt emot vad vi trott. Middag intogs på den mest förvirrade restaurang vi nånsin varit på. När maten efter tålmodig väntan kom in fick ingen vad de hade beställt och det som kom smakade heller inget vidare. Det enda positiva var att dom insåg sina misstag, bad om ursäkt  och drog av halva notan.

Tisdag morgon ringde väckarklockan. Lisa o Andreas skulle med tåget till Sassari för vidare befordran till flygplatsen i Alghero och Ryanair hem. Övriga besättningen satte igång med projekt stortvätt.

Solläge                                                                                Fredde höll sig i skuggan.

Proviantering                                                                        Kockteamet

Sundowner