42:07.00N 8:51.00W Baiona

Lisanne
Eric Alfredson
Sat 3 Sep 2011 17:54

42:07.00N 8:51.00W Baiona

Besättningens reseberättelse:

Lördag 27/8

En sjukt laddad besättning möts upp av Kapten Eric vid Marinan Dunlaoghaire i Dublin. Båten förevisas med ingående säkerhetsgenomgång och förhållningsregler. Dessa lyder. Det finns ingen lag förutom kaptens lag och om kapten skulle ha fel skall man förhålla sig till förestående lag. Öl serveras vid 12 (noon beer) och såklart vid happy hour klockan 6. Om besättningen skött sig kan även öl eller vin serveras vid middagen. Självklart är det bubbel efter halva seglatsen och tilläggare när vi kommer i hamn. Efter denna ingående säkerhetsgenomgång är dags att packa upp och göra sig hemmastad i båten som kommer att bli hemmet i minst två veckor framöver. Efter uppackningsövning är det fri lek.

Det blir gemensam middag på hamnkrogen där olika varianter av den Irländska specialiteten hamburgare serveras (kyckling eller kött) till detta serverar barpersonalen givetvis en Guinnies (extra cold) om man ber om det annars kan man få vatten. Men det ses på med mer skepsis.

Efter middag splittras besättningen upp till tre läger Eric sätter kurs mot båten för att fixa det sista innan avfärd. Det rycktas att han redan nu börjat tröttna på besättningens kackel. Det verkar ha varit lugnt och skönt ombord några dagar. Tjejerna (Lisa och Jenny) beger sig in mot stadens nattklubbar där de planerar att se vad Dubblin har att erbjuda vad gäller köttmarknad då det visat sig att besättningen på Lisanne inte är av tillräckligt god kvalite. Andrahandsmarknaden i form av grabbarna (Koffe Erik Axelsson Pim och en motvillig Johan) beger sig till den varmt rekommenderade nattklubben vid marinan för att se om den kan leva upp till högt ställda förväntningar. Det kan vi meddela att den inte kunde. Grabbarna lommar hem till båten vid 12 och tjejerna kommer efter egen utsago hem inte långt efteråt. Detta är dock ytterst tveksamt.

Söndag 28/8

Alla vaknar mer eller mindre pigga vid 9 till ett soligt och varmt Dublin. Det reguljära regnet som tidigare har kommit i intervaller var 30e minut är utbytt mot bara sol. Allt känns bra och frukost inmundigas under glada diskussioner och överdrifter vad gäller gårdagens bravader och den kommande seglingens umbäranden.  Vid 10 går Lisa. Jenny och Johan iväg för att handla det sista på inköpslistan som Eric tidigare dagar handlat. Vad som står på deras lista är Lök, vitlök och nudlar. När de två timmar senare kommer tillbaka har de med sig 8 matkassar och 12 flaskor vatten. När detta ifrågasätts blir responsen. Vi köpte det vi tyckte var viktigt… Godis är himla viktigt… Vadå vill ni att vi skall gå hela vägen tillbaka med detta. Nej det ville ingen. Alla ville åka så det gjorde vi efter att ha tagit den sista duschen och flyttat in i underställen.

Efter att ha kastat loss från Marinan vid 12.30 begav vi oss in i en segeltävling för jollar. Där passade inte Lisanne och vad vi som först antar är vinkningar från jolleseglarna visar sig snabbt vara en geste som visar att vi är i vägen. Ta oss om ni kan för nu sätter vi kurs förbi irland och ut över biscaya. Det kan eller borde man inte göra med en jolle. 15 knops vind i rakt östligt rikting båda seglen hissas snarast och vi piper iväg i 8 knop och stora leenden på läpparna. Mot äventyret mot friheten mot Spanien. 

Till lunch serveras Pizza  pepperoni och mozzarella som blivit köpt tidigarepå dagen. Det visar sig att det fanns substans i de omtalade 8 matkassarna trotts allt. Innan happyhourn har ett schema satts upp av de ordningsamma tjejerna som har utsett Eric, Pim och koffe till skift chefer ;) från 21 till 9 skall tretimmars vakter hållas vilket gör att en av skiftcheferna får gå två vakter.  Inga sura miner för det. De andra i besättningen skall bara gå ett shift var men får i stället ta på sig att göra mer mat. Inga sura miner för det heller. Till happyhour blir det öl och till middag serveras stirfried chicken mix med ris av Pim och Eric. Efter det faller mörkret snabbt och skiften påbörjas.

Schema ser ut enligt följande: 21-24 koffe agge

00-03 eric jenny

03-06 pim lisa

06-09 koffe johan

De sista smsen skickas vid 23 då vi lämnar irlands kust och vi är nu helt frikopplade från världen. Det visar sig att detta är helt sant då sattelittelefonen bestämt sig för att inte funka. I alla fall inte idag. Koffe har efter tnappt tre timmar på sjön utvecklat en abstinens för facebook, word feud och andra essentiella åkommor. Panik. Efter klockan 12 hörs suspekta glädjeskrik från däck. Febrilt lysande med ficklampan som orsakar konstiga skuggor och ljusfladder inne i båten visar sig vara Jenny som med ficklampan i högsta hugg jagar delfiner. Varje gång hon ser en delfin utrycker hon. Åhh vad söt. Detta hör alla även delfinerna. Efter minst trehundra ÅHH VAD SÖÖTA bör alla på hela biscaya förstå att Jenny faktiskt tycker att delfiner är söta. Red anm jätte söta.

Måndag 29/8

Vi vaknar nu på olika tider. Pim och Lisa som hade sena passet vaknar sist vid 10. Där är frukosten redan upäten och bortblockad. Inga sura miner för det. Vädret håller i sig det är stekande sol hela dagen och knappt ett moln på himlen hela havet ligger fritt från land och fritt från båtar. Detta resulterar i mycket kortspel. 500 lärs ut av Pim vilket visar sig bli en stor hit. Tack vare detta spel glöms middagar och luncher bort vilket leder till visst missnöje men ingen klagar såklart. 

Vinden vrider under morgonen till norr och vi går nästan platt, vi spirar alla segel! Och åker båt! Trotts den platta segelsättningen fotsätter vi snitta runt 8-9 knop. Fortsätter det så här så är vi förmodligen utanför Finisterre efter 4 dygn. Hybris. Men vid 12:30 har vi gjort en dygns etapp på 172 distans.

Till lunch serverar Koffe och Lisa Paj som också inhandlats av tjejerna och Johan under fåregående dag. Det smakar himla bra och matinköpet börjar smältas av de flesta i besättningen. Dagen flyter på och inga stora incidenter inträffar. Vi börjar tro att vi har fått sjöben och tror oss slippa sjösjuka för alltid ävrn detta kommer några av oss bittert ångra…

Förhandling påbörjas med satelittelefonen som helt enkelt har bestämt sig för att inte fungera. Efter att helt ha omistallerat programvaran för telefonen visar den vissa tecken på liv och bestämmer sig för att skicka iväg bitvis av meddelanden. Prioritering görs och bloggen uppdateras till förmån för gribbfilen för de närmsta tre dagarna. Detta kommer vi bittert att ångra senare men då kändes det helt rätt J 

Vid 14:00 dör vinden!! Järn genuan (Yanne) hissas! Missär och detta var inget vi hade bestä’llt. 30 grader och som var det juh. Dessutom hade vi bett om plattvatten. Det kanske var för myclet att be för. Med Yanne gör vi ca 5-6 knop. Han får slita resten av dagen då vinden envisas med att hålla sig på ett minimum. Till middag serveras spagetti köttfärssås med extra extra vitlök av Jenny och Pim. Det blev succé och dålig vind till trotts infinner sig bra stämning. Under kvällen avklaras en del filmer och många heta diskussioner kring allt och inget kopplas till happyhour som inte sker förän klockan sju.

Skiften som ser ut som följande 21-24 eric + johan 00-03 pim + agge, 03-06 koffe + jenny, 06-09 eric+ lisa. Det går lugnt till. Det är först vid Erics morgonpass som Yanne ersätts med de efterlängtade trasorna. Vinden vrider tillbaka mot ost och vi möts av 15knop och regn J Det har vi inte heller beställt. Nu är det dags för underställen att visa vad de går för.   

Tisdag30/8 – delfin dagen!!

Vi vaknar till att det blåser ca 8-9 meter per sekund och det är perfekta förhållande så när som på lite regn. Vi gör 7-8 knop vilket efter att Yanne har fått kämpa känns helt rätt. Regnet till trotts är stämningen på topp förutom att Lisa och Johan valt att inte väcka till frukost utan enväldigt beslutat att alla som vill får sova. Detta resulterar till att de som inte vaknat av sig själva till tid för frukost blir utan. Dessutom berättar både Johan och Lisa att de minsann hade gjort frukost med ägg och bacon.. Knaperstekt.. Men det verkar bara vara de som vet detta och eftersom det blev så himla gott verkar det som om de åt upp allt det goda själva. Ja ja på intenationellt vatten får man ljuga och om man vaknar vid 11 som övriga i besättningen gjorde kanske man får stå sitt kast. 

Störst hysteriunder dagen åstadkommer ett regemente med delfiner!! ÅHHHH VAD SÖTA!!! Panik. De invaderar från alla håll och kanter och detta resulterar i upptagning av en serie kort-dokumentärer om delfiners beteende kring båt eller ja, hysterien de kan skapa för människorna på båten kanske hade varit ett mer passande namn. Men ÅHH VAD SÖTA DE ÄR!! Ja ni förstår hela biscaya vet detta nu Ca 30 minuter delfin film kommer vilket fall som helst följa med oss på resterande av resan!

Vid 12 har vi tillryggalagt 290 distans vilket ger en dygnsettap på blotta 120nm men med ökande vind så ser det lovande ut för kommande dygn. Om vi skulle haft en fungerande satelitlina hade vi med störe sannolikhet sett på ett tillvaron annorlunda. Trotts att telefonen nu fungerar vill den inte koppla upp datafiler till datorn vilket gör att vi är utan gribbfiler som gör att vi kan se väder. Nu gissar vi på gammal data.

Vid femtiden ökar vinden ytterligare och fortsätter att öka fram till koffes pass klockan 12 till 03 då vädret kulminerar i åska blixtar och 30 knop. Spännande. DÅ vi inte har hundra koll på åskledare och elekricitet och annat som hör en större båt till väcks Eric vid 0130. Han håller tillsammans med Koffe och Agge ställningarna fram till 0600 då vädret kommit till sina sinnen och Pim tar över med 23 knops vind och bra revat. Under natten har vi seglat riktigt bra och snittat modiga 9 knop. Bra Lisanne

Onsdag 31/8

Vinden återkommer i ostlig riktning och vi faller av till 230 grader för att få en bekvämare gång. Vi vill till Kap Finisterre. Vädret är mot oss, regn avlöser varandra och vinden vrider vidare. Tillslut gör vi ett slag och styr för första gången för styrbords halsar. Men det vrider vidare och vi får slå tillbaka efter 4 timmar. Vid 12 har vi tillryggalagt 450 distans vilket gör att det varit bra driv under dygnet.

Humöret förändras något och någon (hint hon har ett namn som börjar på L) tillber porslinsguden och tvingas förutom plåster som redan sitter på ta piller. Övriga besättningen kollar på film och håller sig under däck. Alla möjliga filmer avklaras. Jenny kollar på naturfilm med delfiner. ÅHH VAD SÖTA DE ÄR…

Under natten korsar vi farleden utan för Spaniens nordvästra udde och möter tankers på 1000 ft + .. läs STORA! Under tiden vi tittar på dessa enorma kreationer vrider vinden sakta tillbaka mot ost och vi kan gå från ganska blyga 230 grader där fören pekat rätt ut i atlanten till fina 170 grader rakt mot Finisterre! Det blåser dessutom upp till 25-30 knops vind(13-16 m/s) vilket gör att vi gör modiga 7-9 knop. Detta är segling som vi vill ha det. Men det gör också att båten lutar något. Detta är speciellt märkbart för grabbarna grus (Johan och Pim) i fören som upplever färden som en bergochdalbana.

Lutningen frambringar pekuliära böjelser hos grabbarna grus som förutom att tvingas sova nära. Mycket nära gör att Johan helt plötsligt får för sig att galgar är det mysigaste som finns och fyller sin del av sängen med dessa för att sova på. Det är hans fakirnärv som tilltalas av detta. Till trotts för ursäkter som att de lät för mycket när de var i skåpet vet vi i besättningen sanningen av denna märkliga böjelse är en annan. Johan är kär i galgar.

Mycket vind och mycket lutning vinden toppar vid 30 knop ca 16 m/s detta utan att reva betyder att sKarndäck mestadels ligger under vatten. Men det är kul att luta tycker nästan alla. Efter viss förhandling revas både genua och stor och bekvämare gång uppnås vid 02.00. Dessutom tas ett beslut att sikta på en liten hamn norr om Kap Finisterrre. Detta bidrar till lite mjukare gång och att eta förkortas till från ett och ett halvt dygn till 13 timmar. Det känns helt rätt.    

Torsdag 1/9

Efter en hård natts segling med mycket (ja relativt mycket) vind skådar vi land vid tio tiden på morgonen. Humöret ökar och vädret skiftar till sol och 26 grader. Det känns bra. Även den mest inbitna sjösjukan lägger sig och vågorna mattas ut eftersom land blir mer synligt.

När vi är tio sjömil från land kommer ett gäng valar upp och välkomnar oss. Pim tror de är Pilotvalar och Jenny tror de är delfiner. ÅHH VAD SÖTA DE ÄR!!! Men valar är också söta. Desutom får vi en fripassagerare i form av en liten fågel som först sätter sig på ratten och efter det lägger sig att sova i båten över radion. Efter ett vi valde att slå flyger den ut som om inget har hänt. Stannar på johans knä och sedan flyger ut över havet.

 Vi läger till i Camarinas vid 16.30 och det firas givetvis med en tilläggare och en öl. Dessutom har Lisa och Pim tillagat Lax som inmundigas vid långbord med riktigt finporslin och vitt vin. Efter detta går vi ut på stan och beställer mer öl. Det visar sig vara inte så dyrt då ölen kostar 1.30 och då får man med en tapastallrik. Då alla är slitna efter seglatsen blir det tidig hemfärd för Eric.

Övriga i besättningen hamnar på mystisk bar där bartender är som tagen ur en scen från blow.. vilken frisyr!! Han bjuder på egentillverkade häxbrygder med strandbär och ruckulla som han blandade i allt. Ex hans version av Mohito bestod av socker apelsin ruckulla is och sprit av okänd sort. Men gott var det. Alla var på när shottarna kom in som bestod av vet inte men smakade gjorde de. Sedan kom hans flickvän in och bjöd på piroger och nötter. Ganska förvirrat.

Besättningen kommer hem i gryningen och en säng som inte lutar har sällan känts bättre. 

Fredag 2/9

Uppe med tuppen vi 11:00! (tuppen är trött här i spanien)  Vi lägger loss mot  Santa eugenia ribeira vid 12 och passerar äntligen den beryktade Kap Finisterre vid runt 1600. Då vinden inte är så stark nära land får Yanne kämpa hela dagen. Sol och bad från fördäck tamp i vattnet (utan fender). Vattnet är 23 grader och kristallklart. Galicien är fantastiskt. Jenny ser delfinerna. Åhh vad söta de är men de är större här!

Under gång blir det putts av fördäck med skotchsprite. Efter det blir det tränings pass med armhävningstävling. Johan vinner på 49 st följd av koffe på 35, lisa på 30 och Pim på den åtråvärda jumbo platsen på 27 st. Erik påstår att han sov.

Efter en smal passage och många kursändringar för att undvika grund och öar och det känns nästan som man är tillbaka på västkusten fast med värmare sol och en mer exotisk miljö kommer vi fram till destinationen. En lite större marina med med fina faciliteter. Ribeira är en fiskeby.

Efter en snabb uppfriskning av besättningen utforskas byn närmare. Det är juh fredag. Här kostar ölen 1.50 och man får inte tapas. Vi känner oss lurade. Detta till trotts sätter vi oss på en liten fin pub och avnjuter spaniens lokala delikatesser. Eric väljer klokt att bege sig till båten vid 12.30. Efter detta beger sig övriga besättningen till nattklubben. Då tjejerna kastar in handuken vid två går grabbarna all in..

Johan har blivit mytoman och driver med en 17 åring genom att be henne ta med sina föräldrar till hans privatejet så att de kan åka till Ibiza över natten. Det kändes rätt för honom just då. Han ville ta henne till skyarna. Hon ville med och sprang lydigt hem till föräldrarna för att berätta om den blonda Svensken som hon trodde var schweizare. När hon kom tillbaka var grabbarna redan på nya upptäcksfärder för att vidare explorera krogarna i staden. Nästa bar vi kommer till är frågan quires shots. Vi nickar. Bartendern frågar då shots bien (goda shots ) o shots muy forte (eller bara mycket starka). Vi nickar igen och bartendern häller upp en shot bestående av vodka gin samboka och 70 % absint. Det var inte bra. Efter det har vi kommit fram till att det inte alltid är bra att bara nicka. Men ett par shot till blev det.

Grabbarna dansar hem vid sextiden och bestämmer sig för att länsa gårdagens rester som bestod av köttfärsås och spagetti. Under tiden Johan och Erik kökade hade Koffe fullt upp med att ringa till hela sin telefonlista för att reda ut var och vem han är. Ganska förvirrade samtal.            

lördag den 3 september

Uppe med tuppen som vanligt. Efter att vi lagt loss får Koffe problem med räkningen och hittar bara fem fendrar. Detta resulterar i 40 minuters förvirring och letande av den försvunna fendern. Efter att Pim går ner för att räkna in fendrarna återfinns alla 6. Ordningen är återställd. Lugn infinner sig och det är dags för noon beer. Grabbarna är på topp igen.

Efter en timmes härlig segling i sol o bidevind och 7 m/s skådas ett stim valar.

Träning i form av situps i 30 graders lutning. Johan van på 49 tätt följd av Erik på 36 efter det kom Jenny på 25 Pim på 15 Lisa på 14. Pim var sjukt nöjd med att inte komma sist. På det svarade Lisa att hon kunde gjort många fler om hon visste att de andra skulle göra så många.

Fortsättning följer...........

 

 

Avsegling Dublin, fina slott

Agge reagerar på sjösjukepillren o blir nya crazy eyes...

Första ölen i båten med nya gänget

Kortspel på akterdäck

Lågtrycksfronten närmar sig sämre väder- bätrre vindar

Solen bryter igenom då och då

Kapten Eric

Å va söta dom är .....

En fripassagerare och ny navigatör-Pippi

Bad på havet utanför Spaniens kust

Lite meck hann vi med också

Trötta gastar väl i Spanien

Finmiddag ombord !