39:47.07N 02:41.06E Puerto de Soller

Lisanne
Eric Alfredson
Wed 13 Jun 2012 18:01
39:47.07N 02:41.06E Puerto de Soller
 
Vi tillbringade en härlig dag i El Estartit med sol o bad,shopping, fotbolls-EM mm.Följande dag hade vi tänkt att gå ett litet stycke norrut till Cadaques alldeles intill franska gränsen men då slog Tramontanan till.Tramontana är en kraftig NW-vind, upp till 25-30 m/s som  blåser uppifrån land och kommer utan förvarning. Vi beslöt att inte trotsa den utan styrde kosan söderut igen. Lisa hade flyg att passa i Barcelona.

Avseglingen gick inte helt smärtfritt. Lisa vid rodret o Ann på fördäck. Ann hade dock missat att vi hade två förtampar varför hon ropade klart ! och Lisa drog på full gas. Båten bar sig lite underligt åt och sen small det till då den andra förtampen gick av och båten tog ett skutt framåt. Allt avlöpte dock väl och vi styrde söderut i en härlig undanvind. Framåt kvällen la vi till i Port Balis ett lite tjusigare ställe dit Barcelona-borna gärna åker på helgerna. Vi åt på seglingens hittills flottaste restaurang med pris därefter.

På morgonen kom vår spanske båtgranne med två kassar fulla med lokala delikatesser, allt från grönsaker till kaffebröd som han ville vi skulle prova.. Vilken gästfrihet ! Eric beslöt sig för att prova Fredriks Aloe Vera och kletade på ett lager. Han blev alldeles vit och löddrig. Men Fredde vad är det här ? Tvål ! Inte konstigt att Freddan var helt uttorkad och att huden började flagna !

Vi seglade tillbaks till Barcelona igen på söndag för Lisa hade ett flyg hem på måndag morgon. Efter att ha lämnat av Lisa vid flygbussen gick vi hela Ramblan ner till den stora marknaden där lunchen intogs. Vi kollade in lämplig sportbar för kvällens evenemang Sverige-Ukraina. Många svenskar o bra stämning men det blev som vi alla vet ingen höjdare.

Dags att segla tillbaks till Mallorca. 100 NM. Prognosen såg bra ut. Vi lämnade marinan vid 1/2 3 tiden på em eftersom vi hade 15-17 timmars segling framför oss och ville komma fram när det ljusnat. När vi kommit ut en bit ökade vinden till uppemot 25 knop alltså 12-13 m/s, lite mer än vad väderprognosen utlovat. 2 rev i genua och storsegel och iväg mot Mallorca i 8 knop. Sjön växte sig grov och den planerade middagen sköts upp på obestämd tid och ersattes av äpplen då hela besättningen tappat matlusten. Fram på natten la sig vinden något och Fredde gjorde en heroisk insats i köket och lagade en utsökt wok. Hans egen matlust försvann dock under tillagningen och han försvann ner i kojen och dök inte upp förrän framåt morgonen med en otrolig aptit. Vi gjorde bra fart hela tiden och angjorde Puerto de Soller precis i gryningen kl 05.30 efter precis 15 timmars segling. I med ankaret och rätt ner i kojen. Vaknade igen vid 11-tiden med morgondopp o härlig frukost.

Costa Brava- den vilda kusten

Upp på  bergets topp, sen stretching. Toppen i bakgrunden.

Skepparen, navigatören och 1ste styrman.   

  

Bra namn på en Najad ?!   

   

Nu lämnar vi Barcelona.    

                                                                                                                              

                                                                                                                             Morgondopp i Puerto Soller 

                                                   

                                                    Nya båten ?? Solstolar på fördäck !