38:40.46N 9:19.51W Lissabon

Lisanne
Eric Alfredson
Sat 10 Sep 2011 18:55

38:40.46N 9:19.51W Lissabon

Ja så har vi då nått slutmålet för denna etapp av seglingen, Lissabon. De senaste dagarna har bjudit på drömsegling. Vid ett-tiden på em kom en 8-10 m/s sjöbris från norr. Vi seglade spinnaker i tre dagar fram till solnedgången då vinden dog och vi gick i hamn. På torsdagen var det tjock dimma när vi lämnade hamnen i Peniche där vi för övrigt träffade en snorkig norrman i en HR 54a. Vi fick inte lägga till på hans båt. Han går nu under namnet Lill-Arne (efter Arne Mårtensson). Vi fick ha utkik på fördäck för att i dimman inte gå på någon av de 100tals fiskeflöten som ligger överallt after kusten. När vi passerade sista udden innan Cascais blåste det plötsligt upp 15-16 m/sek och plötsligt försvann dimman och solen tittade fram. Strax utanför Cascais dog vinden och det blev riktigt hett så vi passade på att hoppa i sjön för ett sista bad innan tilläggning. Vi hade blivit tipsade av en trevlig finlandssvensk på Regina 43an Susanne om en ny marina i Oeiras mellan Cascais och Lissabon. Vi gick dit och fick ett fantastiskt mottagande och en kanonplats. Marinan har allt man kan önska sig och en supertrevlig och hjälpsam personal. På kvällen käkade vi i marinan på Peters Bar en kopia av den riktiga Peters Bar, den legendariska seglarbaren i Horta på Azorerna.

Fredagen ägnades åt båtvård, städning, packning mm men vi hann ochså med bad både i poolen och på den fina playan strax intill. Där kände vi oss som sparrisar bland alla biffiga muskelbyggare och storbystiga damer. Det är tydligen där man visar upp sig. På kvällen åkte vi in till Lissabon för "sista kvällen med gänget. Grabbarha i Regina 43an hängde på också. Middag och barhäng i Barrio Alto sedan splittrades gänget. "Gubbarna" gick på lokal och slutade med en flaska Oban Destillers Edition i regina 43an. Ungdomarna hittade ett disco, varifrån dom återvände klockan 8 på morgonen !!

Nu är två veckor slut med ungdomsbesättningen. Det har varit härliga veckor med full fart. Vi har upplevt och sett mycket. Full rulle hela tiden och  alla har varit entusiastiska och hjälpsamma och stämningen har varit på topp. Den gamle har hängt med men kanske avstått från de värsta nattövningarna. Dom går ju aldrig och lägger sig !!

Nu väntar ett något lugnare tempo när Ann, Lena o Tomas anländer. Vi seglar vidare utmed Algarve-kusten och in i Medelhavet genom Gibraltar sund.

Lisa på fördäck

Solen i Atlanten

Rundning vid Cascais

Vi närmar oss målet.

Sista doppet'

¨'

Marinan i Oeiras

Praia de Oeiras

Frukost i marinan