39:52.10N 04:18.60E Puerto de Mahon, Menorca

Lisanne
Eric Alfredson
Tue 25 Jun 2013 13:23
39:52.10N 04:18.60E Puerto de Mahon, Menorca

Vi lämnade Stintino vid 8.30 tiden och styrde ut genom det smala sundet norr om staden med kurs mot Menorca, 190 NM bort. Vinden var västlig, alltså rakt mot oss. Prognosen hade sagt NV lite längre ut så vi gick för motor västerut. Och mycket riktigt, efter några timmar så vred vinden över mot NV och vi kunde sätta segel. Härlig segling till att börja med men lite senare på eftermiddagen ökade vinden kraftigt till c:a 12-13 m/sek och sjön började växa sig grov. Vi revade och fortsatte västerut i 8-9 knops fart. Men vinden fortsatte att öka under kvällen och vid mörkrets inbrott blåste det 14-15 m/sek och det började bli rätt jobbigt för sjön var grov och mycket kort så vi dunsade rejält in i vågorna och sjöarna började bryta över båten. Sjösjukan tog nu ett fast grepp om besättningen och intresset för middagen, grillad kyckling, var begränsat. Under förnatten ökade vinden ytterligare med vindbyar uppemot 17 m/s. Plötsligt hördes en krasch och vatten strömmade ner i salongen genom den dåligt stängda luckan. Vi hade kört in i en "monstervåg" som bröt över oss och vattenfyllde sittbrunn. Tyvärr fick sig navigationsdatorn en dusch och började blixtra o ryka. Det var det sista vi hörde av den. Tur att vi har dubbla system ombord. Vi hade bottenrevat och gjorde ändå 9 knops framfart mot det hägrande Menorca. Frampå morgonen lugnade det ner sig lite grand och vid 9-tiden siktade vi ön. Gissa om det kändes skönt när vi gick in under land vid 10- tiden och sjön lade sig. Mahon ligger en bit inne i en fjord så sista biten in gick vi för motor med en båt som var upprätt, härligt. Vi la till i Puerto Mahon vid 11-tiden efter 26 timmars tuff segling (snittfart 7,3 knop). Vi kan lova att frukosten smakade bra !