Webdiary 06/20

Bahia
Sun 4 Oct 2020 16:18

Griekenland, Preveza, zondag 04-10-2020


En toen was er IANOS!

Wie? Ianos: dat is de naam voor de hurricane die op dinsdag 15/9 was ontstaan tusssen Libye en Italia. En Ianos verplaatste zich naar het oosten, richting Griekenland.

Een hurricane in de middenlandse zee noemt men een "Medicane". En Griekenland had de naam Ianos gekozen.

Wat gebeurde er: Op die dinsdag zit ik rustig mijn koffie te drinken in het cafe tegenover de boot, Dolce al Mare geheten, zie foto. Komt het vrouwtje die het kadegeld incasseerd naar mij toe, en zegt: There is a hurricane warning! (Er is een orkaan waarschuwing.) Buiten is het prachtig warm Grieks zomerweer: zacht windje, 35 graden, volop zon.

Zij adviseerde om in de marina te gaan liggen. Ik zoeken op het internet, en inderdaad zij had uiteraard gelijk. Maar op alle weerberichten die ik kon vinden  was er geen harde wind voor Preveza voorspeld. 's Middags toch maar de marina gebeld, voor een ligplaats voor donderdag en vrijdag. 

Het was erg druk zei ze, en ze zou terugbellen om te confirmeren, wat ze niet heeft gedaan. 

Ook op woensdag was er nog geen harde wind voor Preveza in de weerberichten. De wind richting was oost en noord-oost. En ik lig achter een dikke kademuur, waar zeeschepen aan afmeren. (zie de eerste foto) Mijn boot ligt met de boeg richting oost, dus in de beschutting van de kade muur. 

Dus ik heb het gewaagd om te blijven liggen. 

Wel heb ik de boot een meter uit de wal getrokken, om meer ruimte te hebben bij harde oostenwind. Ook hebben we (samen met de boot naast mij) extra lijnen schuin naar de wal getrokken, om bij zijwind de boeg te steunen. Ik aan de bakboord kant, de buurman aan stuurboord kant, en toen beide boten verbonden. Veel boten waren de marina in gevlucht, maar de paar boten die zijn blijven liggen hadden soortgelijke lijnen gespannnen.

Op een van de waarschuwingskaarten stond de hele Peloppenesus en het gebied daar ten noorden van  "rood". Maar Preveza viel daar net buiten.

Op Donderdag 17/9 heeft het erg hard geregend en een ONO wind kracht 5. Een beetje schommelen, maar niets aan de hand.

Op vrijdag avond/nacht zou Ianos over de zuidelijke Ionische eilanden trekken.

Ook op Vrijdag veel regen en wind.  Tot 25 knopen (Bf 6) uit het NO. De boot helde wat maar v erder hield zij zich prima.

En op zaterdag scheen de zon weer. Toch fijn. En de wind kwam niet verder dan een 5.

Zo, dat hadden we weer overleefd zonder averij.

Niet iedereen was zo gelukkig. Op de eilanden Zakinthos, Kefalonie en Levkas zijn boten gezonken.

Een bron van informatir had het over een totaal van 16 boten. Een andere bron had met huurmaatschappijen gesproken, en die hadden 6 gezonken boten.

Op de boten zijn geen fatale ongevallen gebeurd. In Griekenland zijn er wel twee slachtoffers gevallen, beide als gevolg van extreme regenval.

Met de komst van Ianos was ook het mooie zomerweer voorbij. In andere zomers begint het begin september wel te kwakkelen, maar dit jaar bleef het maar zomerweer mer 35+ graden.

Sinds Ianos hebben we al 2 onweersbuien met regen gehad, en veel bewolkte dagen.

Het kan niet altijd zomer blijven!

Sinds het vertrek van Hans heb ik weer een klusjes lijst gemaakt. En ook voorbereidingen voor volgend jaar. De grote klus wordt het installeren van de nieuw aito pilot. De nieuwe stuur cylinder past natuurkijk niet op de oude steun. Ik heb Luke/Pat gevraagd deze winter een nieuwe steun te laten maken, en de cylinder te monteren.

Ook is er een draadeind van de pomp van het SB toilet afgebroken. En dat wordt ook een lastige klus, om het resterende deel van het draadeind uit het huis te krijgen.

Maar goed. Wat zijn de plannen? 

Op donderdag 8 oktober ga ik het water uit. Dan heb ik nog 4 dagen om de boot winterklaar te maken.

Op dinsdag 13 oktober vlieg ik weer naar huis. Ik ben benieuwd hoe dat gaat met de Corona besmettings controle.

Even over de fotos:

1e: Bahia ligt beschut achter de kademuur.

Omdat ik niet gevaren heb, een paar fotos van Preveza.

2e: Een plein met muziek tent en standbeeld.

3e: Het standbeeld is Odyseus,

4e: Een van de vele forten in Preveza, waar een soort gedenk monument is geplaatst.

5e: Mijn stamkroeg tegenover de boot.

Dit is mogelijk de laatste Webdiary dit jaar.

Bedankt voor het lezen, en volgen jaar weer verder, met of zonder Corona.

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image