Webdiary 07-12

Bahia
Sun 16 Sep 2012 15:21
Griekenland, Vonitsa, Zondag 16-09-2012

Ook in Griekenland is de zomer voorbij. Tot eind Augustus bleef het 35 graden, maar daarna daalde de dagtemperaturen naar zo'n 30 graden. En dat was wel zo prettig. Maar dat duurde maar 2 weken en toen kwam de eerste regen en onweersbui op Donderdag 13/9. Aan het begin van de avond begon het te regenen, de eerste regen sinds , wanneer?, eind Mei of zo.
Later op de avond kwam er een knaap van een onweersbui, zo een waarbij de lucht bijna constant verlicht is door bliksems, en de regen niet naar beneden valt, maar naar benden wordt gegooid als gevolg van harde windstoten. Rond 1 uur 's morgens was de bui over, en kon ik slapen. Maar niet lang.
Rond 6 uur 's morgens kwam de harde wind weer terug maar uit een andere richting, en lag de boot erg hard tegen de kade aan te bonken. De wind en golven waren zo hard dat de stootkussens werden plat gedrukt, en de romp zelfs tegen de kade schuurde. Dat had een snelle actie nodig om erger te voorkomen. Gelukkig regende het niet.
De barometer op mijn Suunto horloge liet heel veel drukverschil over een korte tijd zien (zie foto).
Ook was ik zo dom geweest om het zonnen/dekzeil niet weg te halen. Daar zit nu een scheur in van 4 meter. Dus die moet volgend jaar eerst naar de zeilmaker.
Ook Zaterdag bleef een regen en onweersdag, maar niet zo fel. Wel zo koud!
Vandaag, Zondag scheen de zon 's morgens weer, maar met bewolking, en er dreigt nog regen en onweer in de verte. Hopelijk gaat de bui in de voorbij.

Zo, wat is er zoal gebeurd sinds de laatste webdiary? Nou, niet veel.
Eerst heb ik 10 dagen in Preveza aan de kade had gelegen, en de dingen gedaan die nodig waren, zie vorige webdiary. Het nieuwe (anker) ketting wiel lijkt de juiste te zijn: de ketting past er op als een handschoen (maar dat is een Engelse uitdrukking).
Op Wo 28 Augustus ben ik vertrokken en de Golf van Amvrakiko in gevaren, om naar Vonitsa te gaan. Men kan buiten het dorp ankeren of aan de kade gaan liggen. En de plek waar ik langszij kan liggen was vrij, dus ben ik in het dorp gaan liggen.
En daar lig ik nog steeds. Wel aan de klusjes lijst gewerkt! Het stiksel van de leren band rond het stuurwiel was weer aardig versleten, en die heb ik weer helemaal vastgezet.Nu met een nylon draad en niet met het bruine garen wat ik tot nu had gebruikt. Dat is wel niet zo mooi, maar hopelijk beter bestand tegen de UV stralen.
En rond het luik achter de mast lekt het. Vooradat de regen zou beginnen wild ik het lek opsporen en dichten. En dat bleek een lastige klus te zijn. Ik heb nu zware regen gehad, en het is nu bijna dicht. Nog een paar kleine plekjes waar ik nog wat meer kit in moet smeren.
En hoe verder?
Ik hoop op een mooie nazomer. Herman komt nog een keer. Hij vliegt op Dinsdag de 25ste, en dan hoop ik nog een paar dagen te varen, voordat de boot de wal op gaat.
Mijn terug reis is geboekt op Zaterdag 13 Oktober, dus als het weer meewerkt is er nog tijd voor een klein tripje.

JPEG image