Webdiary 08/08

Bahia
Tue 15 Jul 2008 15:11
Corfu, Giekenland, Dinsdag 08-07-08
Gisteravond om 23:30 zijn Peter en SueAnn aan boord gekomen. Omdat we elkaar meer 30 jaar niet hadden gezien, hebben we eerst wat bijgepraat en was het laat geworden. Niet zo erg, want vandaag blijven we in de haven. We hebben boodschappen gedaan om de boot te bevoorraden, en de middag hebben we ons koel gehouden in het zwembad.
 
 
Corfu, Giekenland, Woensdag 09-07-08
Het plan was om vandaag te vertrekken,maar Eolus vond het nodig om zijn winden eens flink te laten waaien, en met een verwachting van Bf 5 - 6 in de middagen Bf 7 in de avond, hebben we besloten maar een dagje te wachten. Dus dat werd weer zwembad, en koud bier.....
 
 
Lakka, Paxos, Griekenland, Donderdag 10-07-08
Na een rustig ontbijt, rond 10:00 Gouvia marina uitgevaren. De wind was licht, ja eigenlijk niets, dus op de motor naar het zuiden. Zoals bijna elke dag, was het heet met een brandende zon, dus is het verstandig om zoveel mogelijk in de schaduw van de bimini blijven. 
Toen we de S punt van Corfu waren gepasseerd, en een stuk open water kregen, nam de wind toe tot 18 knopen uit het W. Met een knik in de schoot liepen we ruim 7 knopen. Heerlijk zeilen.
Aan de N kant van het eiland Paxos is een baai, met een klein stadje met de naam Lakka, en dat was de bestemming voor vandaag. Om ca. 15:45 ging het anker omlaag. Eerst even ankerwacht gehouden, en toen hebben we de rubber boot te water gelaten en zijn naar de wal gevaren voor een kijkje en een drankje.  Daarna wilden we weer terug naar de boot, maar de BB motor wilde niet meer schakelen want de schakelhandel was los gekomen.
Peter heeft ons toen terug moeten roeien.
Na een smakelijk diner aan boord (Sue heeft gekookt)  was iedereen moe en loom en klaar voor een verdiende nachtrust.
 
 
 
Lefkas, Giekenland, Vrijdag 11-07-08
Het was weer warm en de zon was weer heet.
Om 10:40 anker op om verder naar het zuiden te varen De bestemming voor vandaag is de stad Lefkas, op het eiland Lefkas. Eerst was de wind noch licht, en hebben we de licht-weer genua gehesen, maar de wind werd minder, dus dat hielp niet genoeg dus de bezaan er ook bij.
Zodra we uit de luwte van het eiland Paxos kwamen, nam de wind wat toe en liepen we al snel meer dan 6 knoop snelheid op een ruik bezeilde koers.
Het eiland Levkas was vroeger verbonden met het vaste land met een moeras gebied. Door dat gebied is een kanaal gegraven, en is Lefkas weer een eiland geworden. Maar het eiland is verbonden met de vaste wal met een brug, die eens in het uur open gaat. Net voor vijfen waren we bij de ingang van het kanaal dat naar de brug gaat. Na even wachten konden we aansluiten bij de andere boten die door de brug wilden. De brug is geen hefbrug of draaibrug maar een drijvend ponton die opzij gevaren wordt.
Na het passeren van de brug is het nog een kleine afstand naar de Lefkas marina, waar we om 17:30 zijn afgemeerd. Na een lekkere douche, naar de stad gewandeld, en een rustig restaurant op een kade gevonden, om de Griekse keuken verder uit te proberen.
 
 
Sivota baai, Lefkas, Giekenland, Zaterdag 12-07-08
Met alle warmte ligt onze water consumptie erg hoog, dus voordat we vertrokken eerst nog wat flessen water gehaald, en Peter wilde meer shorts kopen.
We vertrokken pas tegen enen, om het Lefkas kanaal verder uit te varen. Het kanaal is erg smal, en op plaatsen dacht ik dat ik aan de grond zou lopen,want de dieptemeter liep op tot 1 meter, en dat is kritisch. Maar het ging goed. Niet met de wind, want die was er niet. En later, toen er een bries kwam was die uit het S, recht op de neus - zoals gebruikelijk op de Bahia. De gebruikelijke wind hier is NW, maar niet vandaag.
Maar het uitzicht was fantastisch, dus we genoten van alle eilanden die we passeerden, o.a. Skorpios, het kleine eiland wat eens eigendom was van de Onassis familie.
Het doel voor vandaag was een kleine baai aan de S punt van het eiland Lefkas, met de naam Sivota.
Zodra we open water naderden nam de wind toe tot een 15-20 knoop, maar we moesten afvallen naar Sivota, dus dachten we wat zeil te kunnen zetten. Mooi niet. Zodra we van koers waren veranderd, veranderde de wind mee...
Het plan was om in Sivota te ankeren, maar er was een steiger met open plaatsen,dus er naar toe gevaren. Een man op de steiger wees ons een plaats aan, en gebaarde ons met de spiegel naar de kade af te meren. Maar dat was met een flinke wind op de boeg, en dat is niet de sterkste manoeuvre voor de Bahia. Toch geprobeerd, maar voordat we de ankerlijn op de boeg konden vast maken begon de boeg weg te waaien, en was niet meer te stoppen, en hebben we de poging gestopt. 
Toen geprobeerd met de neus in de wind aan de andere zijde van de steiger te komen, maar aan die kant was geen ankerlijn. Dus weer gedraaid, en Peter heeft snel het hek anker klaar gemaakt. Dat lukte wel aardig, maar de man vond dat we daar niet konden blijven, en dat we naar de andere kant moesten. Een van de andere schippers bood aan met zijn rubberboot te helpen om de boeg in de wind te houden. Nou, het had nog heel wat voeten in de aarde met veel geschreeuw, en ik met zweet in de ha den, maar uiteindelijk lagen we afgemeerd.  En toen eerst maar een koud biertje geopend om even uit te rusten.
's Avonds ging de wind liggen en vanaf het restaurant was de baai een plaatje, en een oase van rust, en waren alle zorgen weer snel vergeten.