Webdiary 7

Bahia
Sun 13 Aug 2006 22:50
Brest, Zondag 6 Augustus 2006
De Honig familie zat om 8 uur 's morgens in de auto, terug naar Nederland. Boze tongen beweren dat KJ onderweg met een lege benzine tank stond, maar het fijne weet ik er niet van. 
De boot schoon gemaakt en wat klusjes gedaan. Om 18.00 uur met de bus naar het treinstation in Brest want de nieuwe bemanning, Annemarie en Willemien, komen on 18.38 per TGV aan. Toen bleek ook dat de laatste bus terug om 18.36 ging, en dat was de laatste op Zondag. Dan maar met een taxi. Makkelijker gezegt dan gedaan.  Taxis zijn een zeldzaamheid in Brest, en wel ruim een half uur moeten wachten. Met de bemanning lekker in een Frans restaurant gegeten, en moe naar bed.
 
Brest, Maandag 7 Augustus 2006
Wat een teleurstelling: gisteren volop zon, maar nu grijze regen. Verse croissants en stokbrood voor ontbijt zijn en kleine compensatie. Om met regen in de marina in Brest te blijven hangen is niets. Dan maar terug naar Camaret-sur-Mer, want dat is een leuk stadje. Toen het 's middags weer droog was, eerst naar de dieselpomp, en toen vertrokken. Blijken ze in Camaret-sur-Mer wel zon te hebben! 
Inkopen gedaan voor de overtocht naar La Coruna, want de bemanning wilde wel eens zon zien.......
 
Camaret-sur-Mer, Dinsdag 8 Augustus 2006
Na een vers Frans ontbijt om 9:00 uur vertrokken voor de "grote oversteek". Afstand ca. 350 mijl, en met een gemiddelde snelheid van 5 knopen zo'n 3 dagen zeilen.
Maar de wind was zwak, dus de eerste uren motoren. De zon kwam lekker door, en ik had een voordek met zonnende vrouwen. Later nam de wind wat toe en  konden we zeilen. Niet erg hard, maar zonder motor is wel zo prettig.
De stuurautmaat had er eerst geen zin in, maar na het proberen van wat andere instellingen deed ze het prima. Aan het eind van de middag werd de wind weer zwak en was de stroom tegen. Het gemiddelde zakte naar 4 knopen, dus de motor weer aan om het gemiddelde te verhogen, en dan kon de motor 's nachts uitblijven.
Om 18:00 borreluur, daarna heeft de bemanning heeft de eerste maaltijd op zee bereid. Wachten ingedeeld en de nacht in. De zons ondergang was om 21.45 en mooi. De wind nam lekker toe, en met een bakstagwind was er goede vooruitgang.
 
Golf van Biscaye, Woensdag 9 Augustus 2006
Het mooie weer van gisteren heeft plaats gemaakt voor een grijze lucht, dus geen zonnebad op het voordek. De wind ging van een 4  naar 5 beaufort en draaide naar het NE, dus we liepen mooi op schema. Er gebeurd niet zoveel op zee. Iedereen probeerd de gemiste slaap van het wachtlopen weer in te halen, en 's middags is iedereen weer bovendeks.
De bemanning heeft de tweede maaltijd op zee gemaakt, heerlijk. De wind was die nacht vrij sterk, zo'n 6, maar de stuurautomaat heeft het prima gedaan. Voor het comfort waren we wat afgevallen, en ten westen van de ideale lijn gekomen, maar dat maken we morgen overdag wel weer goed.
 
Golf van Biscaye, Donderdag 10 Augustus 2006
De ochtend bracht een stralend blauwe hemel, maar de 6 van gisteren was nu wel een dikke 6, met uitschieters naar 7. En de wind zat nu meer Oost. We zaten zo'n 40 mijl naast de koerslijn, en moesten gijpen om weer richting La Coruna te gaan. Bij de gijp was de klap toch te hard en brak het asje van het blok van de grootschoot. De bulletalie werd toen als tijdelijke grootschoot gebruikt.
In de middag nam de wind nog verder toe: 7 met uitschieters naar 40 knopen: 8 Beaufort. Dit waren de omstandigheden die ik ten alle tijden had willen voorkomen. Maar er was geen keus, doorgaan. Zo'n wilde zee met een strak blauwe zee, en volop zon is wel een spektakel om te zien, maar eigenlijk liever op de TV.....
De bemanning liet het ook wel voor gezien, en verdween in de kooien. Groot gelijk. Annemarie was aardig zeeziek, geen lolletje. Het was een kwestie van uitzitten.
Toen we weer op de juiste koerslijn kwamen, werd er weer iets afgevallen, tot een bakstagwind. Door de zijwaards inkomende golven, en de minder goede balans vn de zeilen liet de stuurautomaat de boot nogal slingeren, en bij een flinke slinger was er een valse gijp, en brak de geimproviseerde grootschoot opnieuw. Dat ook weer geklaard, en met een wat hogere koers verder.
Om 21:30 werden de golven wat rustiger, omdat we in de luwte van het land kwamen. Sommige golven waren een lange deining waar BAHIA een keer vanaf surfde met een snelheid van 13 knopen en heel zelfs even 14 knopen aantikte.  Vlak voor het donker werd, om 22:30 was de contour van land op de horizon zichtbaar, en om 11:00 waren de lichtjes van steden te zien. Het einde was in zicht. Des te verder we bij land kwamen, des te rustiger werd de zee. en de wind zakte zelfs even in tot een 20 knopen: wat een rust!
Met behulp van de kaartplotter (fantatisch apparaat) langs de kust genavigeerd, en de weg naar La Corunha gevonden. Om 01:30 Willemien gepord om te helpen de boot klaar te maken voor de haven, maar ook Annemarie kwam aan dek: de zeeziekte was gelukkig over. Gezamelijk tussen alle lichtjes van de stad de ingang naar de haven gezocht, waar we om 02:30 zijn afgemeerd.
Eerst even de opluchting van de aankomst vieren met wat te eten, want niemand had die dag veel gegegen: alleen een paar Ligas koekjes en muesli repen.
En om ca 03:30 te kooi om heerlijk te slapen op een niet bewegende boot.
 
La Coruna, Vrijdag 11 augustus 2006
Annemarie was het eerste wakker en was al de stad in gegaan om brood voor de brunch te halen, voordat de rest van de bemanning boven deks kwam en begroet werd met een heerlijke zonnige dag - en daarvoor wilden we oversteken, niewaar. 
Na een lekkere warme douche om al het zout er af te spoelen begon ik me weer mens te voelen. Daarna zijn de ladies verdwenen om de stad te verkennen en te shoppen. Na het borreluurtje aan boord 's avonds de eerste Spaanse restaurant uitgeprobeerd.
En het was een dag voor evaluatie: waarom ging het fout met het weer, wat werkte goed en wat zou beter kunnnen, Ongewild was het een test van de boot onder zware weersomstandigheden. Afgezien van de breuk van het grootschoot blok hield de boot zich prima. Ook was ik verbaast over de stuurautomaat, de in het verleden wel eens rare streken had, maar het nu 2,5 dag heeft volgehouden onder barre omstandigheden. Het aanlopen van een veemde haven in het donker is nooit zo leuk, maar met een kaartplotter niet zo moeilijk. Dat was ook al bewezen bij het aanlopen van de rivier naar Aber Wrac'h in dichte mist. De weersinformatie moet duidelijk serieuzer worden gedaan, speciaal voor de plaats van bestemming.
 
La Coruna, Zaterdag 12 augustus 2006
Luie dag in La Coruna. De crew had de vorige dag een strand ontdekt, en waren dus daar. Het borreluurtje wordt steeds later en langer, dus aan boord wat gegeten.
Op het plein voor de haven was weer een grote muziek tent gebouwd (gisteren ook al) en ook op het plein net achter de haven. Toch was het vreemd waar om er veel mensen bij de waterkant stonden, en ook op de kade van de haven.
Het waarom werd om 23:00 duidelijk toen er een echt fantastich vuurwerk werd afgestoken. Mischien wel het mooiste vuurwerk wat ik heb gezien. Het vuurwerk ter ere van de Quartorze Julliet in Boulonge-sur-Mer was er echt niets bij.
Na het vuurwerk nog naar de band geluisterd die op de twee pleinen speelden, en dus wat laat naar bed.