Webdiary 05/08

Bahia
Sat 28 Jun 2008 11:40
Crotone (Italië) - Corfu (Griekenland), Maandag 23-Dinsdag 24-06-08
Er zaten geen vijfjes in alle weerberichten die we konden vinden, alhoewel de windrichting varieerde van gunstig, minder gunstig en tegen.
Omdat Herman Zaterdag a.s. moet vliegen, hebben we besloten om in een keer de oversteek naar Corfu te maken. Dus weer een nachtje zeilen. Omdat de oversteek in ruim 24 uur te doen is, was er geen noodzaak om  erg vroeg te vertrekken, en werden de landvasten pas om  08:40 los gegooid.
We begonnen met een N-NE wind van 12 kn, en met een koers van ca. 60 graden. De zee was kalm, en met een knik in de schoot ging het prima.
Om 12:30 hadden we een kort bezoek van een paar dolfijnen, maar we waren blijkbaar niet interessant, want ze waren snel weer weg.
Om 15:30 zakte de wind wat in tot onder 10 knopen en ruimde naar NE: niet gunstig. Maar met de motor bij konden we het gemiddelde nog hoog houden.
Herman heeft zijn laatste poging gedaan om een vis te vangen, maar ook deze dag is dat niet gelukt. Hij heeft de hele reis diverse pogingen gedaan, maar omdat hij niets ving heb ik er tot dusver maar over gezwegen. 
De zee was zo rustig, dat we 's avonds aan de kuiptafel hebben kunnen eten, en van de ondergaande zon hebben kunnen genieten.
En daarna de een rustige nacht ingevaren, die om ca. 21:30 werd verstoord. Opeens viel de boot af, en luisterde niet meer naar de stuurautomaat, en de snelheid was er uit. Met een zaklantaarn over de spiegel gekeken, en het vermoeden bleek juist: we zaten gevangen in een visnet, wat achter de scheg van het roer was blijven hangen! 
Na veel geworstel is het eindelijk gelukt om ons te bevrijden en konden we weer verder, maar 3 kwartier later was het weer raak. Dit net raakten we snel kwijt door meteen achteruit te slaan. En toen bleef het spannen of er nog meer netten lagen - gelukkig niet.
We waren ondertussen de hak van de Italiaanse laars we gepasseerd, dus de kans op Italiaanse vissers wed minder.  Gelukkig hadden we de netten toen de wind en zee nog erg rustig waren.
Rond 23:00 begon de wind weer toe te nemen tot 15 - 20 knopen, en was weer terug in het N-NE, dus zat de snelheid er weer in. Toch hebben we de snelheid wat terug genomen, om te voorkomen dat we in het donker de kleine eilanden ten NE van Corfu zouden passeren.
 
De hele nacht bleef de wind constant, maar vroeg in de ochtend nam de wind wat af, om later toch echt naar het NW te ruimen. Te laat!!!!!
Rond 06:00 hadden we het eerste Griekse eiland (Othoni) dwars. Toen we in de luwte van het eiland kwamen viel de wind nagenoeg weg en de zee was zo vlak als het IJselmeer.
We hadden nog de hele dag voor ons, en zijn met 2 knoop rustig blijven varen en genieten van de rust en het uitzicht. Later kwam er wel weer wat wind, voldoende om langzaam langs de noord kust van Corfu te zeilen. En de zee was zo lekker rustig. In de loop van de ochtend werd het wel steeds warmer en warmer, en de bimini was weer een absolute noodzaak.
Na het ronden van de NE kaap van Corfu de koers naar het zuiden verlegd. De heersende wind is N - NW, en ruim bezeild naar de marina in Gouvia Bay gevaren.
Afgemeerd om 14:15, en voet op Griekse bodem gezet. Het doel van de reis is gehaald.
We hebben in 20 dagen ongeveer 750 mijl gevaren. Van die 20 dagen hebben we 3 rustdagen gehad, en 5 dagen gewacht op gunstige wind, dus netto 12 dagen en 2 nachten gezeild.
Maar wat is het hier heet!!  De temperatuur is midden dertig, met heel weinig wind om wat verkoeling te brengen. En die wind is trouwens ook warm. En een douche helpt ook niet. Je droogt gewoon niet op. 
Ook de Grieken klagen over de hitte. Het is veel warmer dan normaal is in Juni.
's Avonds de voltooide reis gevierd met een fles Italiaanse champagne (me dank aan Ingrid H) en na een restaurant bezoek, doodmoe in de kooi gevallen. Ondanks de warmte toch geslapen as een os.