Webdiary 11/13

Bahia
Fri 9 Aug 2013 13:48
Griekenland, Chania (Kreta), Vrijdag 9 Augustus 2013

Zoals het weerbericht nu is kunnen we morgen, Zaterdag 10/8, Kreta verlaten en de oversteek naar het eiland Kithera maken, zo'n 60 zeemijl naar het NW. Daarna door naar de zuidkust van de Peloponnesus.

Na nog een paar dagen in Rethymno te hebben gelegen, zijn we op 4/8 vertrokken om naar het 35 mijl westelijker gelegen stadje Chania te varen. Ook dat zou een leuk stadje zijn.

Het vertrek ging wat moeizaam. Eerst moest ik me afmelden en kadegeld betalen bij de Port Police. Naar de Port Police is een flinke wandeling, dat kostte bij elkaar een uur.
Om 09:30 was ik terug en konden we vertrekken. Bij het ophalen van het anker bleek dit muurvast te zitten. Hans heeft de flippers en duikbril genomen om een kijkje te nemen. Het is daar 5 meter diep. Het anker bleek onder een zware ketting te zitten. En dat was natuurlijk de ketting waar de vaste meerlijnen aan vast zitten!

Bij aankomst had de havenmeester gevraagd om het eigen anker te gebruiken, want de meerlijn was kapot. Toen heb ik nog gevraagd of er een ketting ligt. Soms zijn de vaste meerlijnen ook verankerd met een betonnen blok. Nee, was het antwoord. Dus wel!

Hans heeft nogmaals gedoken en een triplijn aan het anker bevestigd. Daarna hebben we het anker vrij van de ketting gevaren, en kwam het zonder problemen omhoog. Al met al een goed kwartiertje werk.

De overtocht naar Chania was wat saai. Eerst een paar uur motoren in de wind om rond een kaap te komen, en toen we konden afvallen werd de wind erg licht.
Om half vijf lagen we weer aan de kade. Chania heeft ook vast meerlijnen, maar er was niemand om een lijntje aan te nemen, dus Hans moest in zijn uppie de achterlijnen aan de wal brengen, en de meerlijn naar de boeg brengen en vast maken. We lagen goed.
Chania is wel zo leuk als Rethymno. We liggen aan een kade in het stadje. Het is er wel net zo toeristisch als in Rethymno. Rond de haven is het een lange rij terrassen van restaurants en cafés, en krioelt het van de mensen.
Maar er zijn ook leuke restaurantjes in achteraf straatjes. Hans wist een website genaamd TRIPADVISOR, en die laat commentaar over restaurants zien, en een waardering. Zo kom je op plaatsen die je normaal nooit zou vinden: leuke smalle straatjes, pleintjes en binnenplaatsen. En de kwaliteit van het eten is uitstekend. Hans is nu restaurant adviseur. Bedankt Hans!
Chania heeft ook weer een lange historie, van Venetiaanse en Turkse bezetting. De ingang van de haven heeft een mooie oude vuurtoren. Eerst gebouwd door de Venetiërs, maar die is in de Turkse tijd ingestort. De Egyptenaren hebben in 1830 op dezelfde basis een nieuwe gebouwd. Ook zijn er oude stadsmuren, oude haven loodsen en moskeeën.

De kade waaraan wij liggen werd in de pilot beschreven als rustig. Mooi niet!
We liggen tegenover een café/bar en een restaurant. Beide maken 's avonds een klere herrie.
Bij het café is het de gebruikelijke muziek met lekker harde bassen. Bij het restaurant is er elke avond een live bandje, met flinke versterkers. En dat gaat door tot na half twee. Naast het restaurant wordt het gebouw gerestaureerd, en die vijftig meter is ook vol gezet met tafeltjes en stoelen. En om half twee zijn die nog volledig bezet. Ongelooflijk. Toeristen eten toch wel om 8 of 9 uur. Maar Grieken eten graag laat. Het is niet ongebruikelijk om om half twaalf nog een restaurant in te gaan. Dus het zullen wel muziek lievende Grieken zijn.
Over een paar dagen liggen we weer voor anker in een stille baai. Verandering moet er zijn

JPEG image

JPEG image

JPEG image