Webdiary 16/07

Bahia
Fri 14 Sep 2007 13:54
Sardinië, Olbia, Zaterdag 31 Augustus - Vrijdag 7 September  2007
Ik was Olbia weer terug gegaan naar Olbia omdat het hard zou gaan waaien, en dat begon Maandag avond rond 23:00 en duurde tot en met Dinsdag morgen. Die dag werd ook de Guardia Costeira weer actief en begon jachten weg te sturen om ruimte te maken aan de kade. Normaal wordt het eind van de kade vrij gemaakt, maar daar lagen een paar redelijk grote motorjachten, dus waren de kleinere zeilboten de los. Gelukkig lag is op een plek die ze niet nodig hadden. Wel kreeg ik een Franse zeilboot langszij. Maar er kwam geen groot jacht. Op Woensdag ging het fregat van de GC er zelf liggen en 's avonds kwam er een groot cruise schip binnen die langs de kade van de GC afmeerde. Die bleef een etmaal en de dag na zijn vertrek kwam er een heel groot jacht binnen met de naam "Christina O". Dat was het jacht van wijlen Onassis. Het jacht is wel van eigenaar gewisseld, maar heeft nog steeds de naam van zijn dochter.
De dag nadat de "Christina O" was vertrokken kwam er een grote driemaster/windjammer binnen, genaamd de "Sea Cloud".
Ondertussen wilde ik ook weer eens weg. Op Donderdag wilden de Franse buren een auto huren en een dag het eiland rond rijden. Ik heb geen haast en de wind was wel afgenomen, maar de golven waren nog hoog.
Op Vrijdag vertrokken de Fransen, maar ik vond het te laat om ook nog te vertrekken, en boodschappen gedaan om een paar dagen voor anker te gaan.
 
Sardinië, Olbia - Porto Brandinghi, Zaterdag 8 September 2007
Rond het middaguur vertrokken. De wind kwam uit het E, dus op de motor het kanaal van Olbia uit. Vlak voor de kust ligt een groot eiland, Isola Tavolare, wat zoiets als tafel eiland betekend. Ik was altijd langs de west kant van het eiland gevaren, maar vandaag wilde ik de oostkant wel eens zien. En met de E wind kon ik dan zeilend naar Porto Brandinghi varen. De wind ruimde naar ENE en met 15 knoop was het een kort maar fijn zeiltochtje. Rond 17:00 heb ik het anker late vallen. Toen de bijboot te water gelaten en naar het strand geroeid. Op een korte loopafstand is een appartementen complex, met een paar winkeltjes, een restaurant en een kleine supermarkt.
 
Sardinië, Porto Brandinghi, Zondag 9 September 2007
Het volgende klusje had zich gemeld. Het toilet voor wilde niet meer pompen. Misschien een mossel of andere aangroei in de huiddoorvoer, maar een snelle controle leerde dat dat niet zo was. Wel pompte het toilet naar de vuilwatertank. De einden van de slangen losgenomen en die zaten aardig dicht, maar het probleem was niet opgelost.
Het was Zondag, en het werken in een kleine ruimte onder het toilet is geen lolletje, dus ik liet het gezien voor vandaag. 's Avonds naar het restaurant achter het strand geweest.
 
Sardinië, Porto Brandinghi - Porto Taverna, Maandag 10 September 2007
Vandaan de klus met het toilet afgemaakt. De slangen helemaal gedemonteerd en schoon gemaakt.  De wind was weer naar het SE gedraaid , en er begon wat deining de baai in te rollen en de boot lag aardig te rijden. Net toen ik klaar was met de reparatie, zo tegen vijfen, hoorde ik geschreeuw vlak bij de boot. Het was een klein zeilbootje de bemanning schreeuwde "rocco".
Wat bleek, het anker had gekrabd en de boot ging langzaam richting rotsen. Als een idioot de motor gestart, en het anker binnen gehaald. De deining was  veel erger dan ik me op mijn buik in het voortoilet had gerealiseerd. Hier kon ik de nacht niet blijven, en vertrokken naar een beschutte plek. Rond de kaap gevaren en afgemeerd in de zuid kant van Porto Taverna, de baai waar de familie H hun vakantie waren. Hier was het heerlijk beschut en de wind ging na zonsondergang ook liggen. Een goede nachtrust gehad.
 
Sardinië, Porto Taverna - La Caletta, Dinsdag 11 September 2007
Eigenlijk had ik het wel gezien met het ankeren en wisselende winden. Er is een marina in La Caletta, zo'n 20 mijl naar het zuiden, en die gebeld. Ze hadden ruimte voor een jacht. De wind verwachting was W 4, dus met een SE koers ruim bezeild. Tussen de eilanden is er altijd wel een variatie in zowel sterkte als richting van de wind, en dat was vandaag ook het geval.
Nadat ik de eilanden zo'n half uur achter me had, begon de wind opeens toe te nemen tot 25 - 30  knoop (6 á 7). Terug gaan was geen optie, want dan moest ik er tegen in. Dus het grootzeil gereefd en de genua een flink stuk weg gerold, en verder gevaren. Die harde wind duurde zo'n half uur, en later was het zelfs weer 15 knopen (Bf 4). Maar ook dat duurde maar tijdelijk. In kort, ik ben de hele middag bezig geweest om de genua in en uit te rollen, en de zeilen te trimmen voor wind schiftingen. Maar met de harde wind ging het wel snel!
Zo'n uur varen voor La Caletta keek ik door de verrekijker naar het zuiden, ik weet niet meer waarom, en zag toen op de horizon allemaal schuimkoppen op de golven. Vreemd, want waar ik voer, was dat niet zo. De komst van harde wind? Afwachten. Een half uur later viel de wind nagenoeg weg, en omdat ik toch al bijna bij de haven was, de motor gestart. En toen kwamen de schuimkoppen dichterbij, en de wind kwam terug uit het SE, maar bleef beperkt tot een 20 knoop (Bf 5).
Toen alle zeilen maar gestreken, want ik was er bijna, en op de motor verder. Afgemeerd om ca. 15:40.
La Caletta is een klein stadje zonder grote charme, maar heeft nog wel een strand, en wat toerisme.
 
Sardinië, La Caletta, Woensdag 12 September 2007
Vandaag in La Caletta gebleven, en in een internet café mijn e-mail gechecked en de weerberichten bekeken. Vandaag zou een mooie dag zijn geweest om verder zuid te gaan met een W wind. Morgen zou de wind weer uit het SE komen, 15 kn, en overmorgen uit het zuiden. Dus besloten morgen verder te varen naar Arbatax, ruim 40 mijl verder zuid.
 
Sardinië, La Caletta - Arbatax, Donderdag 13 September 2007
Omdat het vandaag weer eens een volle dag varen zou worden, al om 08:00 vertrokken. Het was toen nog windstil, en dat kwam goed uit, want de plek in de haven had nauwelijks manoeuvreer ruimte, en met wind zou het erg moeilijk zijn geweest om weg te varen. De wind kwam later wel, en uit het SE, zoals verwacht, en recht op de neus, zoals gewoonlijk.
Het weer vandaag was wat anders, met wat sluierbewolking en ook warmer. De zon kwam er wel door, maar niet enthousiast. Gisteren heb ik de bimini van de boot gehaald, enerzijds omdat hij vaak kapot wappert met harde wind, en ook omdat de zon niet meer zo sterk is. Het is ook bijna half September, en over een week begint de herfst.....br
Na het passeren van Capo Comino kon ik de koers verleggen en was het net bezeild, maar om een beetje snelheid te houden de motor op een laag toerental toch bij laten staan. De wind was erg stabiel, zowel van richting als sterkte (niet zolas eergisteren). Na het oversteken van de Golfo di Orosei had ik om 14:00 de Capo di Monte Santu dwars, en daarna was het nog zo'n 2 uur naar Arbatax, waar ik om ca. 16:00 lag afgemeerd.
 
Sardinië, Arbatax, Vrijdag 14 September 2007
Vannacht werd ik wakker van de regen, en heb snel alle luiken dicht moeten doen, en werd wakker met een grijze lucht en geen zon! Weer even wennen.
Vandaag blijf ik in Arbatax, want de marina hier heeft wasmachines en drogers, dus een wasdagje. Hard nodig.
Was La Caletta al een dorp, Arbatax is nog kleinschaliger. Er zijn nauwelijks winkels, en de supermarkt is een minimarkt. Maar er is een bank en een aantal restaurants.
Ik had de indruk dat Arbatax groter zou zijn dan La Caletta, dus niet. Vanmiddag maar eens naar internet café om de wind voor de komende dagen te bekijken en te zien wanneer ik weer verder ga.