Webdiary 8/07

Bahia
Fri 13 Jul 2007 15:15
Alicante, Donderdag 5 Juli 2007
Het plan was om vandaag verder te gaan. Dus om 07:00 opgstaan, maar het weer was volkomen veranderd: zwaar bewolkt en zelfs wat regen. Ik wilde eerst een weerbericht zien, dus gewacht tot het kantoor open ging. De weerverwachting was heel anders dan gisteren voorspeld. Dus ben ik nog een dag in Alicante blijven liggen. In de loop van de dag kwam de zon weer door en harde wind was er niet geweest.
's Middags langs de vloot van Tall Ships gewandeld. Nederland was vertegenwoordigd met "De stad Amsterdam", en ook het grote Nederlandse jacht in de marina, de "Windrose" had een bord waaruit bleek dat ze ook deelnemer was aan de Tall Ships Race.
 
Alicante - Morayra, Vrijdag 6 Juli 2007
Vandaag wel uit Alicante vertrokken. Het weer zag er weer normaal uit, en de verwachting was goed, behalve de windichtig. Met een koers naar het NE, en een wind uit het ENE, viel er niet veel te zeilen. Na het ronden van een kaap bij Benidorm, ruimde de wind iets, en kon ik iets afvallen, net genoeg om de genua bij te zetten. Rond 16:00 al in Morayra, en eerst diesel getankt, als voorbereidng op het eiland bezoek. Er was nog een plaatsje vrij voor 1 nacht, dus weer prinsheerlijk kunnen douchen en slapen. Dit kon wel eens de laatste keer zij dat ik kan douchen, want in de marinas in de Balearen is weinig kans op een ligplaats.
Ook nog even wat vers brood en fruit gekocht, en uiteraard 's avonds nog in het stadje gegeten. Zag er leuk uit met veel terrasjes en restaurants. En toen vroeg naar bed, als voorbereiding op de oversteek naar Ibiza.
 
Morayra - Ibiza, Zaterdag 7 Juli 2007
Om 07:00 vertrokken, en ik zou de wind weer op de neus heben. De oversteek was ca 55zm. Maar de wind was N, dus bezeild! Maar de pret duurde slechts 2 uur, en om 09:00 ruimde de wind toch langzaam naar het NE. De zee was wel wat ruw, en in de loop vn de dag werd het nog het nog ruwer. Laverend met wind en golven tegen was geen pretje en ook erg vermoeiend. De windssterkte wisseld ook veel. Van 15 knopen werd het 20 knopen en later zelfs 25 knopen, Bf 6, dus de genua reven. Een uur later is de wind weer 15 knopen dus kon de genua weer uit. En dat herhaalde zich een paar keer. Om 12:30 werden de eerste contouren van Ibiza zichtbaar.
Na een vermoeiende zeildag om 19:00 het anker laten vallen in de Cala Grassio, aan de SE punt van Ibiza. Ik had geen zin meer om door te varen naar San Antonio, de eigenlijke bestemming.
Ik had 12 uur gevaren en 72 zm afgelegd om een afstand van net over de 50 mijl te overbruggen. Ik was doodmoe. Na het vochtgehalte weer op peil te hebben gebracht, kwam ik weer wat bij, maar had niet de energie om de rubber boot te water te laten. Die avond aan boord gegeen, en vroeg te kooi gegaan.
 
Ibiza, Cala Grassio - Cala Portinatx, Zondag 8 Juli 2007
Geankerd, met een zonovergoten zee achter je, dan ziet het zeilersleven er weer mooi uit, en was de vermoeidheid van gisteren weer snel vergeten. Voor vandaag had ik een makkelijke dag geplanned: naar het noordelijke puntje van Ibiza varen (16zm), als voorbereiding voor de oversteek naar Mallorca. De wind zat natuurlijk weer tegen, en na al het gerag in de golven van gisteren, heb ik niet de moeite genomen om een zeil te hijzen. Om 13:00 uur vertrokken, en rustig motorend 16 mijl gevaren. Bij elke ronding van 'n kaap draaide de wind mee, en bleef consequent op de neus. Rond 16:00 het anker laten vallen in Cala Portinatx. Het zag er zeer leuk uit, met twee volle stranden - het is vandaag Zondag - en veel terrasjes aan 't water. Aan de wal gegeen en weer vroeg te kooi.