Webdiary 04/19

Bahia
Sun 1 Sep 2019 13:24

Griekenland, Pilos, zondag 1 september 2019


Het is vandaag zondag en we houden een rustdag in Pilos, een stadje aan de zuid-west punt van de Pelopenessus.

Ook omdat Hans, mijn gast, vandaag naar de formule 1 race will kijken op zijn tablet met Tv app.

Pilos wordt ook het meest zuidelijke punt van deze trip. Morgen gaan we weer noordwaarts.

Maar, hoe zijn we hier gekomen?


Op donderdag 22 augustus arriveerde Hans K. De boot was klaar en alleen moesten er nog wat laatste inkopen gedaan worden.

De volgende dag, vrijdag 23/8, om 11:35 vertrokken. De brug van Levkas werd om 13:00 gepasseerd. 

Toen we uit het kanaal van Levkas kwamen stond er een noorden wind Bf2-3. De genua uitgerold en op het zeil naar het zuiden. De wind nam toe tot een N5 en het ging heerlijk.

Om 16:00 waren we al in Vathi op Meganisi, waar ik had gereserveerd bij de marina. 

De fijne N5 wind bleek een nare zijwind bij het afmeren, en dat kostte de nodige moeite. Op eigen vermogen lukte het niet, maar met behulp van het marina personeel lukte het wel. Zij duwden met een rubberboot tegen de lijzijde van de boot, om te verhinderen dat de boeg werd verwaaid..

Op zaterdag wilden we naar Vathi op Ithaka. Er was niet veel wind dus op de motor. 

Toen we in de buurt  van Ithaka kwamen hebben we het zeilplan aangepast. Het was nog vroeg in de middag, en er waren nauwelijks boten op het water.

Waarom niet even in Kioni gaan kijken? Als de kade vol is gaan we door.

Wie niet waagt heeft nooit een ligplaats, want er was nog een ruime plek veij aan de kade. Dus afgemeerd en om 14:00 lagen we weer vast.

Kioni is een zeer populaire haven, en is altijd vol. Eigenlijk moet je er om 12:00 binnenvaren om zeker te zijn van een plek aan de kade. 

Dat er om 14:00 nog plek was, was een meevaller. Waarschijnlijk omdat het zaterdag was.

En omdat ik maar zelden in Kioni kom, zijn we ook een dag blijven liggen. De zondags rust, toch?

En rustig is het. Geen herrie van luide scooters of vrachtwagens. Op de kade was geen verkeer . Heerlijk stil.


Op maandag toch maar vertrokken. Rond Ithaka gevaren (er was weer een wind van betekenis) naar Poros, op het eiland  Kefalonié.

Daarna door naar Kilini op het vasteland. Kilini is een grote veerboot haven. Heel druk en heel ongezellig. Men komt om of naar de veerboot  te gaan of men komt van de veerboot af, maar rijdt meteen door en stopt niet.

Het is een welkome tussenstop om verder naar het zuiden te varen.

Op woensdag vertrokken met bestemming Katakolon. Dat ligt vlak bij de ruines van Olympia.

Toen we vertrokken stond er al een fijne bries, NNW4, dus de zeilen omhoog.

Die 4 werd een 5, en dat ging heel snel. Maar toen de 5 een 6 werd liepen we 8 knopen. En dat is te veel spanning op mast en tuigage. Met het wegrollen van de genua werd het weer beheersbaar. Maar nog steeds erf heftig. 

Plots, met een luide knal brak de giekneerhouder. De spanning was toch te groot!

De giekneerhoude tijdelijk vastgebonden en verder. 

Na een wilde tocht lagen we om 16:15 vast aan de kade van Katakolon. 

Het was er erg rustig, want die dag waren er geen cruise schepen. En dan blijven de meeste winkels dicht. De taveernes en bars zijn wel open.

Donderdag zijn we niet uitgevaren. Eerst moest de giekneerhouder worden gerepareerd, en we hadden 3 dagen gevaren. Wel kwamen er 2 cruiseschepen, en Katakolon ging open voor business!

Op vrijdag de oversteek naar Kiparasia gemaakt. Er  was weer een NNW5 in de voorspelling. Uit voorzorg zijn we met alleen de genua gaan zeilen, wel met motor bij. Om 15:00 kon de motor wel uit, maar kort daarna zakte de wind in en werd het weer motoren. De haven van Kiparasia is ook niet een toeristen attractie. Er is 1 taveerne en 1 bar.

Maar hier kun je nog langszij afmeren, en dat kan bijna nergens meer. 

Voor het middagbiertje zijn we naar een strandtent gelopen. Op het strand was het erg druk, compleet met ligstoelen en parasols. Dus een echte badplaats?

Op zaterdag het laatste traject naar Pilos gevaren/gezeild. De wind was weer een NNW5, en op de genua maakten we toch een dikke 5 knoop. Dus konden we weer zeilen: de derde dag in een rij. Dat is zeldzaam in mijn ervaring. We zullen er wel voor   moeten boeten met veel dagen met tegenwind

De marina van Pilos is weer zo"n puinhoop marina: halfvol met oude boten die al in geen jaren van hun plaats zijn geweest. Er is geen toezicht of haven meester. Langs de buiten muur kun je langszij afmeren, en dat lag helemaal vol. Soms zelfs 2 dik. Vlak bij de ingang zag ik nog een stuk kade waar ik wel zou passen, en ondanks dat het wat moeilijk was met manouvreren (de boegschroef houdt ermee op, juist als ik hem nodig heb!) lukte het wel.

En hier blijven we een dag liggen. Pilos is een alleraardigst stadje met een grootplein. Op dat plein is een heel groot monument en wat terassen. s Avonds is het de grote speelplaats voor de jeugd.

Vandaag zondag, is de wind rustig gebleven, en voor morgen, als we weer naar het noorden gaan, is er een westen wind. Ik moet het nog zien!

En  nu naar Max Verstappen kijken in de F1 race


zzz. 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image