Webdiary 11

Bahia
Sun 17 Sep 2006 13:02
Bayona, Vrijdag 8 September 2006
Het is wat mistig weer. Dus een luier- en rommeldag. Vraag me niet wat ik gedaan heb, ik weet het niet meer, maar de dag ging snel. Aan het eind van de middag toch nog even tijd gemaakt om rond de kantelen van het fort te lopen. Goed voor de conditie. Het fort was vroeger voor de verdediging van de baai van Bayona, en had een prachtig uitzicht. 's Avonds nog wat weerkaartjes met  radio/computer binnengehaald, om te weten wat het weer morgen gaat worden.
 
Bayona, Zaterdag 9 September 2006
Het moet er eens van komen. Het luie 'potteren' in de Rias van Noord Spanje is voorbij. Het wordt tijd de blik naar het zuiden te wenden. De bestemming is Viana de Castello in Portugal.
Het was nog steeds mistig, maar rond 11:00 toch vertrokken. Ik had gehoopt dat de mist op zee minder zou zijn, maar niet dus. En als er mist is, is er geen wind. Zo af en toe op de radar even naar voren gekeken, maar de hele dag geen boot gezien, zelfs geen bliep op de radar. En van Portugal kon ik ook niets zien toen ik zo rond 15:00 de grens overging. Pas een paar mijl voor de haven begon er wind te komen en trok de mist op en was de kust zichtbaar.
Dat was nou net wat ik niet wilde: ik moest een onbekende marina in, en had dan graag geen of weinig wind gehad. Goed, de rivier op, zeilen neer, kussens uitgehangen en langzaam de haven ingevaren. Ik kneep hem als een oude dief. Vlak bij de ingang stond een mannetje te gebaren, de havenmeester dus. Ik schreeuwen dat ik solo zeilde en hulp nodig had - in het Engels en in het Portugees. Dus hij springt in zjn motorboot, en gebaart me te volgen. Nog dieper de haven in: ik kneep hem nu als twee oude dieven. Bij de volgende steiger was een plaats, op het eind: niet te moeilijk, gezien de windrichting. Met wat geluk kwam ik mooi naast de zijpier uit. De havenmeester was op de steiger gesprongen en begon meteen lijnen te pakken en vast te binden. Uit het niets kwam nog een tweede mannetje, en samen werd BAHIA keurig aangelijnt, sorry: afgemeerd. Zoef...wat smaakt een bierje dan lekker.
's Avonds een Portugees restaurant bezocht (aanbevolen door de havenmeester - een uiterst vriendelijke en behulpzame man) en 'bacalhao' gegeten: een populair visgerecht in Portugal.
 
Viana de Castello, Zondag 10 September 2006
Vandaag wilde ik verder varen, maar dat lukte niet omdat de haven te ondiep is: ik kon er niet uit. Pas om 13:00 - 14:00 zou ik een halve meter water onder de kiel hebben, en dat was te laat om te vertrekken. Van de nood een deugd gemaakt: er was een wasmachine en droger in het toiletgebouw en van de Zondag een wasdag gemaakt. Maar het was een zonnige dag
's Middags kwam er weer een jacht naast me liggen, en heb ze meteen geinformeerd dat ik morgen vroeg ga vertrekken i.v.m. de diepgang.
(Voor Herman: 's avonds zag ik een restaurant die "picanha brasileira" serveerde. Werd geserveerd met arroz en feijao - heerlijk.)
 
Viana de Castello, Maandag 11 September 2006
Dus om ca. 09:00 vertrokken met bestemming Leixoes. Helaas liet de zon het afweten, en de wind ook, en die zat zelfs nog tegen. Een saaie motor tocht.
Dit werd goed gemaakt toen ik 's avonds een restaurant vond die een caipirinha serveerde.
 
Leixoes, Dinsdag 12 September 2006
Mist. Het was er weer. Toch vertrokken. Op zee was het zicht ca. 1 mijl, dus de radar weer bij. Rond het middaguur trok de mist op en kwam de zon door en werd het toch een fijne zeildag. De kust van Portugal is hier laag met duinen en stranden en er is weinig om te zien.
Vandaag geen marina, maar geankerd in de rivier naar Aveiro. De rivier heeft een behoorlijk sterke stroming, en de ingang is niet zonder gevaar. De ankerplaats was een breder deel van de rivier, afgesloten door een dijk, dus geen last van de stroom. Maar het was een saaie plek: erg vlak en geen dorp in de buurt en daarom niet naar de wal geweest. Aan boord gekookt: was niet te eten.