Webdiary 9/07

Bahia
Tue 17 Jul 2007 16:47
Ibiza, Cala Portinatx - Mallorca, Cala de Santa Ponsa, Maandag 9 Juli 2007
Ook voor deze oversteek zou de wind uit ''t NE komen. Om 06:45 was het anker gelicht, en bleek de wind in 't noorden te zitten, dus net bezeild. Maar ook deze keer duurde dat tot 09:00 en toen werd de wind NE. Bij deze oversteek heb ik alleen het grootzeil gebruikt, en op de motor kan ik dan vrij hoog aan de wind varen, en zo dichter bij de kortste lijn blijven. De wind kwam niet boven de 18 knoop (kleine 5) en de zeegang was gelukkig ook niet zo hoog als bij de oversteek naar Ibiza, en dus veel minder vermoeiend.
Net na twaalven kwamen de eerste contouren van Mallorca op de horizon, en om 15:15 voer ik de cala de Sta Ponsa binnen. Een kwartier later lag ik achter het anker. Deze oversteek was heel wat vlotter verlopen dan de vorige.
Er is een marina bij de ingang van de cala, en de Club Nautico gebeld. Ja hoor, ik kon aan de meldsteiger liggen voor de nacht, maar mocht pas om 18:00 naar binnen.  Dus om die tijd weer anker op, en naar binnen.
Er lag al een boot aan de meldsteiger, en daar moest ik achter afmeren. Dat kon net, echter aan 't begin van de kade stak er een rots zo'n meter het water in. Dus heel strak langs de rots, en achteruit slaand de kont in 't hoekje naar de kade getrokken, en ik lag weer eens. De boot die er al lag was een charterboot en kwamen me even vertellen dat ze het een knap stukje werk vonden. En toen ik verteld dat ik solo vanaf de Algarve was gevaren, was het bijna ongeloof.
Ik kon weer eens lekker douchen, maar de rekening voor de nacht viel wel tegen: meer dan 100 euro: een nieuw record.
s Avonds het dorp verkend. De cala heeft aan 't eind een groot strand, en er was volop keuze aan winkels en restaurants, maar duidelijk gericht op het toerisme.
 
Mallorca, Cala de Santa Ponsa, Dinsdag 10 Juli 2007
Om 11:00  de marina verlaten en geankerd. En de wind zat in 't westen!!!!!!! Dagenlang tegen de NE opgekruist, en nu ik er ben, draait de wind naar de goede hoek. OK, dat is het zeilersleven.
Vandaag onderhoud geleegd: olie ververst en filter vervangen van de dieselmotor, en van de buitenboord motor de olie in staarstuk vervangen en alle punten gemeerd. Daarna de bijboot goed opgeblazen, te water gelaten en de BB motor erop gezet, want ik wil wel gemotoriseerd naar de wal kunnen varen.
 
Mallorca, Cala de Santa Ponsa, Woensdag 11 Juli 2007
Vandaag komt Herman K. aan boord. Hij zal om 14:00 op Palma landen, en per taxi naar Santa de Ponsa komen. 's Morgens de boot nog wat opgeruimd en schoon gemaakt (vooral de toiletten).  Daarna boodschappen gedaan, maar bij het wegvaren van het strand kreeg ik de motor niet snel gestart, en kwam met de schroef in 't zand. Maar het werkte nog. Het werkte niet meer toen ik met de bijboot naar het strand wilde varen om HK op te pikken. De schroef zat muurvast. Na wat wrikken was de schroef weer los en kon ik weer motoren. Toen ik Herman gevonden had en met bagage en al naar de BAHIA wilde was de schroef weer geblokkeerd, en deze keer was het niet los te krijgen. Dus moest ik HK roeiend aan bood brengen. Aan boord eerst even bijgepraat, en toen de motor van de bijboot gehesen, en de schroef gedemonteerd. De breekpen was stuk, en had zich vastgeklemd tegen het schroefhuis, en daarbij ook een deel van de naaf uitgebroken. Nieuwe pen gemonteerd, en het leek weer te gaan. 's Avonds aan de wal gegeten, en na het eten weer problemen met een geblokkeerde schroef. Kon ik weer roeien! Daar heb ik geen BBmotor voor!