Webdiary 06/10

Bahia
Mon 26 Jul 2010 13:15
Griekenland, Eufimia - Preveza , Zondag 18-07-10 / Zaterdag 24-07-10
 
Zondag: eerst de gehuurde auto ingeleverd, en toen de lijmtangen van de bijboot gehaald en opgepompt. Zag er goed uit. Daarna naar de Nederlandse bootjesverhuurder om te vragen of de motor klaar was. Hij was bezig met instrueren van bootjeshuurders, en zou de motor komen brengen.
Het was al tegen twaalven toen de motor gebracht werd. Hij was er wel 5 uur mee bezig geweest, want de tank en de carburateur waren erg vervuild. De motor startte beter dan ooit tevoren. Wij blij. We hadden weer een bijboot met motor. Alles weer op dek gestouwd.
Om 12:30 zijn we toch maar vertrokken, en ik wilde naar een van de kleine havens aan de NO kant van Ithaka. Een korte tocht.
Zijn we een goed uurtje onderweg, zegt Herman: "Hij is weer lek". En ja hoor, dezelfde drijver was weer slap!
(censuur - censuur - censuur)
Toen besloten om naar de Levkas marina te varen, en te kijken of ik daar een nieuwe rubber boot kan kopen.
Dat was nog 35 mijl, en omdat we laat waren vertrokken zou we ook erg laat aankomen. Dus de snelheid verhoogt naar 6 knoop. Bij het oversteken van de straat tussen Kefalonië en Levkas was er nog een bezeilde frisse bries en haalden daar meer dan 7 knopen. Dat schoot lekker op. Ook tussen Levkas en Meganisi bleef het bezeild, maar ten noorden van Meganisi was de wind op.
Maar om 18:00 waren we afgemeerd in de marina.
 
Maandag begon de speurtocht naar een nieuwe rubber boot. En ja hoor, er was een winkel die een aantal rubber boten had liggen. Maar hij had niet wat ik zocht. Wel boten met opblaasbare bodem, of harde bodem, maar die zijn te zwaar om alleen aan dek te trekken. Boten met platte bodem waren er wel in kleinere lengtes. De verkoopster wilde graag een boot bestellen in Athene, en die zou dan op Donderdag in Levkas zijn.
Herman was echter zo pienter om ook omhoog te kijken, want er hingen een paar boten aan het plafond. Bij een van die boten hing een kaart met de afmeting 2,4 meter. Iets kleiner dan ik nu had. Maar met platte bodem. Dus de boot gekocht.  De boot was al opgeblazen, en ze zouden de boot via het water naar de Bahai brengen.
En om 13.00 werd de boot netjes langszij afgeleverd.
De boot gestouwd en meteen vertrokken.
Nu ligt er een steenrode bijboot op het dek, merk Plastimo. Die rode kleur heeft niet mijn voorkeur, maar een niet-lekkende boot maakt dat weer goed.
Achteraf bleek de boot niet 2,4 meter te zijn, maar 2,7 meter. Gelijke lengte met de oude boot. Wel een aantal kilo's zwaarder.
Herman wilde nog graag een dagje in Abelike baai ankeren, en daar hebben we om 15:30 het anker laten vallen.
Toen de bijboot te water gelaten, motor erop, en met een gerust gevoel naar de al gevaren
 
Dinsdag 20/7 en Woensdag 21/7 zijn we in Abelike baai blijven liggen. Veel hebben we niet gedaan. Wel heeft Herman het dek geschrobd. Het was te warm. Om af te koelen is het heerlijk om even te gaan zwemmen. Zelfs Herman is op beide dagen in het water gegaan. Een primeur.
Tijdens het zwemmen heb ik het onderwaterschip bekeken op aangroei. De schroef en as zagen er nog schoon uit, en de romp had op sommige plaatsen een lichte slijmige afzetting, die je er zo met de hand kon afvegen.
Afgezien van de frequente bezoekjes aan de wal om de inwendige mens te versterken hebben we genoten van de stilte van een ankerbaai. Geen knetterende motorfietsjes langs de boot. Alleen het geluid van een passerende bijboot met motor.
 
Op Donderdag 22/7 om 11:30 het anker gelicht om naar Preveza terug te varen. Achter levkas was er weinig wind. De brug in Levkas om 14:00 gepasseerd. Buiten stond er 20 knopen wind, WNW, dus bezeild. Met alleen de genua liepen we een dikke 6 knopen. Ook in het toegangs kanaal naar Preveza was het bezeild.
Het was aardig druk aan de kade van Preveza. Er was nog wel een gaatje vrij, waar ik net in paste: voor en achter een metertje, meer niet.
De plek had echter een groot nadeel: 's avonds was de oorverdovende muziek uit 2 bars te horen. En de bas uit de ene bar was nog harder en sneller dan de bas van de andere bar. En dat ging door tot 2 uur 's nachts.
Aan het eind van de middag kregen we een staartje van een onweersbui, met rukwinden en wat regen. Maar 's avonds was dat weer voorbij.
 
Vrijdag ochtend waren er andere plekken langs de kade vrij, en we hebben meteen de boot verkast. Ook hier is een bar met muziek, maar niet zo hard. Herman heeft vandaag zijn tas gepakt.
 
Zaterdag 24/7, om 07:30 is Herman in de taxi gestapt naar het vliegveld om de Tranavia vlucht naar Nederland te nemen.